Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Az igazgató fizet a parlagfűért

A Győr közterületeinek rendjéért felelős társaság ez évben is kiemelten kezeli a parlagfűirtást.
A Győri Kommunális Szolgáltató Kft. (Komszol) a város területén összesen mintegy három és fél millió négyzetméter nagyságú területet gondoz.

– Ebben az évben csapadékos volt a tavasz, ezért társaságunk már április közepén megkezdte az éves fűnyírási program végrehajtását. Az intenzíven kezelt terület nagysága meghaladja az egymillió-nyolcszázezer négyzetmétert – mondta elöljáróban Nagy Csaba szóvivő.
A Komszol teljes kapacitással dolgozó gépparkja az intenzíven nyírt területeken kétszer, a nagy jelentőségű, városi szintű közparkokban, a belvárosi dísztereken – a Honvéd ligetben, az Eötvös parkban, a Bisinger sétányon, az István király téren és a Radó-szigeten – eddig háromszor lenyírta a füvet.

A szóvivő elmondta, hogy a városhoz tartozik még mintegy 1 millió 700 ezer négyzetméter gazos terület, ahol június 10-ig legalább egyszer szintén gondoskodnak a kaszálásról.

– A feszített tempót az indokolja, hogy a fűnyírási program végrehajtása egyben a parlagfű elleni megelőző beavatkozás is. A társaság kezelésében lévő területek ápoltak, gondozottak, a rendszeres fűnyírás pedig nem teszi lehetővé, hogy az esetleg kibúvó gyomnövény a pollenje által allergén reakciót kiváltó állapotáig, a virágzásig kifejlődjön. Ez ellen a jogszabály is fellép, magánterületen a tulajdonos, bérlő vagy használó köteles gyommentesíteni a területet – hívta fel a figyelmet Nagy Csaba.


A szóvivő elmondta még, hogy a Komszol évek óta hatékonyan működik együtt a lakossággal a parlagfű-mentesítés ügyében. A parlagfűvonal idén is él, az 516-612-es telefonszámon június 1-jétől várják a bejelentéseket munkanapokon reggel 6 és délután 3 óra között. Amennyiben a bejelentés jogossága beigazolódik, valóban közterületről van szó, és ott virágzik a parlagfű, akkor azt a cég 48 órán belül lekaszálja. Ha ez nem történik meg, akkor a társaság ügyvezető igazgatója idén is 50 ezer forint bánatpénzt fizet a bejelentőnek.

Tavaly június 16. és október 7. között összesen 496 bejelentés érkezett a Komszolhoz gazos, parlagfüves területről. Ebből 197 eset érintett közterületet, ahol elvégezték a kaszálást, majd erről értesítették a bejelentőt.

– Abban az esetben, ha a bejelentés nem közterületet érint, akkor a polgármesteri hivatal környezetvédelmi irodája, ha pedig nem Győr közigazgatási területéről van szó, akkor a talaj- és növényvédelmi szolgálat jár el az ügyben. Mindkét esetben a megoldás a kényszerkaszálás, ami a jogszabályi háttér miatt időt vesz igénybe. Ezért ilyenkor a lakosság szíves türelmét kérjük – mondta végezetül Nagy Csaba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kadler Gusztáv az MSZP jelöltje

A nyilvánosság teljes kizárásával, csütörtök estébe nyúlóan döntöttek az MSZP győri küldöttei a párt polgármesterjelöltjéről. Ahogy a Kisalföld keddi számában megírta, a választás négy jelölt – Eredics Imre és Kun András alpolgármesterek, Kadler Gusztáv, a Magyar Kajak-kenu Szövetség alelnöke, valamint a győri közgyűlés korábbi szocialista frakcióvezetője, Takács István – között dőlt el. Várható volt, hogy Balogh József polgármester állja a szavát, s nem vállalja az újabb jelöltséget – így is történt. Tovább olvasom