Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Az idősek gondozása a hivatásuk

Győr - „A munkánk nem hétfőtől péntekig tart, mi nem tárgyakkal, hanem emberekkel foglalkozunk" – kezdte beszélgetésünket Varga Marianna és Keller Pál. Mindketten a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Sorstárs Támogató Szolgálatnál dolgoznak.
Fogyatékkal – értelmi, mozgási, látási, hallási – élő embereket segítenek a Sorstárs Támogató Szolgálat munkatársai, naponta több hátrányos helyzetű időst látnak el, de a kötelességük mellett (borotválás, fürdetés, öltöztetés) személyes kapcsolatot is kialakítanak „páciensükkel".
A humor és a jókedv is szerepet kap a mindennapokban.

A végtaghiányos Valiczkó Pálné Annus néni is megerősítette ezt, elmondta, Pali nélkül még mosolyogni sem tudna. A hetvenöt esztendős özvegyasszony életét tragédiák kísérték, amit a negyvenéves férfi segített áthidalni. „Az utóbbi időkben együtt lélegeztünk Annus nénivel" – tette hozzá a Sorstárs Támogató Szolgálatnál dolgozó Keller Pál.

Vannak olyan szakmák, ahol a hivatás szó sokkal inkább érzékelteti a lényeget (szépséget), mint a munka vagy a munkahely kifejezés. A segítők esetében valóban hivatásról beszélhetünk, hiszen nem a pénzkereseti forrás a fő cél, hanem a fogyatékos emberek gondozása. Mariann és Pál sokszor munkaidőn kívül is teljesít, a délutáni órákban – akár hétvégén is – , telefonon mindig elérhetők. „Ha kapnék egy jobb álláslehetőséget, akkor sem változtatnék" – mondták egyhangúan. S hogy miért erre voksolnak? Mert hivatásként élik meg a hátrányos helyzetűek gondozását.

A töltéstavai Mariann végzettsége szerint órás, de már régóta nem dolgozik a szakmájában. Hat évet a fogyatékosok napközi otthonában tevékenykedett, majd átszervezéssel került a sortárshoz. „Kezdetben meg kellett szokni, hogy lakásról lakásra járok, és azt is, hogy idősekkel foglalkozom. A napi hidegélelem mellett a borotváláshoz szükséges köpenyt és kesztyűt mindig magammal cipelem" – mesélte a harminchét éves házi gondozó.

Pál tizenöt év kereskedelmi múltat hagyott maga mögött; pályamódosításában nagy szerepet játszottak fogyatékos gyermekei. A vámosszabadi családfő már negyedik éve segítő, aki kérdésünkre elmondta, hogy a „betegek" életminőségén a mindennapokban próbál segíteni. Ma tizenhat fogyatékkal élő emberrel foglalkoznak, példázva azt, hogy ők is – már amennyire tudnak – teljes értékű életet élhessenek.

Kertics Dia

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A parkban szívta a füves cigarettát

Győr - Eredményes a Kálóczy téren bevezetett fokozott rendőri jelenlét. A hétvégén tartott… Tovább olvasom