Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Az időjárás a szúnyogok mellé állt

Régió - Sok a szúnyog Győrben, pedig a szolgáltató felkészült az irtásra és pénz is van rá, ám az időjárás a szúnyogok mellé állt.

A Győri Kommunális Szolgáltató Kft. most áprilisban a tavaly jól bevált módszerrel kezdett a szúnyoggyérítésbe, mégis rengeteg vérszívó rovar nyüzsög a városban és külterületein. A társaság ügyvezető igazgatója, Kovács Barnabás a Kisalföldnek elmondta: az elmúlt év tapasztalatai azt mutatták, hogy a szúnyogok elleni leghatékonyabb és a lakosságot legkevésbé zavaró módszer a vizes élőhelyeken elvégzett rendszeres, két-, háromnaponkénti irtás.

– Április huszadikán két repülővel és két ködfejlesztő berendezéssel megkezdtük a szúnyogirtást Győrben – mondta Kovács Barnabás. – A technológia nagyon szigorú, megköveteli, hogy másodpercenként két méter alatt legyen a szél sebessége. Amennyiben ennél nagyobb, tilos irtani, mert akkor a szél olyan területekre is elviheti a vegyszert, amelyeket nem értesítettünk. A rovarölő kárt okozhat a méhcsaládokban – hangsúlyozta Kovács Barnabás.

Az igazgató elmondta, hogy a mikrocseppek alkotta finom permetet akár 20 kilométerre is elviheti a szél. Ezért szigorúan meg kell győződni a szél sebességéről az indítás pillanatában, s mintegy „belőni", hogy az este 6 órai kezdéstől számítva várhatóan az este 8 órai befejezésig a szélcsend marad-e.

– A kollégák az előkészített vegyszert csak akkor keverik be, s töltik fel a gépet, ha az időjárás engedi. Egy munkatársunk az irtás során végig a repülőn van, s térkép alapján ellenőrzi, hogy a szórófejekből a megfelelő területre jut-e a vegyszer – magyarázta Kovács Barnabás.

Április 20-a óta 11 repülésre alkalmas időpont volt, a többi napon a szél miatt nem tudott irtani a Komszol. Ennek lett a következménye, hogy a város területén elszaporodtak a szúnyogok.

– Ez ellen az egyetlen védekezési mód, ha egy akcióban a teljes területen elpusztítjuk a szúnyogokat, mely után a tavalyi módszert követjük. Az előre jelzett időjárás szerint a mostani hétvége volt rá alkalmas – szombat kivételével, az eső és a szél miatt –, így most el tudtuk végezni a gyérítést. Visszaállt a tavalyi rend, így most kétnaponként alkalmazzuk a vizes élőhelyeken a légi, a közbenső napokon pedig a melegködös eljárást. Utóbbival a levelek fonákján megbúvó rovarokat ritkítjuk.

Az igazgató hangsúlyozta: a pénz megvan arra, hogy Győr szúnyogmentes legyen. Az ellenfél az időjárás.

Arra a kérdésünkre, hogy más vegyszert használnak-e, mint tavaly, Kovács Barnabás elmondta:

– A vegyszer ugyanaz, mint tavaly. Szó van azonban arról, hogy a későbbiekben – talán jövőre vagy azután – az uniós kívánalmak szerint a most alkalmazott vegyszernek az használatát korlátozni fogják, de ez most nem aktuális.

Olvasóink írták

  • 2. VargaP 2009. május 19. 16:02
    „ennél cinikusabb cikket, és szolgáltatói hozzászólást még nem olvastam. Ez olyan, mint mikor "felkészültünk télre", csak annak a fránya hónak elfelejtettek szólni, hogy nem szabad esni. Mást kellene már kitalálni, pl. a szúnyogokat hatékonyat irtani a tocsogókban, stb. stb. stb.”
  • 1. H.Gabi 2009. május 19. 09:58
    „Szükség van az irtásra!Győrszentivánon, nem lehet kimenni az udvarra, mert szétcsípnek a szúnyogok:(
    Hiába van szép idő, ha az ember nem tud kimenni a kertbe, vagy az udvarra, a szúnyogok miatt!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baleset két súlyos sérülttel

Győr - Bár a rendőrségi statisztikák szerint a balesetek többségében rendre a vétlen járművezető… Tovább olvasom