Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 25°C Még több cikk.

Az exminiszterügy újabb hullámai

Győr - A Fidesz és a Pro Urbe Egyesület közösen szólította fel lemondásra a közigazgatási bizottság KDNP-s elnökét szerdán a Szabó-ügy kapcsán. Az MSZP azt javasolja, hogy a közgyűlés csütörtöki ülésén nyilvánítsa a Magyar Gárdát nemkívánatos szervezetnek. Az SZDSZ szerint Szabó János kinevezéséért a Fidesz vállalta a felelősséget.
Újabb hullámokat vetett szerdán a Szabó János-ügy. Ahogy arról a Kisalföld keddi számában beszámolt, a volt kisgazda agrárminiszter, a győri közgyűlés közigazgatási bizottságának külsős tagja a testület múlt heti ülésén annak „cigánybűnözéssel szembeni" visszatartó ereje miatt üdvözölte a Magyar Gárdát, és hozzátette: amit a lakosság nagy többsége felhalmoz, azt a kisebbség jogtalanul fogyasztja. Kifejtette azt is: két megoldás létezik a probléma kezelésére, az egyik a kiirtás, a másik az eltartás. Szerinte miután az előbbi szóba sem jöhet, marad az utóbbi, az eltartás.

Fidesz–Pro Urbe: közös közlemény

A Fidesz és a Pro Urbe Egyesület győri frakciója közös közleményben szólította fel szerdán a közigazgatási bizottság kereszténydemokrata elnökét, Herkely Ákost, hogy „alkalmatlansága okán" haladéktalanul mondjon le tisztségéről. Ezt azzal indokolták, hogy az ominózus ülést vezető politikus nem utasította rendre Szabó Jánost, nem vonta tőle meg a szót, és a Kisalföldben kedden megjelent nyilatkozat szerint az elhangzottakat a szólásszabadság megnyilvánulásaként értelmezte. „Véleményünk szerint nem lehet bizottsági elnök az, aki nem képes felmérni az ülésen elhangzottak tartalmát, súlyát, és nem képes valóban kulturált mederben tartani egy rasszizmus kérdéseit feszegető vita menetét" – áll a közleményben.

MSZP: a botrányok városa

Az ügy kapcsán szerdán a Magyar Szocialista Párt is sajtótájékoztatót tartott. Neupor Zsolt győri elnök szavaiból kiderült: egyetértenek a Fidesz indítványával, és ők is kezdeményezik Szabó János visszahívását. Emellett megismétlik szeptemberi javaslatukat arról, hogy a képviselő-testület váltsa le a Magyar Gárdát nyíltan támogató, a Ne-felejcs Polgári Egyesülethez köthető Fehér Imrét az Inszol zrt. igazgatóságából. A politikus azt is bejelentette: a csütörtöki közgyűlésen arra tesznek indítványt, hogy a város az eredeti szocialista javaslatnak megfelelően határolódjon el a Magyar Gárdától. (A határozati javaslat tervezetében általánosságban minden szélsőséges szervezet által képviselt eszmeiségtől és tevékenységtől való elhatárolódás szerepel.)

Neupor Zsolt úgy vélte, hogy Győr 2006 ősze óta kiemelkedő teljesítmény helyett a jobboldali városi koalíció korrupciós, egymással veszekedő ügyeitől hangos az ország közvéleménye előtt. Szerinte Szabó János felháborító megnyilvánulása ezen folyamat egy állomása csak, okozata annak a politikai légkörnek, amely rombolja Győr évtizedes konszenzusos légkörét. A politikus emlékeztetett: a volt agrárminisztert a Fidesz vezette koalíció hangos többpárti tiltakozás ellenére választotta be a közigazgatási bizottságba.

Szocialista feljelentés

Neupor Zsolt szavaira a Fidesz győri elnöksége közleményben reagált. Eszerint a győri szocialistáknak 15 hónap is kevés volt ahhoz, hogy feldolgozzák: megsemmisítő vereségük után ellenzékbe szorultak a győri közgyűlésben, és eddig értelmes munka helyett csak balhék és botrányok keltésével foglalkoztak. „Ugyanakkor ebben is sikertelenek maradtak, hiszen a közelmúltban pert vesztettek Szijjártó Péterrel szemben a Fővárosi Bíróságon, ezt követően az ügyészség elutasította feljelentésüket a szocialisták által is megszavazott gazdasági bizottsági döntés kapcsán, most pedig arra szólították fel a Fideszt, ami egy nappal korábban már megtörtént. Mindezek alapján egy régi bölcsességet ajánlanánk a győri szocialisták figyelmébe: »Ha észreveszed, hogy döglött lovon lovagolsz, szállj le róla!«" – áll a közleményben. (Neupor Zsolt a sajtótájékoztatón újságírói kérdésre még azt válaszolta: az igazságszolgáltatás malmai lassan őrölnek, és nem tudja, mi történik a feljelentéssel.)

Az SZDSZ elutasítja

A Szabad Demokraták Szövetsége győri elnöke, Mohos Péter önkormányzati képviselő szerdán közleményben jelezte, a párt a legmesszebbmenőkig elutasít minden rasszista, gyűlöletkeltő magatartást, megnyilvánulást, amely embereket faji, etnikai, vallási vagy bármilyen alapon megbélyegez. Különösen elfogadhatatlannak és károsnak tartja ezt a viselkedést felelős politikustól, közhatalmi kérdések vitája során. Az SZDSZ egyetért azzal, hogy pozíciójából azonnal hívják vissza Szabó Jánost azzal a megjegyzéssel, hogy ennek felelőssége a Fideszt terheli, mivel a kinevezéséért is ők vállalták a felelősséget.

Ennek alátámasztásául a közgyűlés 2006. november 9-i üléséről készült jegyzőkönyv egy részletét idézte Mohos Péter. Eszerint a fideszes Dézsi Csaba András többek között azt mondta: „Jó lenne, ha néhányan nem esnének abba a hibába, hogy csak azt tekintik MDF-esnek, akit az MDF javasol. Így nem történhetne meg, hogy dr. Szabó Jánosról, a nagy tudású politikusról, aki MDF-színekben indult a tavaszi parlamenti választáson és akit most a Fidesz külsős bizottsági tagnak javasol, azt állítsa valaki, hogy nem MDF-es."

Feljelentik Szabót
Horváth Attila, a győri roma kisebbségi önkormányzat elnöke szerdán a Kisalföldnek azt mondta: „Az elhatárolódás helyett a Magyar Gárdával kapcsolatosan azt javasoltuk a közgyűlésnek, nyilvánítsák nemkívánatos szervezetté őket. Egyúttal bízunk az ügyészségben, illetve a hazai jogrendszerben, és abban is, hogy a politika a továbbiakban nem lovagolja meg ezt a kérdést. Ami Szabó János kijelentéseit illeti, gyűlöletkeltés miatt feljelentést teszünk a volt miniszter ellen."

Olvasóink írták

 • 9. tarcus 2008. január 24. 11:26
  „Szabó Róbertnek
  Az a véleményem, hogy mindezen felsorolt tevékenységeket teljesen felesleges és haszontalan félkatonai szervezetként folytatni, magánemberként, a Polgárőrség tagjaként vagy a Katasztrófa-elhárítás keretein belűl símán lehet tevékenykedni, és nem borzolják a kedélyeket a nyilasokra megszóllalásig hasonlító design megjelenésükkel.
  Az elmék műveléséhez, az elesettek segítéséhez, évfordulók megemlékezéseihez, határon túli testvéreink meglátogatásához, testépítéshez, magyar termék vásárlásához, táboroztatáshoz, stb. egyáltalán nem szükséges gárdatagnak lenni, ha valaki ezeket nagyon komolyan gondolja és nincs semmi hátsó szándéka, meg tudta-tudja tenni szabadon és egyénileg, bármikor akarja.
  Végül pedig várjuk meg a bírósági döntést, mert működni legálisan, szabadon csak az ország Alkotmánya szerint lehet!”
 • 8. ákos 2008. január 24. 09:57
  „Kedves Kis Mihály!
  Véleményedet olvasom előről,olvasom hátulról, de még mindíg nem tudom,hogy mit is akartál mondani.Az minden esetre kiderül, hogy a Pro Urbe-t és Bárányt nem szereted.
  De kit szeretsz?- vagy mit szólsz a cikkben foglaltakhoz?”
 • 7. Kis Mihály 2008. január 23. 22:49
  „A FIDESZ országosan nem arról híres, hogy imádja a cigányokat. Persze néhány rosszindulatú ostoba pártállami kommunista még azt a vérvonalat is felfedezni véli véli bizonyos nagyon nagyon szent személy esetében. Lehet ezért váltottak irányt? A Pro Urbe az meg mit ugat?”
 • 6. KANonim 2008. január 23. 22:39
  „Kedves "én rád szavaztam sajnos", honnan tudod? Talán ismered? Mert én igen, és ért ahhoz, amit csinál. Undorító, hogy a Fidesz ilyen szinen fúrja a szövetségesét, és ennyire szembeköpi az értékeit pár vándorszavazatért cserébe, amit talán majd kapnak. Borkai ellen is acsarkodnak, csak mert Győr érdekeit nézi. Hajrá KDNP, hajrá Borkai!”
 • 5. ÉN RÁD SZAVAZTAM SAJNOS 2008. január 23. 21:10
  „2 év alatt lassan kiderült az alkalmatlansága, mi köze van a közigazgatási bizottsághoz a média szakembernek???
  Lassan olyan mélyre süllyed , hogy képviselőnek sem lesz alkalmas, de akkor miből fog megélni...

  "Herkely aki most már nem csak a hallgatókat hergeli"”
 • 4. Becze Gábor 2008. január 23. 19:23
  „Egyet értek vele!
  kiírtani vagy etetni!
  minden talpig magyar így van ezzel!
  idelye tenni valamit!
  és azzal se értek egyet hogy lemondjon!

  ÉLJEN MAGYARORSZÁG!”
 • 3. Géza 2008. január 23. 18:00
  „Mit gondoltok, 50 év múlva ki fogja eltartani a cigányokat?
  No comment.....”
 • 2. kiváncsi 2008. január 23. 16:44
  „Nem Herkely az egyetlen alkalmatlan személy abban a bagázsban. Mindenesetre a Fidesznek kapóra jött az ügy, hogy a szövetségesbe újabbat rúghasson. A közmunkát sajnos még nem fedezték fel, pedig tényleg lenne mit csinálni a városban, és ehhez nem kell központi pénzeket várni. Miért kellene segélyt adni munkaképes embereknek? Ez senkinek sem jó, az illető önbecsülése is nő, ha dolgozhat. Ha meg nem akar, pedig képes lenne rá, akkor meg kell vonni a segélyt.”
 • 1. viktória 2008. január 23. 16:18
  „Lehet,hogy meglepő,én az egész bizottságot lemondatnám. mert, sokkal több haszna és talán eredménye is lenne annak,ha azon törnék a fejüket,hogy milyen, hatáskörüket nem meghaladó intézkedésekkel lehetne visszaszorítani azokat a szabálysértéseket, súlyosabb esetekben büncselekményeket amelyekről, az ominózus hozzászólásban szó volt.Miért nem lehetne kizárni a szociális segélyezésből azokat a családokat(és most nem csak roma családokról beszélek)melyeknek tagja büncselekményt,szabálysértést követ el?
  Ja...hogy ez adminisztrációval,hivatali munkával jár?
  Vagy miért nem gyakorlat nálunk a javító-nevelő munka? Tiszták az utcák? Kevés a kutyaszar? Amerikában a milliomos csemetével lehet krumplit pucoltatni,nálunk a gazsival nem lehet az utcát seperetni? Ezernyi humánusabb megoldás lenne a büntire, mint a nyers erőszak, csakhogy még halovány kísérletet sem tesznek az arra illetékesek, hogy akár helyi szinten is megoldást találjanak.
  Helyette mint mindenből, ebből is politikai tőkét próbálnak kovácsolni, nem kevés sikerrel, mint a legtöbb hozzászólás is bizonyítja. Egy kicsit gondolkodni kellene, ezt a kérdést nem a Magyar Gárdának kellene megoldani, hanem kemény, határozott intézkedésekkel a kormányzatnak, a politikának, az önkormányzatoknak.Ezért TARTJUK őket,és nem azért, hogy minden napra essen egy elhatárolódásuk,és ha normálisak vagyunk, akkor azt veszik észre,hogy Mi is el fogunk határolódni...tőlük.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

méregtelenítés

Tovább olvasom