Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Az évtized influenzajárványa csapott le

Az elmúlt két hétben majdnem ötszörösére emelkedett az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma Győr-Moson-Sopron megyében. Rengeteg gyerek beteg.

Az A vírus fertőz leginkább

– Tombol a járvány – ezt mondta dr. Széles Klára megyei járványügyi főorvos, hozzátéve: az influenzavírus kiszámíthatatlan, de ekkora meglepetést már régen okozott. Tíz éve nem volt ennyi beteg, mint most.

Győr-Moson-Sopron megyében százezer lakosra több mint ezer beteg jut, a beküldött mintákból az influenza A vírus H3N2 típusát mutatták ki. A betegek 40 százaléka 15–34 év közötti, a következő nagy csoport pedig 29 százalékkal a 14 év alattiaké.

Minden járásban megugrott a betegek száma. A növekedés Mosonmagyaróváron és környékén a legerőteljesebb, míg százezer lakosra Sopron térségében jut a legtöbb beteg.

Huszonhárom óvodásból egy maradt

A magas láz, gyengeség, nátha és köhögés mellett sokan szenvednek hányásos, hasmenéses tünetektől – legalábbis ezt mondták a Kisalföld által megkérdezett iskolákban, óvodákban. Mindenütt sok a hiányzó, néhol osztályonként nyolc-tíz diák egyszerre. Találtunk olyan óvodát is, ahol a huszonhárom fős csoport pár nap alatt egyfősre zsugorodott.

Többnyire a múlt hét volt a kritikus, például a győri Erzsébet Ligeti Óvoda Vuk Tagóvodájában, ahol egyszerre nyolc alkalmazott jelentett beteget. Szerencsére gyerekből is jóval kevesebb volt, összevont csoportokkal vészelték át a legnehezebb napokat. Auerné Kovács Rozália tagóvoda-vezető elmondta: volt pár nap, amikor 59–60 gyereket kellett lemondani, ami sok, hiszen összesen van 159 ovisuk. Sok szülő persze – már aki tehette – elővigyázatosságból fogta otthon a csemetéjét, nehogy hazavigyen valamit a kistestvérének.

Nem fértek be a betegek a váróba

Megteltek az orvosi rendelők, Adyvárosban és Szabadhegyen is láttunk szülőket, akik a bejárat előtt várakoztak beteg gyermekükkel, mert nem fértek be a váróba.

Dr. Horváth Eszternél is nagy volt a roham hétfőn, tegnap fél órával előbb meg is kezdte a rendelést. Már akkor vagy 20-an vártak rá. Egy átlagos napon 40 kis beteg fordul meg nála, most lassan második hete tartja magát a 90-es forgalom. A doktornő szerint a gyerekeknél az utóbbi napokban inkább a felső légúti panaszokból van több.

Mindenki arra esküszik, ami bevált

– Van, akinek jobban esik a forró ital, utána pedig ágyba bújni és kiizzadni, míg más inkább tablettát kér, mert nincs ideje reggel, rohan a munkahelyére, ahol esetleg ablakot sem nagyon nyithat, ha kimelegszik – mondta a Kisalföldnek Eördöghné dr. Oláh Éva, a győri Aranysas patika vezetője, tulajdonosa, aki azt tapasztalja, hogy egyre többen keresik a szervezet öngyógyító képességét erősítő homeopátiás készítményeket. A sláger persze továbbra is a vitamin. Különböző dózisokban, a komfortosabb rágótablettától a méretesebb filmtablettáig, ki mit szeret, van választék.

A patikus elmondta: sokan inkább kérdeznek, de az is előfordul, hogy mire valaki sorra kerül, a többiek már ellátják jó tanáccsal. Persze mindenki arra esküszik, ami neki használt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újrajátszották az öt évvel ezelőtti tragédiát

Tovább olvasom