Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Az évszázadok igézetében

Polgár Kálmán 1959 óta fáradhatatlanul kutatja, gyűjti a Pérrel kapcsolatos adatokat, emlékeket.
Polgár Kálmán
Másfél ezer oldalnyi írott (sajnos kiadatlan) krónika, felbecsülhetetlen értékű eredeti fényképanyag, egyedülálló relikviák Pér huszadik századi történetéből. Polgár Kálmán 1959 óta kutatja, gyűjti a községgel kapcsolatos adatokat, emlékeket.

Különös párbeszéd késztette negyvenhat évvel ezelőtt helytörténeti kutatásra a péri iskola frissen érkezett matematika–fizika szakos tanárát. Történt ugyanis, hogy Polgár Kálmánnak egyik diákja megjegyezte: „Péren nem történt semmi érdekes."

– Úgy gondoltam, bebizonyítom neki – na és persze „kezdő" périként nekem is jól jött ez a kutakodás –, hogy milyen gazdag a település múltja – idézte fel a kezdeteket a 75 éves pedagógus, aki először a falu fejlődését próbálta feltérképezni. Ebben azok a különböző időszakokból származó „gödrök" – onnan építkeztek a helybeliek – segítették, amelyeket a határban itt-ott felfedezett.

– Hamar rádöbbentem, hogy milyen fontos szerepe volt Pér történetében annak az út menti csárdának, ami az ezerhétszázas évek elején épült. Számos gazdag utazó, kereskedő szállt meg ott, a pénz pedig vonzotta a rablókat, útonállókat is. Hogy tőlük a vendégeket megvédjék, házakat építettek a csárda köré vagy közelébe. Ennek folytatásaként újabb és újabb részekkel gyarapodott a falu. Ami a helyszíni vizsgálódásaimból kiderült, azt csak megerősítették azok az adatok, amelyekre a levéltárban, könyvtárban bukkantam, de tovább gazdagítottak történetekkel, anekdotákkal a falubeli öregek is. Így többek között „Molnár" Nagy Lajos bácsi, aki olyan volt a munkámhoz, mint a két lábon járó lexikon – mesélte el a nyugdíjas tanár.

Polgár Kálmán, miután megismerte a távoli évszázadokat, egy-egy sajátos téma kutatásába kezdett. Például kiderítette azoknak a Pérről hadba vonult negyvennyolcas honvédeknek a nevét, akikről később hangulatos „házi feljegyzéseket" is talált. Így szintén az ő kutatásaihoz kötődő I. és II. világháborús katonák mellett hat „Kossuth-vitéz" neve is szerepel a hősi emlékművön.

A XX. század történelmi traumáit is feldolgozta a lelkes nyugdíjas tanár. Több száz oldalas dolgozatot írt például a leventékről, a háborút követő orosz hadifogság történeteiből, illetve legutóbb a téeszesítéshez kapcsolódó emlékezésekből született egy megrendítő tanulmány Kálmán bácsi tollából.

– Különös érzés volt megtapasztalni azt a bizalmat, amivel a korszak szenvedő tanúi megosztották velem a bizony gyakran fájó emlékeiket, azt, ami évtizedekig a lelküket nyomta. Örömet jelentettek számomra ezek az őszinte vallomások, miként az is, hogy ismerem annak a községnek a múltját, ahová annak idején tanárnak késztetett a sors.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ikrény is félti a nyugalmát

Újra találkozott a Győr és Csorna között kiépítendő gyorsforgalmi út beruházója egy fórumon az… Tovább olvasom