Kisalföld logö

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 10°C | 17°C Még több cikk.

Az Év tűzoltója győri: a gázrobbanás után mentális sérültet mentett ki a házból

A győri Petz Mátyás törzsőrmester kapta az Év tűzoltója kitüntető címet vonulós kategóriában. A 30 esztendős tűzoltó a Szarvas utcai gázrobbanás során égési sérülése ellenére, életét kockáztatva mentette meg az egyik lakót.

"Győri kollégánk lett az Év tűzoltója 2011-ben, Petz Mátyás törzsőrmester a vonulós kategóriában kapta meg ezt a kitüntető címet" – kezdte a kisalfold.hu-nak a Soproni Városi Tűzoltóság szolgálatparancsnoka Gyenge Koppány főhadnagy, a díjat átadó Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének (HTFSZ) alelnöke.

"Minden esztendőben alapos mérlegelés után választjuk ki azokat a tűzoltókat, akik nem csak számunkra, de mindenki számára jó példával szolgálnak. 4500 fős tagságunk közül bárki tehet jelölést, ezt követően az országos választmány megvizsgálja ezeket az ajánlásokat, s hozza meg végül döntését.

Petz Mátyás az Év tűzoltója. Fotók: Marcali Gábor

Azt szeretném hangsúlyozni, hogy a tűzoltók nap mint nap mentenek meg életeket, juttatnak ki embereket égő házakból, de ezt a díjat csak olyan tűzoltó kaphatja meg, aki olyan bátorságról tett tanúbizonyságot, ami nem mindennapos" – közölte Gyenge Koppány főhadnagy.

A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének alelnöke hozzátette: a címmel értékes tárgy- és anyagi jutalom, valamint egy hétvégi pihenés is jár.

Az Év tűzoltója cím büszke tulajdonosa, a 30 éves Petz Mátyás győri törzsőrmester előtt munkatársai egészen csütörtökig titokban tartották, hogy megkapja a kitüntetést, sőt, a siófoki ünnepélyes átadásra is azzal "csalták el", hogy a Balaton-parti városban fontos konferenciára kerül sor.Az Év tűzoltója: "Biztos vagyok benne, hogy a többi kollégám is kimentette volna a mentálisan sérült férfit"

"Nagyon váratlanul ért ez a megtisztelő cím, de bevallom, rendkívül örülök neki.

Úgy érzem, nem csak engem, hanem az egész Győri Tűzoltóságot is kitüntették ezzel a címmel, ami a munkánk elismerését jelenti.

Biztos vagyok benne, hogy a többi kollégám is kimentette volna a mentálisan sérült férfit a Szarvas utcai gázrobbanást követően" - mondta portálunknak Petz Mátyás törzsőrmester, a Győri Városi Tűzoltóság tűzoltója.

Arra a kérdésünkre, hogy sikerült-e már felgyógyulni Az év tűzoltójának és két társának a gázrobbanás okozta sérüléseknek, mire Petz Mátyás úgy válaszolt: "szerencsére igen, most már jól vagyunk.

Ketten már munkába is álltunk, míg a legsúlyosabban sérült kollégánk is hamarosan visszatérhet közénk".
 A díjra Szabó Zoltán főtörzsőrmester, a Győri Városi Tűzoltóság Egységvezetője terjesztette fel Petz Mátyást, aki a következőkkel indokolta mindezt.

"Az idei esztendő egyik legkeményebb kihívását jelentette számunkra a januári Szarvas utcai gázrobbanás.

Már a helyszínen voltunk, amikor bekövetkezett a detonáció, három tűzoltó súlyos sérüléseket szenvedett, köztük Petz Mátyás is. A törzsőrmesteren másod- és harmadfokú égési sebeket ejtett a robbanás.


Gázrobbanás a Szarvas utcában - olvasónk fotói

Fiatal kollégánk ennek ellenére a felső emeletről saját életét kockáztatva mentett ki egy mentálisan sérült férfit" – közölte portálunkkal Szabó Zoltán főtörzsőrmester, aki azt is hangsúlyozta, hogy "Petz Mátyás egész éves munkája több volt, mint kiváló, nagyon rászolgált az elismerésre".

Amint a győri tűzoltó átvette az Év tűzoltója díjat, természetesen megszólaltatjuk őt is.Lopás miatt történt kis híján tragédia a győri Szarvas utcában

Mint arról a kisalfold.hu elsőként beszámolt, gázszivárgás elhárításán dolgoztak a tűzoltók a Szarvas utcában január 19-én, amikor a gáz berobbant. Három tűzoltó megsérült, a detonáció a társasház több lakásának ablakát is kitörte.

Mint később kiderült: az egyik üresen álló lakásba betörtek, és elvitték a gázfőelzáró csapot és a gázmérőt, ez okozta a szivárgást, majd a gázrobbanást.

A rendőrség pár nap elteltével előállította a bűncselekmény feltételezett elkövetőit.

A legsúlyosabban sérült társuk megsegítésére jótékonysági futballtornát is szerveztek a győri tűzoltók.


Olvasóink írták

 • 15. Pirinyó 2011. április 02. 23:22
  „Szeretnék Gratulálni!
  Pethő Tivadar Veszprémvarsány ÖTE”
 • 14. igazszó 2011. április 01. 23:20
  „Jó egészséget kívánok, és minden jót Petz Mátyás tüzoltósnak. Arról sem szabad elfeledkezni, hogy volt olyan ember is, aki több ember életét mentette meg idöben tett azonnali intézkedéseivel, mivel volt még gázlopás más házakban is, amiről nemtudtak a tüzoltók, csak egy éber Jobbikos önkormányzati képviselő tudomására jutott a hír, és igaz, ő nem sérült meg, de emberileg őt is dicséret illetné, mert több veszélyben lévő családot, és épületet mentett meg a felrobbanástól! Ezt a Jobbikost Vörös Gyulának hívják, és megérdemli, hogy szerénysége ellenére, legálabb egy dícsérő szó essen az ő tetteiről is. Köszönjük neki, és Petz Mátyás tüzoltósnak is!”
 • 13. gyengekoppany 2011. április 01. 12:57
  „Üdv mindenkinek!

  Nem értem TGX kérdését?!

  Titokban tartottuk a díj átadását, meglepetésnek szántuk Petz Mátyásnak és meglepetés is lett!
  Mi a kérdés?

  Gyenge Koppány”
 • 12. zeee1980 2011. március 31. 21:09
  „Gratulálok Matyi !
  Szabó Z. Kapuvár HÖT”
 • 11. TGX 2011. március 31. 21:07
  „Mégegyszer gratulálok a Matyinak.
  De szeretném megkérdezni Gyenge Koppány úrat,hogy a szakszervezet egyes vezetői miért nem tudnak eröl elmondani semmit? Pedig állítólag ott voltak Siófokon.
  Vagy talán csak a tagok pénzén tivornyázni mentek?
  Mert ugye erre a nemes eseményre már aznap nem emlékeztek.”
 • 10. bakke 2011. március 31. 20:57
  „hajrá Matyi! :)”
 • 9. Kati79 2011. március 31. 19:33
  „Szép volt Matyi!”
 • 8. topgun 2011. március 31. 19:20
  „Sokat lehet olvasni a Győri Tűzoltókról , állítólag az ország legjobbjai között vannak...Örülök, hogy ők vigyázzák az álmunkat.Gratulálok!!”
 • 7. Aszgb 2011. március 31. 18:50
  „Gratulálok Matyinak!Jó tűzoltó lett pedig 15éve még eszébe se volt az lenni.Becsületesebb szakma a pincérkedésnél,de nem fizetik meg jobban.Ez a szomorú.És itt még az élete is a tét.Szóval csak igy tovább!”
 • 6. kamikaze 2011. március 31. 18:00
  „GRATULÁLOK DERÉK EMBER LEHET AZ ILLETŐ!!!MINDEN JÓT KÍVÁNOK NEKI!!!!!!!!!!!!”
 • 5. gigi17 2011. március 31. 17:45
  „Szeretnék gratulálni!Megérdemli a díjat és társainak is gratulálok.:)
  és remélem ezt azok is látják akik anno a tűzoltókat hibáztaták.....”
 • 4. ogre 2011. március 31. 17:34
  „grat.”
 • 3. MTT 2011. március 31. 17:10
  „Jó egészséget kívánok neki és kollégáinak!
  Köpködők, lehet csatlakozni!”
 • 2. TGX 2011. március 31. 16:08
  „Gratulálok neki és az egész győri Tűzoltóság személyi állományának.”
 • 1. anya72 2011. március 31. 15:54
  „Gratulálok a kitüntetéshez,igazán megérdemli!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri joghallgatók az Európai Parlament plenáris ülésén

A közelmúltban Szájer József európai parlamenti képviselő meghívására negyvennyolc fős győri… Tovább olvasom