Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Az év tárlata az Esterházy-palotában

Fegyveres biztonságiakkal körülvéve hétfőn Győrbe értek Rippl-Rónai József festményei és grafikái: a Városi Művészeti Múzeum idei, kiemelt eseménye a Rippl-Rónai-kiállítás lesz hétvégétől július végéig.

A szervezők legalább húszezer látogatóra számítanak.

A hatalmas ˝utazó˝ tárolódobozokban hétfőn délután még pihent a képek egy része, a múzeum igazgatóját és munkatársait a legnagyobb izgalom, a kicsomagolás perceiben értük utol. Grászli Bernadett, a Győri Városi Múzeum igazgatója úgy vélte, az év tárlata minden korosztály számára igazi élmény lehet: a reálisabb ábrázolás iránt rajongóknak is, a modern, az újító technika iránt érdeklődőknek is.

Az ˝Apám és Piacsek bácsi vörösbor mellett˝ című Rippl-Rónai-képet is hétfőn csomagolták ki. Fotó: B. A.
Az ˝Apám és Piacsek bácsi vörösbor mellett˝ című Rippl-Rónai-képet is hétfőn csomagolták ki. Fotó: B. A.

– Nem kölcsönzött kiállításról van szó, hanem az intézmény munkatársai állíthatták össze a tárlat anyagát. A múzeumunk által őrzött Radnai-gyűjtemény egyik darabja, a Maszkos csendélet éppen száz éve született, a válogatás ennek is méltó emléket állít – mondta el portálunknak Grászli Bernadett, a Győri Városi Múzeum igazgatója. – A Munkácsy-kiállítás sikerén felbuzdulva úgy gondoltuk, Rippl-Rónai József munkásságát bemutatni érdekes és mindenképpen maradandó élmény lehet.

Rippl-Rónai íróportréi közül a Karinthy Frigyest ábrázoló is látható a kiállításon. Fotó: Bertleff András
Rippl-Rónai íróportréi közül a Karinthy Frigyest ábrázoló is látható a kiállításon. Fotó: Bertleff András

Nem kölcsönzött kiállításról van szó, hanem az intézmény munkatársai állíthatták össze a tárlat anyagát - mondta Grászli Bernadett múzeumigazgató.
Rippl-Rónai képeit csodálva, a modern magyar festőművészet egyik vezéralakját a meglepő sokszínűség mellett az újítás is jellemezte: azt festette meg, ami igazán örömet okozott neki. ˝Szerintem csak az lehet dokumentuma életünknek, amiben magunk élünk, éppen ezért szeretem azt megfesteni˝ – vallotta a festőóriás, akinek munkássága közel száz jelentős darabját mutatja be a tárlat. Megtekinthetők lesznek többek között az ˝Apám és Piacsek bácsi vörösbor mellett˝ és a ˝Zorka fekete kesztyűvel˝ című festmények. Kieselbach Tamás jóvoltából láthatjuk a Narancsos csendéletet. A városi múzeum olyan műveket is kiállít saját anyagából, melyeket eddig nem láthatott a nagyközönség. A művész íróportréi közül Karinthy Frigyes, Schöpflin Aladár arcképét és számos nagyszerű enteriőrképet, tusrajzot, grafikát is felfedezhetünk a falakon. A tárlathoz gazdag közművelődési programajánlat kapcsolódik borkultúraestekkel, kreatív múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, családi múzeumi délutánnal.

A képek értékét legfeljebb csak felbecsülni lehet, a biztosítási ár mintegy egymilliárd forint. Grászli Bernadett elárulta: a saját erőből szervezett válogatás olcsóbbá teszi a programot, mint akár egy utazó vagy kölcsönzött gyűjteményes tárlat, a képek összeválogatása és a programok szervezése emígy a múzeum munkatársait dicséri.


Rippl-Rónai József gyűjteményes kiállítása szombaton délelőtt 10 órától július 31-ig hétfő kivételével naponta 10–18 óráig látogatható a győri Esterházy-palotában (Király u. 17.). Gergics Ágnes, a közgyűjtemény igazgatóhelyettese, múzeumpedagógus elmondta: a jegyárak nagyjából egy átlagos mozijegy árának felelnek meg és tárlatvezetéssel egybekötött ingyenes szakmai napokat is szervez az intézmény pedagógusoknak, önkormányzati dolgozóknak, a kulturális intézményeknek, valamint a múzeum baráti körének. (A felnőttbelépők 1200 forintba, a diák- és a nyugdíjasjegyek 600-ba, a családi jegy 2 felnőtt és 2 gyermek részére 3000 forintba kerülnek.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Drogstratégia: célpontban a szülők

Ötször több győri iskolás nyúl droghoz most, mint tizenöt éve. A megelőzés összefogást sürget,… Tovább olvasom