Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Az év sebésze dr. Ladocsi Béla

A Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban hagyomány, hogy minden esztendőben átadják „Az év sebésze” díjat. A titkos szavazás eredményeképpen ezúttal dr. Ladocsi Béla részesült a kitüntetésben.
Több mint három évtizede van a pályán
Az osztályvezető-helyettes mint mondja, annyira meghatódott a díjtól, hogy meg sem tudta köszönni. A főorvosnak a legfontosabb ugyan a betegek elégedettsége, s bár jólesik számára a főnöke dicsérete is, az igazi öröm mégiscsak az, amikor a vele együtt dolgozó munkatársak ismerik el a tevékenységét. Ráadásul nemcsak a sebészek, hanem a műtősök és az ápolók is mellette tették le a voksukat.

A nagybajcsi születésű Ladocsi doktor első generációs értelmiségi. 16 éves korától orvosnak készült, ebben persze nagy szerepet játszott az is, hogy bátyja szintén ezt a hivatást választotta. Az idősebb testvér 1956-ban, 15 esztendősen Amerikába disszidált, ma is ott él, elismert szülész-nőgyógyász. A győri főorvos az érettségit követően elsőre sikeresen felvételizett a budapesti egyetemre, ahol a megye ösztöndíjasaként diplomázott 1971-ben. A szíve is hazahúzta, így nem volt kérdéses számára, hogy Győrött áll munkába. Mindenképp olyan szakterületen szeretett volna dolgozni, ahol manuális képességeit kamatoztathatja. Így lett sebész, később pedig vastagbél-specialista. Az elmúlt három évtized alatt megközelítőleg négyezer operációt végzett.

Dr. Ladocsi Béla 1977-ben Amerikában járt a testvérénél. Mindössze 30 évesen kint maradhatott volna, ám ő nem élt ezzel a lehetőséggel, s akkori döntését máig nem bánta meg. Úgy véli, aki fiatal felnőttként kerül ki a tengerentúlra, már nem tud annyira beilleszkedni, mint aki gyermekfejjel érkezik a korlátlan lehetőségek hazájába. A főorvos felesége nem szakmabeli, fia közgazdász, lánya azonban követte a pályán. Szilvia – édesapja szerint – legalább olyan nehéz szakterületet választott, mint ő: gyermekgyógyász lett, a győri kórházban dolgozik, s most készül a szakvizsgájára. Ladocsi doktor, bár egyik gyermekét sem terelgette a szakmája felé, azt azonban csendesen megjegyzi: büszkeséggel tölti el, hogy lánya a nyomdokába lépett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Francia becsületrendet kapott a győri tanárnő

A francia nyelv és kultúra terjesztéséért a Napóleon által alapított Akadémiai Pálmaág Rend lovagi… Tovább olvasom