Kisalföld logö

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik -1°C | 9°C Még több cikk.

Az Év Fája megyei lehet - nézze meg a Hatos-tölgyet videón!

Az Év Fája szavazáson második helyen álló, különleges ágakkal büszkélkedő Hatos-tölgyet a kajárpéci általános kisdiákjaival tekintette meg stábunk. Szavazzon Ön is!

Mint arról korábban beszámoltunk, 2012-ben harmadszor hirdette meg az Ökotárs Alapítvány az Év Fája versenyt, melyre idén 60 fát neveztek.

Az alapítvány szakmai zsűrije 13 fát juttatott a döntőbe; köztük található a Sokoró dombjai közt - félúton Kajárpéc és Tényő - álló Hatos-tölgy, mely nevét a tövénél elágazó "ágairól", törzseiről kapta.

A közel 300 éves tölgy a szavazáson sokáig a harmadik helyen állt, de a képzeletbeli dobogó második helyére küzdötte fel magát, s az első hely is elérhető közelségben van.


Videó: Cseh Róbert.


Ide kattintva szavazhat a Hatos-tölgyre! 


A helyi emberekhez szinte hozzánőtt a különleges tölgy

A siker értékét növeli, hogy idén első alkalommal került be a döntőbe Győr-Moson-Sopron megyei fa.

"A fa és a körülötte kialakított pihenőhely kedvelt célpontja nemcsak a környékbeli települések, de a közeli nagyváros, Győr helyi kikapcsolódási lehetőségeit kereső kirándulóinak is.


Kajárpéci kisiskolások a Hatos-tölgynél - fotók: Cseh Róbert.

Ugyan a hat ágból mára sajnos csak öt maradt, de ez mit sem von le a fa iránt megnyilvánuló szeretetből, tiszteletből. A látogatókat a fánál kialakított információs tábla rendhagyó történelemórával fogadja.

A Hatos-tölgyhöz évről évre ellátogatnak a kajárpéci és a tényői általános iskola diákjai. A gyerekek nem csupán a természetjárást kedvelik meg így, hanem a környezetbarát gondolkodás első magjait is sikerült elültetni bennük" - mondta Laki György, Kajárpéc polgármestere.Adatok a Hatos-tölgyről

Fa elhelyezkedése:
Kajárpéc külterület (GPS koordináták: 551072, 239248 erdőrészlet jele: Kajárpéc 2 TI)
Faj: Tölgy
Kora: 300 év
Magassága: 18-20 méter
Törzskerület: 6-8 méter

Forrás: Ökotárs.hu 
 


Hamarosan helyi védettséget kaphat a Hatos-tölgy
  
"A fa jelölésében a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetségben alapítóként közreműködő Kajárpéc és Tényő települések mellett a Reflex Környezetvédő Egyesület működött együtt, hiszen akár egy nevezetes fa megóvása is segíthet ráirányítani a figyelmet a fák, erdők szerepére környezetünk megóvásában.

A Hatos-tölgyet a szavazás eredményétől függetlenül helyi védettség alá szeretnénk helyezni - Kajárpéc és Tényő közreműködésével - a közel jövőben" - tette hozzá Lajtmann Csaba.

Arra a kérdésünkre, hogy a különleges tölgy milyen állapotban van, Laki György úgy válaszolt: "a korához képest jó egészségnek örvend. Mindez azt jelenti, hogy az elkövetkező 150 évben sokak örömére szolgálhat a Hatos-tölgy".

Mit tehetnénk ehhez hozzá? Így legyen! A Hatos-tölgy rendhagyó történelemórája

"Vándor, itt állok már 3 évszázada. Nagy idő, mióta megszülettem. Háború dúlt a világban, mikor felcseperedtem lehanyatlott a félhold. Az utolsó Bécs elleni török hadjárat során Kara Musztafa seregei még 1683-ban elpusztították az egész vidéket.

Rövidesen újra fegyverek zajától lett hangos a táj. 1704-ben a koroncói csatában Forgách Simon, Rákóczi tábornagya és Heister, a német császár generálisa vívott véres csatát a közelben.

A népmonda szerint II. Rákóczi Ferenc is tartózkodott itt a környéken. Következtek a békés, erőt gyűjtő évek, újjáépültek az elpusztult falvak, templomok.

Pannonhalma a térség kulturális központja lett, de II. József császár megszakította ezt a szerzetesrendek feloszlatásáról szóló rendeletével (1782), utóda viszont, I. Ferenc orvosolta a nagy hibát.

A fegyverek zaja újra belármázta a vidéket. Napóleon hadai véres ütközetet vívtak Kismegyer térségében 1809. június 14-én, hol nemesi felkelőink hősiesen ellenálltak.
A fegyverek hangját a múzsa áldása követte. Kisfaludy Károly, Tét nagy szülötte elindította az új magyar irodalmi életet.

A zendülésnek a fegyverek vetettek véget. Az 1848-49-es szabadságharc utolsó dunántúli ütközete is a közelben játszódott le, a győri csata részeként vívtak véres harcot nemzetünkért honvédeink.

A fegyverek elcsendesülnek, és újra szépülni kezd a táj. Vasutak, gyárak épülnek, és mindenhol a hegyekben zöldell a híres sokorói szőlő.

A zajos huszadik század megismételte az előzőeket: épített, majd 1945. márciusában rombolt a keleti vihar. 40 év csendességéből 1990-ben új hajnal virrad, s megjöttek egy jobb élet reménységei.

Szépül, épül a környék. Csendesen megöregedve pihenek e csodás völgyben, csak madár szól, és nyugalom van.

Vándor csak gyönyörködj, és ne rombolj, hogy maradjon valami az utánad jövőknek is!"
 


Olvasóink írták

 • 3. ombi 2012. november 03. 16:47
  „Megtettük amit tudtunk, legközelebb újra megpróbáljuk.
  Gyönyörű a szentesi fa is, ráadásul nap mint nap rengetegen láthatják.
  Az első helyezéssel járó kezelés révén remélhetőleg sokáig gyönyörködhetnek benne az ott lakók.”
 • 2. AnnaMeri 2012. október 27. 19:38
  „Nem ronda ez a fa? - olyan nyúzott ...”
 • 1. Lee2 2012. október 20. 14:27
  „Sajnos még nem láttam a nevezetes fát,szavazatomat leadtam rá,és majd megnézem! Szavazzunk mert éles a verseny az egri platánnal!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felrobbant egy kályha a győri Bercsényi ligetben - fotók

A Bercsényi ligetben robbanás történt kedd este: 100 négyzetméteres családi házban felrobbant egy… Tovább olvasom