Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 14°C Még több cikk.

Az eszünk helyett a szemünk vásárol

˝Vásároljon kevesebbet! Ajándékozzon szeretetet!˝ Ezzel az ünnep előtti felszólítással vettük számba Kalas Györggyel karácsonyra szánt zöldtanácsait.

A karácsony a szeretet ünnepe volt – véli Kalas György. A győri környezetvédő szerint ma inkább a bevásárlóközpontok, a hitelintézetek, a csomagolóipar és a reklámok ünnepe.

– Sajnos ilyenkor mindenki mindent és mindenáron vásárolni akar. Akcióban, részletre, hitelre, nagy szeretettel, de kis fantáziával mozgósítjuk tartalékainkat. A szívünk nevében az eszünk helyett a szemünkkel vásárolunk – említette portálunknak a Reflex munkatársa, aki véleményét ajándékozási és csomagolási jó tanácsokkal toldotta meg.

Kalas György arra biztat mindenkit, hogy az ajándékok csomagolásához használjon környezetbarát papírokat. Fotó: Krizsán Csaba
Kalas György arra biztat mindenkit, hogy az ajándékok csomagolásához használjon környezetbarát papírokat. Fotó: Krizsán Csaba

– Egy szülőnek az a legértékesebb ajándék, amit a gyermeke készít: kedves rajz, ünnepi figura, papírhajtogatás. Gyermekünknek olyan ajándékot vegyünk, amire valóban szüksége van és nem haladja meg a család anyagi teherbíró képességét. Olyan játékot vásároljunk, ami fejleszti a kézügyességet, segíti értelmének fejlődését, tartós, javítható és természetes alapanyagú. Ne tartalmazzon mérgező anyagot és ne termeljen veszélyes hulladékot. Kerüljük az értelmetlen divatjátékokat, az erőszakra nevelő videoprogramokat és fegyverutánzatokat. Kisgyerek kezébe ne adjunk PVC-ből készült vagy gombelemmel működő játékot – figyelmeztetett Kalas György. – A felnőtteknek szánt ajándék is mindig legyen értelmes és hasznos, és az sem árt, ha környezetbarát. Például természetes alapanyagú ruhanemű, bio- vagy natúrkozmetikum, energiatakarékos háztartási gép. Vásárláskor előre tisztázzuk a csere lehetőségét.

– A csomagolóanyag érték, bánjunk vele takarékosan. Az ilyenkor egyébként is díszes csomagolású termékeket felesleges tovább ˝öltöztetni˝. A drága díszpapírok helyett ötletesen használjuk fel a régi újságok vagy a ˝lejárt˝ falinaptárak képeit, használjunk színes papírból készült táskákat és díszeket a műanyag szatyrok, díszcsicsák és masnik, illetve az alufólia helyett. A csomagolásnál mellőzzük az egészségre veszélyes adalékokat tartalmazó anyagokat, például a Technokol ragasztót, alkoholos filcet, ólomtartalmú lamellákat. Az épen megmenekült kartondobozokat, díszeket, csomagolóanyagokat tegyük félre és használjuk fel újra. Így talán megkímélhetjük a mennyből lejött angyalt attól, hogy az ünnep után több százezer kilogrammnyi tépett papír, szakadt doboz, nejlonzacskó és bontott masni látványával kelljen szembesülnie.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kulisszatitkok a pincétől a padlásig

Győr - Filmet, színházat és egy kis technikát is ˝kaptak˝ egyetlen este azok a kamarai tagok,… Tovább olvasom