Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

Az esős időszak hátráltatta a munkákat a Pándzsán

A tavasszal és nyár elején lehullott jelentős mennyiségű csapadék hátráltatta a Nagy-Pándzsa vízgyűjtőjének rendbetételét.

A víz levonulása után, július első felében kezdődhetett meg több műtárgy építése és a Marcal-tó kotrása.

A Nyugat-dunántúli Operatív Program (NYDOP) keretében több mint egymilliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság a ˝Nagy-Pándzsa-vízgyűjtő revitalizációja˝ tárgyú projektre. A program közvetlenül érinti Győr, Töltéstava, Pér, Mezőörs, Nyúl, Écs, Pannonhalma, Ravazd, Pázmándfalu és Tarjánpuszta településeket.

A kivitelezés tavaly novembertől az ütemtervnek megfelelően halad, ez év április végére a Nagy-Pándzsa és a Vezseny-ér mederrekonstrukciós munkáinak jelentős része, a meder kotrása, a rézsű és a part rendezése elkészült.

Marcal-tó: Az időjárás miatt csak egy hónapja kezdődhetett meg a rendbetétel. Fotó: H. Baranyai
Marcal-tó: Az időjárás miatt csak egy hónapja kezdődhetett meg a rendbetétel. Fotó: H. Baranyai

Az idén májusban és júniusban lehullott rendkívüli csapadék miatt a műtárgyépítési munkák szüneteltek, illetve az elkészült meder- és partrendezési munkáknál a rézsűt biztosító növényzet telepítésére és megerősödésére nem volt lehetőség. Ezért egyes szakaszokon kimosódások, rézsűsuvadások keletkeztek, melyek helyreállítása szükséges.

A program közvetlenül érinti Győr, Töltéstava, Pér, Mezőörs, Nyúl, Écs, Pannonhalma, Ravazd, Pázmándfalu és Tarjánpuszta településeket.
A víz levonulása után, július első felében kezdődhetett meg Győrben a Nagy-Pándzsa-duzzasztó és a Kismegyeri híd burkolatának, valamint Ravazd belterületi szakaszán a mederburkolat építése és a Rabkerti-tó kotrása a műtárgyak környezetében. A vízszintszabályozó, vízkormányzó műtárgyak felújítása, építése, a burkolt mederszakaszok, a mindszenti árvíztározó kiviteli munkái – figyelembe véve az árvíz miatt szüneteltetett építési munkákat, valamint az árvízi rongálódások helyreállítását – előreláthatólag 2011 első félévében fejeződnek be.

A projekt megvalósulása hozzájárul a térség árvízvédelmi biztonságának növeléséhez, amely a már elkészült rekonstrukciós munkákkal a 2010-ben levonult árvizek kártétel nélküli levezetését is nagymértékben javította.

Olvasóink írták

 • 2. urbaniastapista 2010. augusztus 10. 23:01
  „Lefordítom:
  A májusi árvíz egy kicsit átépítette a frissen átalakított Pándzsát és élesben is kipróbálta a gátakat.
  Lehet újrakezdeni, valamint kiderült, hogy hol vannak a gyenge pontok (pl. a győrújbaráti Kis-Pándzsa gátja, Rabkerti gát).”
 • 1. anuvuk 2010. augusztus 09. 10:23
  „Az a kotró hajó a 70-es években már a Holt-Marcalon is ténykedett, sőt az alsó szakaszon a tavat is kialakította, csak egyet nem értek a Holt -Marcalra mért nem tették rá folyamatosra !!

  A munkálatoknál a partmenti nádasokra,- kérem, a továbbiakban nagyon vigyázzanak !!!

  "Madárvédelem - Természetvédelem"”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Domján József festőművész kiállítása

Életmű-kiállítás: Győr, Városi Művészeti Múzeum, Eszterházy-Palota, 2010. augusztus… Tovább olvasom