Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Az esély törekvés az egyenlőségre

A három éve megyénkben életre hívott Esélyegyenlőségi Tanács tagjai a múlt évben végzett munkát értékelték, s döntöttek az idei év céljairól, feladatairól.

A téma szerény becslések szerint is több mint tízezer honfitársunkat érinti.

A sérültséggel élők közül a legtöbb regisztrált tagot, négyezer sorstársat a mozgáskorlátozottak szervezete tömöríti, 1116 bejegyzett taggal számol az Értelmi Sérültek és Segítőik Egyesülete, míg a látássérültek 598-an, a hallássérültek pedig 404-en vannak. A statisztika annyiban csalóka, hogy a becsült létszám, azaz a nem regisztráltak esetén a létszám két-háromszorosáról beszélhetünk.

A sérültséggel élők közül a legtöbb regisztrált tagot, négyezer sorstársat a mozgáskorlátozottak szervezete tömöríti.
Elsősorban őket, segítőiket, az esélyek kiegyenlítését, a szociális biztonság erősítését tűzte ki célul a három éve alakult szervezet, az Esélyegyenlőségi Tanács, s a tagok közt abban ma is teljes az egyetértés: az esélyegyenlőség hazánkban legfeljebb hőn áhított álom, s a munkába leginkább a terepen dolgozók vonhatók be. Eredményes a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház esélyegyenlőséget célzó törekvése, így például segítő piktogramokat helyeztek ki és a fogadószinteken ötven kerekes széket helyeztek el – ezeket a kórház területén bárki használhatja. Tavaly Csornán tartottak kihelyezett ülést, idén júniusban ezt Tápon, a Hegysori Tavasz programsorozat keretében tervezik, ahol a témával kapcsolatosan szerveznek fórumot. Izgalmas téma lehet a megváltozott munkaképességűeket érintő, minden foglalkoztatási kérdés, a rehabilitáció témája, s ebben a törvény adta lehetőségek feltérképezése. Az Esélyegyenlőségi Tanács tagjai konkrét tevékenységeken keresztül szeretnék bemutatni az esélyek kiegyenlítésének lehetőségeit, keresik azokat az egyéni és közösségi támogatókat, akik partnerek ebben. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ha lassan is, ébredezik Újváros

Újváros rehabilitációja régi álom. Ám dacára a sokadszor újraálmodott terveknek, most úgy tűnik,… Tovább olvasom