Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 24°C Még több cikk.

Az erőmű biztos piacot jelenthet a gazdáknak

Tét - Elkészültek a téti biogázerőmű tervei. Az előkészítő munkálatokra a város önkormányzata csaknem hatvanmillió forintos pályázati támogatást nyert. A továbblépéshez fontos, hogy az erőműnek alapanyagot jelentő növények termelőivel szerződést tudjon kötni.
A téti önkormányzat két megawattos biogázerőmű felépítését és üzemeltetését tervezi. A projekt megvalósításának első szakasza nemrégiben zárult le: a város az Ausztria–Magyarország Interreg III/A program keretében nyert támogatásból adatgyűjtést végeztetett, ausztriai tanulmányutakat szervezett, megvalósíthatósági és hatástanulmányt készíttetett. A szerződésminták kidolgozására és a nyilvánosság tájékoztatására is sor került az európai uniós társfinanszírozás révén. A környezetbarát, az önkormányzatnak adóbevételt jelentő és az energiaellátást segítő program tervezési szakaszáról nemrégiben zárókonferencián számoltak be a szakemberek a lakosoknak.

Az erőmű tervezett helyszíne az Agrotét Kft. sertéstelepe melletti földterület. Azért ezt választották, mert a telepen keletkező nagy mennyiségű sertéstrágyát folyamatosan fel tudnák dolgozni az erőműben és nem utolsósorban a hígtrágya földekre kijuttatása így megszűnne, ahogy az azzal járó szag is, ami időnként erősen érezhető és a lakosokat a lapunkhoz eljuttatott észrevételek szerint is zavarja. Az erőmű azonban erre a gondra is megoldást nyújtana.

Az erőmű alapanyaga persze nemcsak a sertéstrágya lehet. Csaknem minden mezőgazdasági növény erjeszthető benne, kivéve a fa.

Silókukoricát például évi negyvenezer tonnát dolgozhatna fel. Szabó Ferenc polgármester lapunknak elmondta, hogy fontos részei a projektnek a gazdákkal az alapanyag-beszállításról kötött szerződések. Azok révén a termelők több évre előre biztosíthatnák bevételüket, nem jelentene gondot nekik az értékesítés. Ráadásul kétszer is arathatnának, mert akik a biogázhoz szállítanak alapanyagot, azoknak nem kell megvárniuk, míg teljesen beérik a termés, már zölden levághatják. Az árakról mégis nehéz velük megegyezni, ugyanis idén magasak a gabonaárak.

A termelőkkel kötött szerződések biztosítanák, hogy folyamatosan üzemeljen a biogáz-előállítás. Az erőmű úgynevezett fermentálói vasbetonból, gyűrű a gyűrűben kialakítással épülnek. A megtermelt biogázt biogázmotorokhoz lehet elvezetni. Emellett keletkezik még biogáztrágya, amit vissza lehet juttatni a földekre, nem lenne már szükségük műtrágyára a gazdálkodóknak. Ez jelentős megtakarítást jelent, ráadásul a biotrágya hatékony talajjavító, a területek értéke így növekedhet.

Az erőmű tervei már készek, az előzetes engedélyek is rendelkezésre állnak. A beszállítói szerződések megkötése és a tényleges engedélyek beszerzése után lehet kivitelezőt és beruházót, szakmai befektetőt keresni. Vele még arról is tárgyalni kell, hogy úgy tűnik, az erőműhöz érdemes bioetanol-gyártást, környezetbarát üzemanyag-előállítást kapcsolni, mert így a keletkező hőt is fel lehet használni. Az önkormányzat mindenképpen résztulajdonosa lesz a vállalkozásnak, és azért is szeretné a kezdeményezést mielőbb megvalósítani, mert így tudna a gáz árát egyre nehezebben kifizető lakosok terhein enyhíteni. A polgármester reméli, két éven belül az építkezés is realizálódik.

Rimányi Zita

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A KDNP a vasárnap visszaadásáért tüntet

Győr - A Kereszténydemokrata Néppárt győri szervezete és frakciója szeptember 2-án, vasárnap 11… Tovább olvasom