Kisalföld logö

2017. 04. 23. vasárnap - Béla 4°C | 13°C Még több cikk.

Az érettségi főpróbája általánosban

Ritka dolog a tanév végi vizsgáztatás általános iskolában. Megyénkben csak néhány iskolában gyakorlat.
Több mint tíz éve került napirendre a hazai oktatás szabályozásában az általános iskolai vizsgáztatás. Indokoltságát többen megkérdőjelezték, de arról is szó volt, hogy kötelezővé válnak a tanév végi szóbeli feleletek. Aztán ebből mégsem lett semmi. Az öttevényi iskola a kilencvenes évek elején a hároméves kísérleti programhoz csatlakozott az ország mintegy száz intézményéhez hasonlóan, és azóta is megtartotta pedagógiai programjában a vizsgarendszert. Arra vonatkozó adat nincs, hogy megyénkben még hány ilyen iskola van.

Náluk bevált

– A gyerekek megszokták, a szülők se ellenezték – mondta el Tolnay Gáborné igazgató, aki nemrégiben ebből a témából szakdolgozatot is írt. Tudja, hogy még a felnőttek se szeretnek vizsgázni, de úgy véli, náluk diákjaik családias légkörben szerezhetnek gyakorlatot e téren, arra pedig a későbbiekben mindenképp szükségük lesz. És nem ezen a feleleten múlik az év végi jegyük. A tanárok szerint a rendszer legfőbb előnye, hogy a nebulók rákényszerülnek a tanultak rendszerezésére, gyakorolják a tételkidolgozás módszerét.

Nincs túlzott stressz

Öttevényen a hatodikosok magyarból és történelemből, a nyolcadikosok magyarból és németből vizsgáztak a napokban. Tanárként Takács Zoltánné és Burjánné Bodor Ildikó is részt vett a felkészülésben, a feleltetésben. Úgy vélik, a diákok a dolog előnyeit csak később érzik igazán, a stressz pedig – ami miatt a vizsgáztatást leginkább vitatták – szerintük az általános iskola „védett körülményei között" nem jelentkezik túlzott mértékben.

Sallai Dániel elsőként felelt és egyáltalán nem izgult. József Attila Mama című versét húzta, az egyik kedvenc tételét. Elmondása szerint könnyű dolga volt, igaz, ő kitűnő tanuló, a versenyeken is jól szerepel. Úgy érzi, pluszszolgáltatást nyújtott számára az iskola azáltal, hogy így is lemérhette, tudása mennyit ér.

– Bemenni nem akaródzik, de kijönni biztos jobb lesz. Nehéz ebben a korban vizsgázni, főleg annak, aki kicsit gyengébb tanuló, de be kell vállalni. Egyszer úgyis túl kell esni ebből is az elsőn, akkor már inkább itt – mondta Antal Mihály. Kertész Richárd hozzátette: a felkészülés alatt voltak olyan pillanatok, amikor szívesen feladta volna az egészet, de tudja, hogy ha túl lesz rajta, a családja is büszke lesz rá. Csáki Tamás bevallotta: ha a diákokra bíznák a döntést, biztos leszavaznák az egészet, de az eszük tudja, hogy nem tennék jól.

Izgul a tanár is

A tanulók általában úgy teljesítenek a vizsgán, ahogy év közben is, de vannak pozitív meglepetések, tudtuk meg Lengyel Tibornétól, aki magyarból készítette fel a nyolcadikosokat szaktanárként. Kicsit izgult is értük, hiszen ilyenkor a tanár is „vizsgázik". Szerinte a versek elemzésénél van nehezebb dolguk a gyerekeknek, de régebbi, középiskolába került tanítványai mind arról számoltak be, a tételek miatt kidolgozott jegyzeteiket azóta is jól használják.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Piaci küzdelem az importterménnyel

A győri vásárcsarnokban egy letűnőben lévő világ fogad: már hetek óta lehet kapni például kiscsokorba kötött „első cseresznyét", amiről azt hittük, végleg kiment a divatból. Az asztal mögött álló idős hölgy most is ezt árulja, két csokrot hozott és két csokrot rak vissza a zacskójába fél tizenkettőkor. Nem vették meg sem a kevéske dióját, sem a néhány levél sóskáját. Tovább olvasom