Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Az erdőpedagógiától a környezetpedagógiáig nemzetközi konferenciát tartottak Győrben -fotók

A NYME Apáczai Csere János Kar Neveléstudományi Intézete, az Erdőmérnöki Kar és a Selye János Egyetem szervezésében 2011. április 1-2-án nemzetközi konferencia megrendezésére került sor Győrben az Apáczai Karon.

Az erdőpedagógiától a környezetpedagógiáig című konferencia elsődleges célja volt, hogy elősegítse a környezettudatos szemléletmód és életvitel
kialakulását a mindennapokban, ezentúl összegezze a fenntarthatóságra nevelés évtizedének félidős eredményeit az oktatás minden szintjén, az óvodától a felsőoktatásig.

Továbbá, hogy a tudomány művelői, a felelős államférfiak fogalmazzák meg a kihívásokat, problémákat a plenáris előadásokon; s a négy szekcióban az önkormányzatok, a gazdálkodó és civil szervezetek képviselői, az egészségügy és az oktatási intézmények szakemberei egyeztessék, ütköztessék a nézeteket; végül tegyenek javaslatokat, amelyek megfontolásra, cselekvésre továbbíthatók az irányító szervezeteknek és maguknak a végrehajtóknak.

Kovátsné dr. habil Németh Mária a Neveléstudományi Intézet igazgatója, a konferencia elnöke hangsúlyozta: "Új magatartásra, új szemléletmódra van szükség.

Ezt már fél évszázada folyamatosan jelezik a tudósok, a civil szervezetek kezdeményezései, s egyezmények sokasága született az utóbbi negyven évben.

A fenntartható fejlődésről Dr. Gerhard Becker az Osnabrücki Egyetemről és Prof. Dr. Solymos Rezső akadémikus beszélt
A fenntartható fejlődésről Dr. Gerhard Becker az Osnabrücki Egyetemről és Prof. Dr. Solymos Rezső akadémikus beszélt


Alapvető probléma azonban, hogy a környezettudatos magatartás nem vált általánossá sem a nevelésben, sem a viselkedésben. Nincs harmónia az egyén életvitelében, nincs tisztelet embertársainkkal szemben, nincs egyensúly a természet és az ember viszonyában. Nagy szükségünk van az új szemléletre, mert ahogy J. Lukács írja Ádám és Éva óta nem volt ekkora hatalma az embernek a pusztításban.

A NYME tevékenysége 20 éve példaszerű. Az Erdőmérnöki Karon az országban elsőként képezték a környezettudományi szakembereket, az Apáczai Karon a Pedagógia Tanszék munkája nyomán 15 évvel ezelőtt kezdődött meg a Kisalföld Erdőgazdasággal közösen az Erdőpedagógia projekt megvalósítása, amely eredményeképpen évenként 2800-3300 diák és 250-300 tanár a közoktatásból, valamint az Apáczai Kar tanító, gyógypedagógus és andragógus jelöltjei részesülnek közvetlen tapasztalatszerzést biztosító képzésben.

Pedagógusok és szakemberek a kétnapos környezettudományi
Pedagógusok és szakemberek a kétnapos környezettudományi konferencián.

Az Erdőmérnöki Karon 5 éve a Kitaibel Pál doktori iskolában Környezetpedagógia doktori képzés folyik.

Ez a doktori képzés egyúttal reprezentálja azt a felismerést, hogy csak a tudományok összefogásával lehet valós eredményeket elérni.

A konferencia plenáris ülésein jeles tudósok, a téma szakértői adtak elő:
Prof. dr. Mátyás Csaba egyetemi tanár, a MTA rendes tagja az Ég - Föld és Élet; Prof. Dr. Szarka László egyetemi tanár a MTA Kutatási Főosztály
vezetője a Globális kihívások.

Dr. Rieger László, a Vidékfejlesztési Minisztérium Stratégiai Főosztályának vezetője a Stratégiák - feladatok a környezet védelméért; Dr. Paller Judit országos tiszti főorvos asszony a Kihívások az egészségügyben.

Dr. Páldy Anna főorvos asszony, az Országos Közegészségügyi Intézet helyettes igazgatója a Környezet és egészség; Prof. Dr. Solymos Rezső akadémikus Az erdő és az ember.

Dr. Nagy Melinda egyetemi docens, a Selye Egyetem rektorhelyettese a Természetszeretetre nevelés és egészségnevelés a Selye János Egyetemen; Dr. Cseh Sándor dékán Az ember és a természet témakörben tartották meg rendkívül magas színvonalú előadásaikat.

Kovátsné dr. habil Németh Mária, a Környezetpedagógia doktori program
vezetője "Az erdőpedagógiától a környezetpedagógiáig" előadásában a
környezettudatos életvezetésben elért eddigi eredményeket, s a
fenntarthatóságra nevelés feladatait foglalta össze.

Dr. Gerhard Becker A fenntartható fejlődés elméletének és gyakorlatának megvalósulását az Osnabrücki Egyetemen mutatta be; Prof. Robert Vogl. az erdőpedagógia megvalósulását vázolta fel az erdészképzésben, a weihenstephani szakfőiskolán; Ing. Thomas Baschny (Koordinator - "Lebensministerium" in Wien; Österreich) az Európai Erdőpedagógia Hálózat működését tárta a hallgatóság elé.

A konferencián mutatta be Prof. Dr. Faragó Sándor, a NYME egyetem rektora Kovátsné dr. habil Németh Mária m. prof. a konferenciával azonos című, a közelmúltban megjelent hiánypótló szakkönyvét, hangsúlyozva, hogy "a természet- és a környezetvédelem, az erdő és a környezet tudatosításának döntően fontos szereplője az iskola, az oktatás, az erdőpedagógia, a környezetpedagógia.

Ennek az eredményességét, tudományos megalapozását szolgálja ez a kiválóan összeállított és hasznosítható könyv..."

A Konferencia szervezését a Vidékfejlesztési Minisztérium támogatta. A
konferencián résztvevő 152 szakemberből 117 pedagógus, oktató volt, 11
egészségügyi szakember, s a további résztvevők az önkormányzatokat,
gazdálkodó egységeket, civil szerveződéseket képviselték.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP részországgyűlés: Gyurcsány Győrben járt, de nem szólalt fel - videó

Az MSZP vezető politikusai egytől egyig felsorakoztak szerdán Győrben, de beszédet csak Mesterházy, Szekeres, Baja és Kolber mondott. Fotók. Tovább olvasom