Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 21°C Még több cikk.

Az építészek kitalálhatják a Dunakapu teret

Kikötő a hajón érkező vendégeknek, kávéház, multifunkciós rendezvénycsarnok is szerepel a győri Dunakapu tér rehabilitációs fejlesztésében.
Értelmet nyert partokkal kell várni a turistákat, nem csupán a vizek látványával – röviden így lehetne összefoglalni a győri önkormányzat célját azzal, hogy górcső alá véve a vízpartokat, fejlesztést sürget. Révi Zsolt főépítész a Kisalföldnek kiemelt két elképzelést, amelyek mindegyike jóval több, mint papírra vetett vázlat.

Új arculat a város szívében

A megvalósításhoz legközelebb a Dunakapu tér és a Duna-part Elevátorig tartó szakaszának fejlesztése áll. Napokon belül kiírják a pályázatot, a terület kulturális és idegenforgalmi hasznosítására várnak ötleteket. Amikor a téma tervezőasztalra került, még tavaly az Építész Műhelyben, egy kikötő megépítése is felvetődött a vízen érkező turisták fogadására a hozzá tartozó kiszolgálóegységekkel, vendégfogadóval, kávéházzal. Ha nem is a téren, de annak peremén az elképzelések szerint fel lehetne építeni egy szállodát, sőt, magának a térnek egy kisebb részén akár egy multifunkciós csarnokot is, ahol a rendszeres piac éppúgy helyet kapna, mint egy-egy kulturális rendezvény.

Már érdeklődnek a vállalkozók

Révi Zsolt szerint nem milliárdos nagyságrendű projektben kell gondolkodni, néhány tíz- vagy százmillió forint fedezné a látványos rehabilitációt. A részletek az építészeken múlnak. Egy biztos, a Dunakapu tér nem sokáig marad olyan, amilyen most, a főépítész irodájának ajtaján sok olyan vállalkozó kopogtatott már, akik megépítenék a kikötőt, kikotornák a Dunát, vagy épp felszednék a folyó rejtette aknákat.

Ne legyen tabutéma!

A másik vízpart kényesebb, már-már neurotikus tabutéma: a marcalvárosi tó és környéke, valamint a kiserdő. A város vezető építészei sport- és rekreációs célú fejlesztések ideális helyszínét látják e területen, hangsúlyozva, nem a növényzet kiirtását, beépítését tervezik, éppen ellenkezőleg. Megtisztítva, kisállatok otthonává téve turistacsalogató bemutatóhelyet lehetne varázsolni a tóból, amely – főleg az elmúlt években – az ott élők szívügye lett. Az önkormányzat a városstratégiai bizottsággal egyetértésben ökológiai-műszaki szakvéleményt tervez készíttetni a tó kotrásának és hasznosíthatóságának elbírálására. A parlagon heverő zöldterület és a kiserdő közcélú hasznosítását környezetvédők, természetvédők, erdészek, városmarketingesek és építészek együtt találnák ki. A bökkenő csak az, hogy az élőhely vérkeringését kettévágja a Pápai út. A forgalmas szakasz kiváltásán, elterelésén közlekedésfejlesztők, mérnökök gondolkodnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri diplomával a munkaerő-piacra

A győri Széchenyi István Egyetemen szombaton 350 frissdiplomás vehette oklevelét. Tovább olvasom