Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 6°C Még több cikk.

Az építési hatóságnak kocsi és számítógép is kell

Győr-Moson-Sopron - Amennyiben a jelenlegi építésügyi hatóságok nem tudnak eleget tenni a rendeletben előírt feltételeknek (például nincs gépkocsijuk), akkor jogkörüket át kell adniuk a körzetközponti település jegyzőjének: a februártól hatályos kormányrendelet a Magyar Közlönyben jelent meg.
A néhai Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal (OLÉH) le akarta választani az építésügyi igazgatást a helyi önkormányzatokról. Az önkormányzatok részéről akkora volt az ellenállás, hogy nem lehetett önálló állami hivatalt szervezni az építési engedélyek kiadására és az egyéb igazgatási ügyekre. Az OLÉH érvei pedig racionálisak voltak: továbbra is a településnél maradt volna a helyi építési szabályok, illetve rendezési tervek elkészítése, az önkormányzattól független állami hatóság mindössze azt vizsgálta volna – például egy építési engedély esetén –, hogy a terv mennyiben felel meg az országos és helyi előírásoknak.

Miután a gyökeres változás elmaradt, olyan megoldás született, hogy a kistelepülések ne tartsanak fenn építésügyi hatóságot, e jogkört a körzetközponti települések (leegyszerűsítve: a volt járási székhelyek) jegyzői gyakorolják. E szabály hatálybalépése többször eltolódott, míg kompromisszumos megoldásként most megszületett a korábbit módosító új kormányrendelet. A rendelet két mellékletet tartalmaz, mindkettő az elsőfokú építésügyi hatóságokat sorolja fel. Az első mellékletben a körzetközponti települések szerepelnek, megjelölve, hogy mely környékbeli (kisebb) települések építésügyi igazgatási ügyeit (is) intézik. A másik melléklet a jelenlegi helyzetet rögzíti, vagyis valamennyi olyan település szerepel a listán, amely továbbra is jogosult építésügyi igazgatásra.

A módosító rendelet kimondja, hogy a második listán szereplő települések jegyzői csak addig intézhetnek építési igazgatási ügyeket, ameddig megfelelnek valamennyi – az alaprendeletben előírt – feltételnek. Ha csak egy feltétel is megszűnik, át kell adniuk a jogkört a körzetközponti település jegyzőjének.

A feltételek technikai részeinek 2008 első napjától kell eleget tenni. Így a hatóság minden egyes köztisztviselőjének rendelkeznie kell egy minimum Pentium IV (vagy azzal egyenértékű) számítógéppel, minden tisztviselőnek elektronikus jogtárat is fel kell mutatnia. Két köztisztviselőre kell jutnia egy legalább 5 megapixeles digitális fényképezőgépnek és egy lézeres távmérőnek. Hatóságonként feltétel még egy lézernyomtató és egy gépkocsi is.

A rendelet előírja azt is, hogy építésügyi hatósági munkát milyen képzettségű és gyakorlatú, továbbá milyen vizsgával rendelkező köztisztviselő végezhet. A módosító rendelet kiegészítette továbbá az összeférhetetlenségi szabályokat is. Eddig sem lehetett hatósági ügyintéző senki abban az építési ügyben, amelyben építészeti-műszaki tervezést végzett vagy műszaki ellenőr volt.

Februártól felkerült a listára a kiviteliterv-készítés, a beruházásbonyolítás, az igazgatási szakértő és a tervellenőr is. Azért, hogy a saját tervezői-szakértői ügyét – hatóságként – senki se bírálhassa el, az összeférhetetlenség az elmúlt öt évre vonatkozik.

Dr. Németh Éva, a Nyugat-dunántúli Regionális Közigazgatási Hivatal vezetője lapunk érdeklődésére elmondta: ez a rendelet nagy „földindulást" várhatóan nem okoz majd Győr-Moson-Sopron megyében, hiszen az említett feltételeknek a feladatot most is ellátó városok, társulási önkormányzatok meg tudnak felelni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Belippentek az új évbe

Győr - Sikeres évet zárt a Lippentő néptáncegyüttes, és ezt ünnepelték meg egy társaságukhoz méltó… Tovább olvasom