Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Az enesei leletek is a régiós raktárba kerültek

Nyugat-Dunántúl - Szombathelyen átadták a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat regionális központját és raktárbázisát. Ott dolgozzák fel és restaurálják – többek között – az enesei elkerülőút megelőző régészeti feltárásakor előkerült leletanyagot is.

Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megye régészeti projektjeit egy tavaly áprilisi rendelet értelmében a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat (KÖSZ) bonyolítja és felügyeli. A napokban adták át Szombathelyen a KÖSZ nyugat-dunántúli regionális központját és raktárbázisát.

Az ezer négyzetméteres alapterületű létesítményben tárolják a térségben – három megyében – folyó régészeti feltárások helyszíneiről beszállított leleteket, amíg azt a szakemberek feldolgozzák – például dokumentálják –, restaurálják, nyilatkozta érdeklődésünkre Ilon Gábor, a regionális központ projektvezető régésze. Majd hozzátette: a vasi megyeszékhely peremén található, átalakított kétszintes épület alsó részében kaptak helyet a raktárak és azok a helyiségek, ahol a begyűjtött és részben már szétválogatott leletek mosását végzik. Az emeleten folyik a rendszerezés, az értékelés, valamint a leletanyag számítógépes feldolgozása, a helyszíni és műtárgyfotók digitalizálása.

– Jelenleg nálunk van – többek között – az enesei elkerülőút mentesítő ásatásain feltárt, kimentett anyag. Mivel a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat a tartós tárolást nem tudja biztosítani, nem feladatunk gyűjtemény létrehozása sem, ezért az érintett megyei múzeumokkal együttműködve, a restaurált leletek az ő gyűjteményüket gazdagíthatják.

Például az enesei, Enese környéki anyaggal kapcsolatban a Xántus-múzeum már pozitívan nyilatkozott.

Ha valamilyen okból mégsem tudnák átvenni, akkor azok a Magyar Nemzeti Múzeum raktáraiba kerülnek – hangsúlyozta Ilon Gábor.
A KÖSZ nyugat-dunántúli központ projektvezető régésze megemlítette: a régióban jelenleg hét régész, tizenöt régésztechnikus, hat technikus, hat mosó és három restaurátor dolgozik. Az ásatásokon főleg a földmunkák elvégzésére mindenütt jelentős számú segítőt alkalmaznak. Szólt arról is, hogy a szombathelyi központ átadásán három, speciálisan felszerelt, a régészeti terepmunkát könnyítő járművel is gazdagodott a szakszolgálat. Ezeket jövőre – többek között – a 85-ös főút enesei elkerülő tervek szerint folytatott feltárásainál, valamint az autópálya szomszédságában, a ménfőcsanaki ásatásnál már használni fogják.

Olvasóink írták

  • 1. matriné 2008. december 29. 17:34
    „Hú micsoda értékek kerültek elő! Vajon hány millióba közpénzbe kerültek ezek a pepecseléssel előturkált vackok?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csereláz: csalóka a kép?

Győr - A karácsony elröppent, ismét hétköznapi gondok foglalkoztatják az embereket: például, hogy… Tovább olvasom