Kisalföld logö

2018. 11. 19. hétfő - Erzsébet 0°C | 5°C Még több cikk.

Az ember a főnöke ellen nem cselekszik

Győr - Nincs itt az ideje a Fidesz–KDNP-frakciószövetség szétválásának – állítja Ottófi Rudolf. A győri alpolgármestert városfejlesztésről, oktatásról, kultúráról kérdeztük.
– Dézsi Csaba András, a Fidesz–KDNP-frakciószövetség vezetője nemrégiben azt nyilatkozta, egyedül az oktatással elégedetlen, mert határozatlan a város. Magára vette a kritikát?

– Nem, mert az oktatáspolitikában én nem határozatlanságot éreztem, hanem óvatosságot. „Hirtelen felindulásból" nem lehet hosszú évekre szóló döntéseket hozni. Előbb stratégiát kell alkotni, és nem árt, ha közben szakmai felmérés is készül.

– Dézsi Csaba András bizonytalanságra azért gondolhatott, mert addig semmit nem mondtunk ki, amíg nem kaptuk meg a közoktatási átvilágítás anyagát – ugyanis azt akarjuk, hogy ne politikai, hanem szakmai döntések szülessenek.

– Mit vár a következő három évtől?

– Hatékonyabb oktatást szeretnék.
– A hatékonyság sokszor összevonást, megszüntetést jelent.
– Mi azt ígértük a kampányban, hogy iskolát nem zárunk be. Erre jó példa a kismegyeri tagiskola megtartására vállalt garancia. Egy ilyen városrészben szükség van közösségformáló erőre, a belvárosban ugyanakkor számításba jöhetnek gazdaságossági szempontok is. De nem szeretnénk iskolaépületet feláldozni.

– Kulturális téren a határozatlanság nem vethető az új városvezetés szemére, hiszen Korcsmáros György leváltását fél év alatt végigvitte. Most is mindent ugyanúgy csinálnának ebben az ügyben?

– Még előbb kellett volna lépnünk, mert akkor néhány tízmillió forintot megspórolhattunk volna. Most is érkeznek a Korcsmáros György időszaka alatt köttetett szerződések alapján számlák. Korábban ki nem fizetett jogdíjakat nekünk kell kiizzadni. A leváltás helyes lépés volt, igaz, tanultunk elődeink példájából.

– Mégpedig?

– Az előző városvezetés idején kétszer volt nagy gond a színház vezetésével. Nem szerettünk volna ebbe a zsákutcába belefutni.

– Komoly szándék volt arra, hogy Eperjes Károly kerüljön a színház élére?

– Életemben egyszer találkoztam vele, egy bácsai eseményen a kilencvenes évek végén. A múltkor is itt járt Győrben, de szándékosan nem mentem el arra a rendezvényre, nehogy a sajtónak megint témát adjak. Csupán pletyka volt, hogy ő lesz az igazgató.

– Nem okoz bizonytalanságot a színházban, hogy Forgács Péter csak megbízott, és nem kinevezett vezetőként irányít?

– Nem, mert jól végzi a feladatát. Időre elkészítette az új évad műsortervét, megkötötte a szerződéseket. Utóbbi nem volt könnyű, mert nagyon sok színész van Győrben. A színház az országosan is magasnak számító nézőszámmal sem bír el negyven-ötvennél több színészt. Most nyolcvan feletti a létszám. Szerencsére közülük sokan egészen jól menedzselik magukat, dolgoznak Budapesten is.

– Színészleépítésre készülnek?

– A színház hosszú távon ennyi színészt biztosan nem tart el. Győr kultúráját egyébként is szeretnénk átszervezni. Szükség lenne egy csúcsszervre, amely jelképezné a várost. Szeretnénk idehívni egy olyan országos hírű művészt, akinek már a neve több érdeklődőt vonzana.

– Van elképzelésük, ki lenne ő?

– Egyelőre több név is forog, hadd ne mondjak egyet se. De Eperjes nincs köztük.

– A kultúra és az idegenforgalom fejlesztéséért láthatóan nagy erőfeszítéseket tesznek, ugyanakkor ebből az önkormányzatnak túl sok pluszbevétele nyilvánvalóan nem lesz. Hol térül ez meg?

– A kultúrát valóban fel akarjuk hozni, már csak azért is, mert igényli a város. Ez látszik például a színházbérletek eladási adatain is. Megmozdult Győr: örömmel látom, hogy a szakmunkás rétegek felemelkedőben vannak, és nem csak az értelmiségiek töltik meg a nézőteret. Ugyan sokba kerül, de ki kell szolgálni ezt az igényt. A turizmus egyébként szintén fellendülőben van, idén sok telt házas hétvége volt a szállodákban.

Az idegenforgalmi befektetésekből sok megtérül, és nemcsak az adóból, hanem abból is, hogy a vendégek költenek a városban, belépőket vesznek színházba, múzeumba.

– Térjünk át a városfejlesztésre. Mit tart az elmúlt egy év legnagyobb eredményének?

– Azt, hogy a Széchenyi térről nemcsak mi, hanem a város is elkezdett beszélni. Nem akarok visszamutogatni, de korábban inkább kampányidőszakban merült fel a felújítás szükségessége, és utána négy évig csend volt. Mi tényleg meg akarjuk csinálni. Nagyon számítunk persze az uniós támogatásra, de ezek a pénzek eléggé lassan csordogálnak. Ezért más, szintén európai források után is kutatunk. Sok társulásban veszünk részt. Nemrégiben léptünk be Berlinben a vesztes kulturális fővárosok részvételével megalakult közös pályázati rendszerbe, de aktívak vagyunk a Centrope-ban is, amelyben cseh, szlovák, osztrák és magyar megyék, városok működnek együtt. A terveink között van a Napóleon-ház rekonstrukciója, valamint a Káptalandomb teljesebb megnyitása a nagyközönség előtt, ami jelentős turisztikai vonzerőt jelenthet.

– A Rába-részvényekért kapott kétmilliárd forint, valamint az, hogy az Audi jövőre már fizet adót, megteremti a fejlesztések pénzügyi fedezetét?

– Mindenre azért nem lesz elég. A Rába-pénzt megtérülő beruházásba szeretnénk fektetni. Az Audi más kérdés. Az adóbevétellel számolunk, remélem, valóban számolhatunk is: nagy baj lenne, ha az állam valamilyen központosítási törekvéssel lépne fel. Az összegből elsősorban közlekedésfejlesztésre és az európai uniós támogatások önrészére költenénk.

– Az elmúlt egy-két hétben Borkai Zsolt polgármester és Dézsi Csaba András is kijelentette, jó a viszony a városvezetésben. Korábban viszont olyan városházi pletyka is volt, hogy a KDNP kilép a frakciószövetségből. Mire számít a következő időszakban?

– Speciális a helyzetem: nemcsak KDNP-s alpolgármester, hanem a polgármester első helyettese is vagyok. De általában is az a véleményem: a polgármesternek és a három alpolgármesternek együtt kell dolgoznia. Sok munkahelyi vezető mellett dolgoztam, megtanultam, hogy az ember a saját főnöke ellen nem cselekszik. Teljesen természetes, hogy Borkai Zsolt mellett kitartok.

Bár én is hallottam a mendemondát, az azért túlzás, hogy ki akartunk volna lépni a frakciószövetségből. Ha egyszer mégis szétválunk, az semmilyen problémát nem jelent majd, mert a Fidesz és a KDNP akkor is természetes szövetséges marad.

– A szétválásnak egyébként egy oka lehet: úgy látom, a két párt nagyon helyesen kezdi önálló arculatát mutatni. Amíg a kölcsönös bizalom és a kitartás egymás szövetségében megmarad, addig nincs gond. Jelen pillanatban nem látom aktuálisnak a felvetést. A frakciószövetség új vezetője, Dézsi Csaba András stílusa konszenzuskeresőbb, mint Szijjártó Péteré volt. Ráadásul ő Győrben dolgozik, ami megkönnyíti az együttműködést.


Hancz Gábor

Olvasóink írták

  • 1. győri polgár 2007. november 07. 14:46
    „A frakciószövetségből való kilépés érdekes precedenst teremtene, mivel a KDNP frakció elsősorban Fidesz tagokból áll.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Égett, mint az (olajos) rongy

Győr - Elképesztő! Erre hívják fel a figyelmet! – telefonált egyik olvasónk a minap. Elmondta,… Tovább olvasom