Kisalföld logö

2017. 01. 20. péntek - Fábián, Sebestyén -9°C | 0°C Még több cikk.

Az első tragédiák után indul a roham

Átlagosan ötezer és tízezer forint között mozog a szén-monoxid-érzékelők ára, a készülékek iránt ez év elején megduplázódott az érdeklődés – sajnos az országszerte történt tragédiák után.

Az egyik legtipikusabb hiba – véli Káldi Jenő, a Somogyi Electronic Kft. munkatársa –, hogy a vásárló nem nyomja be a készülék tesztgombját, hanem ˝élesben˝ próbálja ki az érzékelőt, például kipufogó alá helyezi. Ezáltal azonban a műszer a három-öt évnyi adagját kapja meg a szén-monoxidból, és könnyen lehet, hogy fel is mondja a szolgálatot.

A nagykereskedelmi cég ügyvezető igazgatója, Ujvári Márta elmondta: az elmúlt két hétben minden multinacionális és kisebb partnernek kiszállították a készülékeket, így megtelt polcok várják a fűtési szezont. S bár a terméket négy-öt éve forgalmazza a társaság, a köztudatba még nem fészkelte be magát kellőképp a lehetőség, kivéve, hogy az év elején történt tragédiák után az érdeklődés egy csapásra megduplázódott.

Gömbösné Gazdag Gabriella, az egyik műszaki kisáruház dolgozója szerint a vásárlók kivárják a fűtési szezont, az érdeklődés még éppen hogy csak élénkülni kezdett. A többség az egyszerű szén-monoxid-érzékelő műszert veszi meg, amelyből az elemes (9 voltos) 9190, a hálózatba csatlakoztatható 6990 forintba kerül. Sok üzletben kaphatunk jóval drágább – akár 24 ezer forintos – készüléket is, ami már mérni is képes a koncentrációt. S vannak olcsóbbak, jobbára nagyáruházakban, 3–4 ezer forintért is.

Gömbösné Gazdag Gabriella szerint a vevők az egyszerűbb készülékeket keresik. Fotó: H. Baranyai Edina
Gömbösné Gazdag Gabriella szerint a vevők az egyszerűbb készülékeket keresik. Fotó: H. Baranyai Edina

Káldi Jenő szerint míg az USA-ban már gyakorlat, hogy a lakás több helyiségében is elhelyeznek érzékelőt, nálunk a használata is problémát jelent. A fenti példán túl alapvető hiba, hogy túl közel rakják a kazánhoz vagy kandallóhoz, s ami kimondottan árt neki: a kádhoz vagy a zuhanyzóhoz. Fontos tudni azt is, hogy a szén-monoxid-érzékelőt a fej magasságába, kicsit afölé érdemes tenni, s jóval hatékonyabban jelez, ha nem a sarokba, hanem attól legalább 30–40 centi távolságra helyezzük el.

Ma már a lakó feladata ötévente – néhány ezer forintért – felülvizsgáltatni a kazánt, de a rendszer elöregedésének szemmel látható jelei is vannak: elfeketedés a füstcsövön, az őrláng körül, vagy kormos, felfelé kúszó csík a falon. A tizenöt évesnél újabb készülékekben már van beépített visszaáramlás-jelző, ami időben leállítja a gépet, s ilyenkor csak egy jó tízperces szellőztetés után próbálhatjuk meg azt újraindítani. Ha akkor sem kapcsolódik be, mindenképpen hívjunk gázszerelőt vagy kéményseprőt.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Könyvéért díjazták a docenst

Győr - Dr. Kuczmann Miklóst, a Széchenyi-egyetem távközlési tanszékének docensét ˝Az év kiemelkedő… Tovább olvasom