Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Az első napon nyolc autó a ''termés''

Újra elszállítják a tilosban parkoló járműveket tegnaptól a megyeszékhelyen.

Egy közterület-felügyelőből, egy rendőrből és a szállító jármű sofőrjéből álló csapat járta tegnap Győr belvárosát azokra a kocsikra vadászva, amelyek tiltott helyen, a közlekedés biztonságát veszélyeztetve parkoltak. Nem volt nehéz dolguk, néhány óra alatt nyolc autó elszállítását kezdték meg. Ebből három a Móricz Zsigmond rakparton kialakított őrzött területre került, míg a másik öt tulajdonosa időben megérkezett járművéhez. Utóbbiaknak 9 ezer forintos intézkedési díjat kellett fizetniük, előbbieknek 18 ezer forintosat, valamint az őrzésért naponta 2400 forintot, rögtön az első megkezdett perctől.

Az autóelszállítást a 2005. augusztus 1-jén hatályba lépett helyi rendelet teszi lehetővé Győrben, amelynek az elmúlt két évben többnyire nem tudtak érvényt szerezni – vagy vállalkozó nem akadt, vagy a végrehajtási szándék nem volt elég erős.

Három tilosban várakozó autót szállítottak el tegnap a megyeszékhelyen, öt autós pedig még időben érkezett. A közterület-felügyelet tegnaptól érvényt szerez az önkormányzati rendeletnek.

Piros szórólapon figyelmeztettek

A győri belváros egyik forgalmas részén, az Árpád út és az Aradi vértanúk útja kereszteződésénél kezdődött meg a tiltott helyen várakozó autók elszállítása tegnap délelőtt. Az önkormányzat nemrégiben úgy döntött, április 16-tól érvényt szerez a 2005-ben elfogadott helyi rendeletnek. A közterület-felügyelet március 1-jén hivatalba lépett új vezetője, Truka István lapunknak elmondta: a Móricz Zsigmond rakparton kialakított őrzött területre vitetik azokat a járműveket, amelyek a forgalmat akadályozva parkolnak. Különös figyelmet fordítanak arra, hogy szabadon tartsák a járdákat, a kerékpárutakat, a mozgáskorlátozottaknak fenntartott helyeket, a zebrákat, valamint az ingatlanok bejáratát. Minderre az elmúlt két hétben piros szórólapon figyelmeztették a szabálytalanul parkolókat, amelyen közölték: cselekedetük a jármű elszállítását vonhatta volna maga után.

Büntetési tétel: áfával együtt 18 ezer forint

Az első „áldozat" egy hölgy volt, aki Opel Corsájával forgalomtól elzárt – felcsíkozott – területen állt meg, veszélyeztetve a kereszteződésben a közlekedés biztonságát. Visszaérkezve döbbenten tapasztalta, kocsijának hűlt helye.

Aki így jár, a 107-es rendőrségi számon érdeklődhet, ahol azonnal útba igazítják. A büntetési tétel áfával együtt 18 ezer forint, a tárolásért pedig naponta – de már az első megkezdett perctől – 2400-at kell fizetni. Az intézkedési díj csupán 9 ezer forint abban az esetben, ha a szabálytalankodó „tetten éri" a közterület-felügyelő–rendőr–elszállító sofőr alkotta triót. A Bajcsy-Zsilinszky Endre úton erre rögtön két ízben is sor került tegnap koradélelőtt.

Szállítás „lopóautó" segítségével

A közterület-felügyelő és a szállító jármű vezetője minden esetben jegyzőkönyvet vesz fel és ír alá – amennyiben ez megtörtént, akkor is fizetni kell, ha hozzá sem értek a renitens kocsihoz. A szállítás nem trélerrel, hanem „lopóautó" segítségével történik, amely képes arra, hogy a szabálytalan helyen álló jármű elejét megemelve a hátsó két keréken elhúzassa azt. Behúzott kézifék vagy négykerék-meghajtás esetén görgőket használnak.

A művelet mindössze nyolc-tíz percet vesz igénybe, így nem érdemes senkinek sem azzal nyugtatnia magát, hogy „csak kiugrok pár percre"...

Hancz Gábor

Átlagosan havi száz kerékbilincs

A győri közterület-felügyelet az érvényes önkormányzati rendelet alapján többek között a belvárosi gyalogoszónában továbbra is kerékbilincseléssel bünteti azokat az autókat, amelyek engedély nélkül vagy az engedély időtartamán kívül parkolnak ott. Truka István tájékoztatása szerint az első negyedévben 323 esetben került sor erre. Havonta átlagosan száz jármű lesz foglya bilincsnek, amit mutat, hogy a 2006-os adat 1186 volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dupla sávszélesség, új csomagok

ViDaNet: május 1-jétől Koroncón és Gönyűn is elérhető lesz a világháló a kábelhálózaton. Tovább olvasom