Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Az első munkanapján Belgiumba utazott

Wolstrommer Róbert, a Voith Industrial Services üzletágvezető-helyettese 1998 tavaszán hallott a gyakorlatorientált mérnökképzésről, melyet már akkor is nagyon hasznosnak tartott. S bár mindig is az Audi volt álmai munkahelye, ott még nem dolgozott, nekik viszont épp most igen.

– Mivel hallgatóként angolul beszéltem, emiatt nem jöhetett szóba az Audi, a győri Philips viszont igen. S bár integrált mérnököt kerestek, gépészmérnökként végül engem választottak, ami jót tett az önbizalmamnak.

A Practing-időszakom végül is két félévig tartott, s mivel még egy nyári gyakorlattal is össze lehetett kombinálni, így több mint egy évet tölthettem a Philipsnél, ahol elképesztően jól éreztem magam.

Diplomamunkámnak is komoly sikere volt, olyannyira, hogy be is vezették. A Philipsnél a gyártóeszközök általam kitalált vizsgálata azóta is minőségbiztosítási alapot képez.

Róbert úgy véli, hogy elméleti oldalról elegendő volt az egyetemen szerzett tudás, ám a gyakorlathoz kevés, ahhoz szükséges a vállalati kultúra megismerése, a beilleszkedés.

– Ekkortájt szembesülünk azzal, hogy mennyire más az élet, mint ahogy azt az ember megálmodja. Kiderül, hogy az igazi mérnök sajátossága a gyakorlatias szemlélet. A cégek számára már az jelzésértékű, ha a hallgató jelentkezik a Practingra.

Még nem is volt a diploma a kezemben, már állást kínáltak. Az első hivatalos munkanapomon pedig Belgiumba utazhattam. A Practing nélkül ez hogyan valósulhatott volna meg? – teszi fel a költői kérdést.

Napra pontosan három évig dolgozott a Philipsnél, ahol azt is megtanulta: hiába jó az ember egyénileg, igazán csapatban lehet eredményes. És rájött arra is, merni kell nagyobbat álmodni. Váltott – és egy ipari nyomtatógépekkel foglalkozó angol cég győri leányvállalatánál dolgozva bejárta egész Európát.

A sok távollét miatt új munkahelyet keresett, és talált. Méghozzá Móron, ahol egy japán autóipari beszállítónál helyezkedett el. Itt megint csak rájött arra, hogy mi magyarok egyénileg hihetetlenül kreatívak vagyunk, szakmailag verhetetlenek, viszont csapatban képtelenek vagyunk dolgozni.

Ezért aztán megint kipróbálta, mennyit is ér a munkaerőpiacon. Jelenlegi munkahelye egy 144 éves német családi vállalkozás, amelynek 42 ezer dolgozója van – mindösszesen ötven országban, százötven üzletágban. Utóbbi egyike a létesítményüzemeltetés, amely az Audihoz köti, de hozzájuk tartozik a kecskeméti Mercedes is.

- Szakmai pályafutásom során rájöttem arra, hogy bár egy mérnök minden területen nem lehet profi, ám mégiscsak kell egyfajta átláthatóság, hogy tudjon rendszerben gondolkodni.

Ma már azt is pontosan érzem, hogy a karrierem gyökerei a Practinghoz nyúlnak vissza. S bár azt is mondhatnám, hogy jó időben voltam jó helyen, azért ebben tudatosság is volt. Úgy gondolom, hogy amikor a felkészültség a lehetőséggel találkozik, az olyan, mintha az embernek szerencséje lenne, ám szerintem semmi sem történik véletlenül.

Alapvetően optimista vagyok, így aztán a problémában én a fejlődés lehetőségét látom. S azt, hogy a sikerhez mindig kell plusz energia!

Olvasóink írták

  • 1. CsabaKiraly 2011. december 24. 00:05
    „Pozitiv gondolkodas.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szakmai karriert ért a gyakorlat

Szalay Lajos az Audi Hungaria Motor Kft.-nél a négyhengeres Otto-motorgyártás szegmensének alapmotor… Tovább olvasom