Kisalföld logö

2017. 03. 25. szombat - Irén, Irisz 7°C | 13°C Még több cikk.

Az első lépések a helyes irányba

Jonathan Knott, az Egyesült Királyság magyarországi nagykövete tegnap Győrben tett látogatást; járt többek között a polgármesternél, a kereskedelmi kamaránál, valamint a Rába-gyárban és a Kisalföld szerkesztőségében is. Interjút itt adott.
– Nagykövet úr, ön nyilván figyeli a magyarországi politikai történéseket – melyik az, amelyről legutóbb jelentést tett hazájának?
– Az azeri–örmény incidens volt, ami Európa-szerte nagy érdeklődést váltott ki. Nekem az a dolgom, hogy a vezércikkek mögé látva, a háttérről is informáljam az országomat. Megérteni a dolgokat ugyanis csak így tudjuk.

– Sok országban dolgozott diplomataként, van tehát összehasonlítási alapja: mi az, amit mi, magyarok jól csinálunk? És persze: mit rosszul?
– Amit a legjobban élvezek, az a magyarok nyitottsága, kedvessége, vendégszeretete. Ez igaz a civil emberekre, a politikusokra és a gazdasági vezetőkre is – mindegyikükkel találkoztam már az elmúlt fél évben, amióta Magyarországon vagyok. S amit külön köszönök, az a türelmük, amelyet én is és más is megkap, aki a magyar nyelvvel próbálkozik... Amit viszont megköszönnék – a sorstársaim nevében is –, ha kicsit lassabban beszélnének...

– Ön igazi diplomata és igazán udvarias: csak ebben kell változnunk?
– Általánosítani nehéz, főképp fél év után, ezért nem mondok nagyobb dolgokat.

– Számos magyar fiatal próbálkozik külföldön – tanulással, munkavállalással. Nagy- Britannia az egyik fő célpont: mit tud nekik mondani, országa továbbra is szívesen fogadja a magyarokat, segíti esetleg őket?
– Amit mondhatok és ígérhetek: Anglia továbbra is nyitott lesz a magyar fiatalok számára. London az egyik legkozmopolitább város a világon, s egyben a legtoleránsabb is. Persze nem tökéletes, de őszintén mondhatom: büszke vagyok rá. Az olimpiára még inkább azok lehetünk, az egész világ minket figyelt, s felülírtuk azt a képet, amely az Egyesült Királyságról mint „régi módú, régi stílusú országról" sokakban még élhetett. Mindenki látta: az Egyesült Királyság innovatív, kreatív és vállalkozóbarát hely.

– Muszáj megkérdeznem – főleg mert az olimpiát említette –, mit szólt a Louis Smith–Berki Krisztián tonászpárharchoz, illetve az azt követő nyilatkozatháborúhoz?
– Amikor két ember ilyen magas szinten, ilyen nagy célért küzd, akkor – bárkiről is van szó – lélegzetelállító, amit látunk. Azt tudom mondani, mint az első kérdésnél is: ahhoz, hogy az igazsághoz közel kerüljünk, mindig meg kell ismerni a dolgok hátterét. Aki ennyire közel van az aranyéremhez, az különleges lelkiállapotba kerül. Láttuk a paralimpián is, hogy az egyik sportoló elkeseredettségében olyan nyilatkozatot tett a célba érkezése után, amit utólag megbánt. Ez ilyen.

Jonathan Knott, az Egyesült Királyság magyarországi nagykövete. Fotó: Bertleff András
Jonathan Knott, az Egyesült Királyság magyarországi nagykövete. Fotó: Bertleff András


– Úgy tudom, a győri polgármesternél is szóba került az olimpia: olyan összefüggésben, hogy tapasztalattal rendelkező vállalkozásokat is tud ajánlani, ha 2017-ben valóban Győr rendezheti az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált.
– Minden nemzetközi esemény összetett feladat, sok kockázatot rejt – s persze mindenki szeretné ezeket a kockázatokat a minimálisra csökkenteni. Bár nem ez volt a polgármester úrral folytatott tárgyalás fő iránya, de valóban szó esett erről is. Később a kereskedelmi kamaránál is szóba került – ami egyébként az elkövetkező négy évben a fő célom –, hogy segítsem a kétoldalú eszmecserét a magyar és a brit gazdasági társaságok között. A két ország kereskedelmi együttműködése még magasabb szintre juthat, de ehhez az kell, hogy az érintett felek megismerjék a másik ország nyújtotta lehetőségeket. Ez lehet a válságból való kilábalás egyik útja. Úgy is mondhatom, mi kereskedelmi „randivonal" szeretnénk lenni.

– És a győri látogatás megerősítette abban, hogy kialakulhat „szerelem első látásra" magyar és brit cég között?
– Minden lehetséges. Ami biztos, hogy az első lépést megtettük azon az úton, amely – azt gondolom – helyes irányba visz. Bár igaz, hogy nem rövid ez az út.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Első lépés folyóink rendbetételéhez - fotók

Megvalósítási szakaszába ért a két megyei vizes nagyprojekt: összesen több mint 12,5 miliárdos… Tovább olvasom