Kisalföld logö

2017. 08. 23. szerda - Bence 14°C | 22°C Még több cikk.

Az első kocsiútra alapozva

Győr-Moson-Sopron - A világ első, Budáról Bécsbe vezető kocsiútja hajdan megyénkbeli településeket is érintett. Ezért önkormányzataik csatlakozására is számít a szövetség, amely az első kocsinak és kocsiútnak, mint hungarikumnak kamatoztatná az értékét.
A magyarországi Kocs község mesterei alkották meg azt a járművet, amely a XV. századtól, Mátyás király korától terjedt el Európa-szerte, meghonosítva magát a kocsi nevet is. A magyar szóból ered ugyanis az olasz cocci, a német Kutsche, az angol Coach, a francia coche, a spanyol Koche, a flamand goetse, a svéd kush és a lengyel kocz is, ami mind ugyanazt a közlekedési eszközt jelöli. Sőt, azt is tudjuk, hogy Mátyás maga is járt a kocsi kocsival, a könnyű járású lovas fogattal utazott Buda és Bécs között a világ első kocsiútján.

Fotó: Bertleff András

Erre a hajdani földútra alapoznának most az érintett települések közösen a hagyományőrzést és a turisztikai vonzerőt szolgáló programot.
Az összefogás első látványos megnyilvánulása lenne, hogy az érintett településeken egy-egy napig mustrálhatnák az érdeklődők az első kocsi másolatát, amin Mátyásnak öltözött jelmezes utazhatna.

Persze a „Világ első kocsiútja" program, amit már elkezdtek kidolgozni, ennél sokrétűbb lenne. Például a megmaradt emlékek, lóváltó állomások helyrehozatalát is tartalmazná. Jelenleg is várja az ötleteket a kezdeményező szervezet, a Magyar Település- és Területfejlesztők Szövetsége, amelyet pénteken a témában rendezett konferencián Szilvássy István elnök képviselt. Lapunknak elmondta: a korabeli kocsiút több mint negyven mai települést érinthetett magyar oldalon, mintegy tízet az osztrákoknál. Megyénkben pedig vélhetően Bőnyön, Gönyűn, Győrön, Abdán, Öttevényen, Kimlén, Levélen, Mosonmagyaróváron és Hegyeshalmon haladt keresztül.

Kimle polgármestere, Balsay Zsuzsanna tájékoztatása alapján a község idén annyival járulna hozzá a programhoz, hogy fogadná az eredeti másolataként készülő fogatot, a jelmezes királyt és érkezésük kereteként egész napos kulturális rendezvényt szervezne. Levélnek ugyanez a szándéka, tudtuk meg Papp Zoltán polgármestertől, aki úgy véli, egymáshoz is kapcsolódhatnának a megyénkbeli programok, amiket augusztus végére terveznek. Példaként megemlítette, hogy nyugdíjasaik tudnak palotást táncolni, ahhoz korhű ruháik is vannak. Azt is fontosnak tartaná, hogy helytörténeti kutatások kezdődjenek a kocsiút témájában, mert szinte semmit se tudnak arról, hogyan kötődött a településhez, hol volt lóváltó állomása, merre vezetett pontosan. Szerinte Pozsony felé is lehetett Mátyás korában kocsikázni.

A bőnyi Tóth László fogatán szeretnek kocsikázni a helybeliek. Ha az első kocsiútra több program emlékeztetne, biztosan turisták is jönnének megyénkbe azért, hogy itt üljenek fogatra. Fotó: Bertleff András

Hogy is nézett ki?

Az 1500-as években készült rézkarc ábrázolás alapján készült terveket követve készíti a kocsi kocsi másolatát ifj. Tóth László Kocs önkormányzatának megbízásából. A hintókészítőként és restaurátorként is dolgozó fiatal elmondta, hogy a lovaskocsi-szerű fogat elé hajdan három lovat fogtak be. Az ülések lépcsőszerűen helyezkedtek el, azok alatt kaptak helyet a ládák, egyéb csomagok. A kocsi oldala hajlított ívet formált és fűzfavesszővel fonták be. Egyébként a járműnek minden része, tengelye is fából készült, kerekén volt vasalat. Az utasokat az eső elől ponyvatető védte.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A megyei SZDSZ a koalíciót fenntartását akarja

Győr-Moson-Sopron - Megyénk szabad demokratái egyértelműen az MSZP–SZDSZ koalíció fenntartása… Tovább olvasom