Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Az első ízelítő a télből

Szombaton autóst, közutast, kommunális szolgáltatót váratlanul ért az igazi tél beköszönte.

Ezt nem nagyon lehet vitatni, hiszen aznap a havazás miatt több főúton (elsősorban a 86-oson és a 82-esen) lezártak szakaszokat, a síkos-havas burkolaton ugyanis autók, kamionok sodródtak ki. Szombaton volt olyan időszak, amikor még az M1-esen is csak lépésben lehetett haladni.

Másnapra azért jobb lett valamelyest a helyzet. Az autópályát megtisztították s a főutak is járhatóvá váltak. A bekötőutaknál azonban még vasárnap délután is csak óvatosan lehetett haladni, mert a viharos szél, valamint a hóátfúvások miatt újra és újra csúszóssá vált a burkolat. Ilyen volt a helyzet Ivánnál, Lázinál, Tápnál, Nyalkánál... A buszok és a vonatok is késtek, így ha mindent összevetünk, el kell ismernünk: a tél előnnyel zárta az idei első ütközetet. 

A lázi bekötőúton a hóátfúvás miatt napközben is óvatosan kellett haladni.
A lázi bekötőúton a hóátfúvás miatt napközben is óvatosan kellett haladni.

A Magyar Közút hókotrói a nap folyamán még visszamentek a Táp–Tarjánpuszta, Mindszentpuszta–Nyalka és Gic–Románd összekötőhöz, valamint a 83-as főút kajárpéci és felpéci bekötőútjához. Az Ivánt Simasággal összekötő út is nehezen volt járható, de ugyanez volt elmondható a Veszprémvarsány–Lázi összekötőre is. A Láziban élő Szennyai család két gyermeke, Loránd és Vanessza azon az úton szánkózott vasárnap, ahol két napja még autók közlekedtek.

Édesanyjuknak most nem nagyon kellett aggódnia, hiszen a községi út a néhány centis hótakaróval szánkózásra volt tökéletes. A bakonyaljai községbe éppen akkor érkezett meg a közút hókotrója, amely a bekötőutat (újból) letakarítani érkezett. ˝Nekünk nem a hó a legnagyobb ellenségünk, hanem a szél. Ha így fúj, mint most, akkor Veszprémvarsányból mindig nehéz bejutni a faluba. Teljesen azért nem zár el a külvilágtól a hó, ilyenre – az emlékeim szerint – valamikor a nyolcvanas években volt csak példa˝ – emlékezett az anya.
 
 A járdákat pedig mindenki takarította, ahogy tudta. Fotók: Krizsán Csaba
A járdákat pedig mindenki takarította, ahogy tudta. Fotók: Krizsán Csaba

Vasárnap még kisebb-nagyobb késések voltak a busz- és a vonatközlekedésben is. Nem  jó hír, hogy karácsonyig felhős lesz az idő; az ünnepek előtt ónos esővel is számolni kell. Hétfőn délután  erősen megnövekszik a felhőzet, s elszórtan valószínű kisebb csapadék.

Különösen azokon az útszakaszokon kell vigyázni (s ilyenek nemcsak falvakban maradtak, hanem a városokban is: Győrből több telefon érkezett vasárnap, ugyanis a Komszol sem végzett minden utca tisztításával), ahol hétfőre virradó éjjel is maradt hó az utakon.

A Magyar Közút lapzártánk előtti beszámolójából az derül ki, hogy bár a szél napközben mérséklődött, de a meteorológiai előrejelzés szerint hétfőig irányt vált, ami nem jó hír, ugyanis új útszakaszokon kell majd hóátfúvással számolni. A hókotrók éjjel is dolgoztak, de ismét nagyon hideg lesz, s biztosan maradnak olyan kisebb rendű utak, ahol a szombaton lehullott hóra esik újabb csapadék.  
  
A Láziban élő Szennyai család két gyermeke, Loránd és Vanessza azon az úton szánkózott vasárnap, ahol két napja még autók közlekedtek. Fotó: K. Cs.
A Láziban élő Szennyai család két gyermeke, Loránd és Vanessza azon az úton szánkózott vasárnap, ahol két napja még autók közlekedtek. Fotó: K. Cs.

Szinte hihetetlen, de a mentők tájékoztatása szerint a csúszós utakon sem szombaton, sem vasárnap nem történt jelentősebb baleset. Úgy tűnik, annyira rosszak voltak a viszonyok, hogy mindenki óvatosan vezetett.


MÁV: A vasúttársaság  közleménye szerint  ha az utas lemondott az utazásról az időjárás okozta késések miatt, a vasárnapi menetjegyeket, helyjegyeket és pótjegyeket kezelési költség levonása nélkül visszafizetik.


Olvasóink írták

  • 2. gbig80 2009. december 21. 18:27
    „"...váratlanul ért az igazi tél beköszönte."

    Gratulálok! Decemberben váratlanul....mégha nyáron esett volna, meghiszem hogy váratlan..de most?????

    Tényleg csak gratulálni tudok!”
  • 1. t.b. 2009. december 21. 18:04
    „Én Sopronban nem találkoztam hótolóval kb. este 11-ig. Amúgy mire való az előrejelzés, ha nem tudnak felkészülni rá? Ha csak egy nappal előtte olvasnák a jelzéseket, ami már majdnem 100 %-os, akkor járhatóak lettek volna az utak.Külföldön ez miért nem okoz ekkora problémát?ja, mert ez Magyarország...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mi rezeg a levegőben? Félnünk kell-e a sugárzástól?

Elektromos berendezéseink nálunk jóval érzékenyebbek a sugárzásra, de annyit megtehetünk: tartósan… Tovább olvasom