Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Az első igen az új városrészre

A győri közgyűlés többsége csütörtökön támogatta, hogy új városrész épüljön a Rába volt telephelyén.

A győri közgyűlés tagjainak többsége a csütörtöki ülésen támogatta, hogy új városrész épüljön a Rába volt Budai úti telephelyén, de előtte a befektetővel keretszintű városfejlesztési megállapodást kell kötni.

A Rába-gyár nemrégiben felhagyott törzsgyári telepének sorsa Győr egyik legfontosabb városfejlesztési kérdése. A közgyűlés korábban már jóváhagyta a terület egy részére – mintegy 15 hektárra – vonatkozó rendezésiterv-módosítást, amivel lehetővé tette, hogy megépüljön az Árkád-bevásárlóközpont. A csütörtöki ülésen a Mosoni-Duna, az Iparcsatorna, a Mártírok útja és a Budai út által határolt 55 hektáros földsáv szabályozása volt a téma. Korábban beszámoltunk róla: az izraeli Engel-csoport több ezer lakást építene fel itt.

A képviselők többsége elfogadta a beterjesztett koncepciót azzal a megkötéssel, hogy a végleges javaslat megtárgyalására akkor kerüljön sor, ha a befektetővel legalább keretszintű előzetes városfejlesztési megállapodást kötött az önkormányzat. Ebben egyebek mellett azt kell tisztázni, hogy az új városrész felépítése során a vállalkozás milyen módon járul hozzá a közérdekű fejlesztésekhez, például az infrastruktúra és az intézményhálózat kiépítéséhez. Ez a városvezetés álláspontjának részleges módosulását jelenti, hiszen Eredics Imre alpolgármester az említett cikkben azt mondta, a szerződés aláírására csak a közgyűlési döntés után kerülhet sor.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat városi intézete a győri lakosság egészségügyi állapotáról számolt be az ülésen. Dr. Pék József városi tiszti főorvos tájékoztatójából kiderült, hogy a megyeszékhelyen a férfiak születéskor várható átlagos élettartama tavaly 71,2 év, a nőké 77,72 év volt. Ezek az adatok 3, illetve 1,19 esztendővel magasabbak az országos átlagnál. A hazai nagyvárosok közül ennél jobb értékekkel csak Székesfehérvár rendelkezik, de a különbség mindössze 0,39, illetve 0,13 év. Schreiner László képviselő (MSZP) arra hívta fel a figyelmet: nem szabad hurráhangulatban szemlélni a tényeket, mert ugyan Győr helyzete magyar viszonylatban jó, de korántsem nagyon jó.

A képviselők döntöttek arról is, hogy összesen 30 millió forintból liftet építenek a városházán. A felvonó az alagsorból indul, a földszinten egy irodát, az első és a második emeleten a jelenlegi vécéket érinti. Ezzel megvalósul az épület akadálymentesítése.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Díjemelésekről döntött a közgyűlés

Ivóvíz, szennyvíz, hulladékszállítás, kéményseprés – ezek azok a szolgáltatások, amelyek tarifái már biztosan emelkedni fognak Győrött január 1-jétől, miután a város közgyűlése tegnap elfogadta az indítványokat. A testület jóváhagyta a belvárosi parkolók egy részének megszüntetését is. Tovább olvasom