Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Az első hiányos költségvetés

Vámosszabadi - Nadrágszíjmeghúzásos költségvetés előtt áll Vámosszabadi, előreláthatóan hiánnyal kell számolniuk a képviselőknek. Emellett a pályázaton nyert támogatáshoz az önrészt is biztosítaniuk kell. Az óvoda bővítésére nyert 63 millió mellé 7 milliót kell letenni.

Önkormányzatisága első hiányos költségvetése elé néz Vámosszabadi, az önkormányzat a napokban tart testületi ülést. A falu polgármestere, Réti Csaba szerint komoly viták is várhatók. A rendeletalkotáshoz várhatóan újabb ülést kell tartani.

– Így tartani tudjuk a törvényben meghatározott időt. A vitát a szoros költségvetési számok indokolják, most, a tervezési időszakban kell eldönteni, mit hagyunk el vagy miből kell elvenni – mondta a Kisalföldnek elöljáróban Réti Csaba.

A polgármester szerint a nadrágszíjmeghúzás költségvetése várható, különösen, hogy pályázatokból adódóan kényszerhelyzetbe kerültek. Az óvodabővítési pályázatukra a regionális fejlesztési tanács 63 millió forintot hagyott jóvá, ami mellé a falunak 7 millió forint önrészt kell letenni.
– Az eddigi kétcsoportos óvodát háromcsoportossá bővítjük, így a szakmai követelményeknek megfelelő beosztás lesz, nem lesznek a gyerekek életkorát nézve vegyes csoportok. Emellett egy öltözőt is kialakítunk, ami eddig hiányzott, s a játszóteret is bővítjük – részletezte Réti Csaba, aki megjegyezte, jelenleg az 50 férőhelyes óvodába 55 gyermeket írattak be. Ez a szám várhatóan egy-két éven belül 60–65-re emelkedik.

A település falubuszra is pályázott, amire 7,5 millió forint támogatást kapott. Ehhez a pénzhez az áfát kell hozzátenniük.

– Univerzális feladatot teljesít majd a falubusz, a civilszervezetek is használják majd, s az idősek ellátásának segítésében lesz szerepe. Pályázatot nyújtottunk be a magyar–szlovák turizmusfejlesztésre a határon túli Medve és Nagymegyer önkormányzatával. Ez utóbbi létrehoz egy információs irodát, ahol ugyanúgy kínálják majd Győr és környékének turisztikai programjait, mint a sajátjaikat. Vámosszabadi az ötvenmillió forintnak megfelelő euróból kerékpárutat szeretne építeni a Nagy-Duna töltése és a falu között. A településen kerékpáros-állomást hoznánk létre, amelyben lenne kerékpárszerviz, fedett pihenő és vizesblokk is – sorolta az elképzeléseket a polgármester.

Ennek az elképzelésnek a megvalósításához 85 százalékos támogatáshoz lehet jutni az európai fejlesztési alapból, 5 százalék az önrész és 10 a magyar állami támogatás.

– Önerőből – lakossági hozzájárulással – egy fontos útszakaszt tervezünk megépíteni, amely az új lakóterületi részt köti össze a faluközponttal. Ez még nem szilárd burkolatú, hat és fél millió forintba kerül majd. Természetesen ettől függetlenül próbálkozunk majd, ha kiírnak pályázatot települési és önkormányzati utak felújítására. De nagyon meg kell gondolni az önerő biztosítása miatt a szándékainkat – mondta végül Réti Csaba. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Civil értékrenddel várják vissza a tagokat

Győr - A Pro Urbe háza táját egy kissé megrázta, hogy a mostanában gyengélkedő egyesületből kilépett… Tovább olvasom