Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Az első hamvasztás Győrött

Egyre elterjedtebb a hamvasztásos temetés. Győrött hétfőn megtörtént az első hamvasztás.
Az első hamvasztás Győrött.
Hónapokkal ezelőtt már elkészült, a próbaüzemre azonban csak hétfőn került sor az ország tizenkettedikként megépült, európai színvonalú halotthamvasztójában. Özvegy Schmidt Györgyné régóta várt erre, hiszen nyolc éve elhunyt férje végakaratát teljesítette.

A győri halotthamvasztó megépüléséről, illetve az üzembe helyezés körülményeiről: a környékbeliek és a zöld szervezetek tiltakozásáról többször beszámoltunk. A tervek szerint már áprilisban átadták volna a krematóriumot és többen már előre érdeklődtek, mennyibe kerül a szolgáltatás. A zöldek és a lakosság tiltakozása, illetve a néma tüntetés ellenére a város közgyűlése annak idején elfogadta a szakemberek érveit és úgy döntött, hogy a halotthamvasztónak a Szabadi utcai temetőben van a legmegfelelőbb helye. A hétfői próbaüzem során az első hamvasztás is megtörtént.

Exhumálás reggel

Hideg a temető, ahol a kora reggelben szó szerint is síri a csend. Csak egyetlen síremlék közelében hallatszik apró nesz. A temetkezési vállalkozás munkatársai Schmidt György utolsó akaratát teljesítik, akinek földi maradványait – az elhunyt kívánsága szerint – néhány órán belül elhamvasztják.

A jó két-, két és fél méteres gödör mellett állunk, Gonda János kirendeltségvezetővel jöttünk, hogy megnézzük, hol tartanak a munkatársak. A koporsó már szétporladt, így a földi maradványok egy fóliával bélelt fakoporsóba kerülnek. A kirendeltségvezető több exhumálásnál volt már jelen, s ahogyan mondja, csakis a család kérésére bontanak sírt s helyezik új helyre az elhunytat.

Hozzátartozók nélkül

– Többnyire nincs ilyenkor jelen a család, hiszen az exhumálás nem éppen szívderítő látvány – fogalmaz Gonda János. – Maradjon emlékként úgy, ahogyan rá halála előtt emlékezett a család. Az exhumált halott emlékét is megilleti a kegyelet és az ÁNTSZ által előírt egészségügyi előírások betartása: gumicsizma, -kesztyű, klórmész használata is kötelező. A kérelmezőnek mindenképpen meg kell indokolnia, miért veteti fel és helyezteti új helyre a hozzátartozóját.

Hamvasztás 980 fokon

Délután két óra körül a próbaüzemhez előkészített kemencét is felfűtötték. Mondják, egy üvegablakon keresztül végignézhetünk mindent az özveggyel, aki sír vigasztalanul. A közvetlen hozzátartozók közül csak ő, Schmidt Györgyné búcsúzott el párjától összekulcsolt kézzel, majd a felfűtött, lézerrel vezérelt kemencében közel ezer fokon megtörtént mindaz, amire hónapok óta várt: a hamvasztás.

– A férjem súlyos betegsége, majd nyolc évvel ezelőtti hirtelen halála olyannyira megviselt, hogy akkor szinte képtelen voltam a temetés intézésére – mondta el az asszony. – A párom azt kérte, mindenképpen hamvasztassam el, ezért úgy éreztem, a kívánságát tiszteletben kell tartanom. Vártam ezt a pillanatot, de nem hittem, hogy ilyen nehéz lesz. Kicsit megnyugodtam, hiszen ennyi év elteltével is nagy szeretettel gondolok rá és az ő akarata teljesült. Az urna végre a helyére kerül, s ha én is elmegyek, mindkettőnk hamvait a Szentlélek-templom altemplomában helyezik el.

Becslések szerint 30–50 ezer forinttal kevesebbe kerül a hamvasztásos temetés Győrben és a város környékén. A tegnap beüzemelt krematórium ugyanis lehetővé teszi, hogy a holtakat ne szállítsák el a tatabányai, a siófoki vagy a csanádpalotai hamvasztóba.
A temetkezési kultúrát tekintve egyre elterjedtebb a hamvasztásos temetés – tudtuk meg Ehmann Józseftől, a sokat emlegetett kemencét beüzemelő Hő- és Tüzeléstechnikai Kft. ügyvezető igazgatójától. – Budapesten a temetések 90 százaléka, Tatabányán 95 százaléka hamvasztással történik. A szakemberek szerint a rendszer higiénikus, nem képződnek baktériumok, teljesen automatizált és megbízható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A lakók nem ezt kérték?

Még a tavasszal lapunk nagy érdeklődéssel kísért lakossági fórumot szervezett Győr közle- kedési… Tovább olvasom