Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Az első győri roncsautólicit

A győri önkormányzat két hét múlva árverésre bocsátja az utcákról begyűjtött üzemképtelen autókat.

Győrben ez idáig több tucat roncsot vagy annál kicsit jobb állapotban lévő, de parlagon hagyott autót szállítottak el az utcákról az Alcufer telephelyére. Az országban elsőként (2003 júliusában) a győri önkormányzat kötött szerződést egy olyan céggel, amely hajlandó a város közterületeiről „eltüntetett" roncsautókat elvinni, őrizni, tárolni a tulajdonosi viszonyok tisztázásáig – természetesen megfelelő ellenszolgáltatásért.

A pénzt (naponta csaknem tízezer forintot) az önkormányzat fizeti meg a cégnek, hogy aztán a költségeket, kiegészítve a közterület-foglalási díjakkal, megpróbálja behajtani a roncsautók tulajdonosain. Inkább kevesebb, mint több sikerrel. A város három és fél millió forintos keretet szabott meg: ennyit tud költeni éves szinten erre a feladatra. Ez persze nem jelenti azt, hogy ennyit is akar.

SMS
Árverést hirdetnek olyan üzemképtelen autókra, melyeket bontási engedélyért, ingyen átvettek, hogy ne szennyezzük velük a környezetet. Most meg kiárusítják?
1ladás
S így jött képbe az árverés ötlete. Csak hogy az arányokat lássuk, éppen két éve ezt írtuk: „A győri közterületekről tavaly – a szükséges és nem is egyszerű procedúrák után – 54 roncsautót szállíttattak be az önkormányzattal szerződést kötött Alcufer telepére. Ebből tíznek a sorsa lett végleges, vagyis bontás, miután semmiféleképpen nem lehetett azonosítani tulajdonosukat. A többi 44 autó még ott áll a telepen – számlájuk pedig csak gyarapodik."

És bizony gyarapodott egészen mostanáig. Ezért próbálkozik most először árveréssel az önkormányzat.
A licit időpontja már ismert, két hét múlva, március 21-én lesz délelőtt fél tíztől. A kérdés azonban – amelyet olvasónk is felvetett – jogos: normális dolog, hogy a környezetszennyezés miatt kivont autók most visszakerülhetnek az utcákra, ahonnan begyűjtötték azokat? A válasz: igen, de ehhez tudniuk kell a leendő vevőknek, hogy nekik kell vállalniuk az átíratás költségét, s természetesen a műszaki vizsgáztatásét is. Nem hiszem, hogy tévedünk, ha azt mondjuk, minden bizonnyal ezek fognak elsősorban számítani a vásárlásnál, s nem a filléres költségek, amelyekbe a roncsok kerülnek.

Aki akarja, persze alkatrésznek is megveheti az autót, de a felelősség innentől akkor is az övé, s nem az önkormányzaté. Azt nem teheti meg, hogy az autót viszi, s aztán magára hagyja, ahogy az elődök. Reméljük, nem is lesz így.

Nem tudni azt sem biztosan, mekkora sikere lesz az akciónak, a szervezők nyilván azt remélik, csökken a telephelyen „pihenő" és Győrnek sokba kerülő járművek száma a licit után. Ha így lesz, lesz folytatás. Mi mindenesetre ott leszünk a március 21-i árverésen.

Kapcsolódó anyagok >>

Bontóba a roncsautókkal (2005-08-05) >>
Elszállítják a roncsautókat (2003-07-07) >>
Fogynak az utakról a roncsautók (2004-03-07) >>
Már csak feleannyi a roncsautó Győrben (2003-10-05) >>
Roncsautók alkonya a győri közterületeken (2003-07-17) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A nap a jótékony bálon is sütött

A Süss fel Nap alapítvány jótékony céllal bált rendezett, melyen mintegy százötvenen jöttek össze… Tovább olvasom