Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Az elpusztult haltetemeket a bőnyi ATEV semmisíti meg

A több mázsányi döglött halakat csak az ATEV bőnyi telepe képes biztonságosan elégetni.
Egyik olvasónk írta a hozzászólásokban, hogy a vörösiszap-szennyezés miatt odaveszett halak a bőnyi fehérje-feldolgozóba kerülnek, majd azt pedzegette, hogy ezt követően mi történik a halakkal?

"Semmi ok nincs a pánikkeltésre: az elpusztult halak maradványait az ATEV bőnyi telepe elégeti, s ezt a hulladékot később semmilyen formában nem dolgozza fel" – tudta meg a kisalfold.hu Szilágyi Gábortól, a Győri Előre Halászati Termelőszövetkezet igazgatójától.

Szilágyi Gábor hozzátette: "azért kerülnek a bőnyi fehérje-feldolgozóba a haltetemek, mert az 1-es kategóriájú veszélyességi fokozatot elérő állati maradványokat csak ezen a telepen szabad elégetni".

Arra a kérdésünkre, hogy milyen szintű halpusztulásra számítanak a Marcal Koroncó közeli szakaszán – a Győri Előre Halászati Termelőszövetkezet itt gyűjti össze a döglött halakat –, Szilágyi Gábor úgy válaszolt: "nagyon nehéz ezt jelenleg megállapítani, de ilyen katasztrófa helyzetekben úgy kell számolni, hogy a kifogott haltetemek körülbelül az összes elpusztult hal 10 százalékát teszik.

Sajnos tény, hogy csak mi több mázsa döglött halat szedtünk ki a folyóból, s köztük rengeteg értékes példány (csuka, balin, compó) akad".

Szilágyi Gábor végezetül elmondta: "a halakat elektromos riasztásos módszerrel megpróbáltuk elterelni a Marcalról a tragédia híre után közvetlenül. Ezt részben sikerült, a halak is érezték, hogy nagy bajba kerültek, de a folyó lúgos szennyezettsége a hipóéval vetekedett".

Olvasóink írták

 • 6. Madarász 2010. október 08. 08:56
  „bogabo!

  Szerintem senkit nem lepett volna meg, ha tényleg feldolgozzák, mert ebben az országban nagyon sok mindent megetetnek az emberekkel... Nem egyszer kerültek már az élelmiszerekbe mérgező, vagy egészségre káros anyagok.

  Reggel konktétan arról beszéltek az emberek, hogy a tápokba kerülnek a döglött halak.”
 • 5. bogabo 2010. október 08. 07:07
  „miért ilyen sügér mindenki hogy azt gondolja feldolgozzák a mérgezett halakat?”
 • 4. lakatlajos 2010. október 07. 17:29
  „,,a bőnyi ATEV telepe "

  Az ATEV bőnyi telepe - ugye, kedves szerző nem mindegy? Dolgozni csak pontosan, szépen...”
 • 3. lakatlajos 2010. október 07. 17:26
  „,,És ezt a kedves hatóságok nem tudták volna előre közölni, hogy nem feldolgozzák, hanem megsemmisítik a tetemeket, nem kapott volna frászt mindenki "

  Magától nincs mindenkinek annyi esze, hogy a hatóságoknak van annyi esze?
  Nem kéne ennyire birkának lenni!”
 • 2. Madarász 2010. október 07. 13:24
  „Egyébként vicces a nyilatkozatban, hogy semmi ok a pánikkeltésre. Én reggel hallottam koroncóiaktól, hogy beledolgozzák a döglött halakat a takarmányba, már reggel fél 8-kor ez a szóbeszéd járta Győrben is...”
 • 1. Madarász 2010. október 07. 12:51
  „És ezt a kedves hatóságok nem tudták volna előre közölni, hogy nem feldolgozzák, hanem megsemmisítik a tetemeket, nem kapott volna frászt mindenki és terjedt volna a szóbeszéd a falvakban és mondjuk nem esett volna kétségbe mindenki, hogy az állataink tápjába kerülnek a döglött halak?

  Tök jó, hogy mindent utólag közölnek, ha nem kérdezem meg, akkor eszükbe sem jutott volna ezt így elmondani? Nincs ám mindenkinél internet.

  Az lett volna korrekt és előrelátó, ha mondjuk már tegnap, vagy tegnapelőtt ezt leírják, hogy mi fog történni az elhullott állatokkal és melyik cég végzi a megsemmisítést és akkor nem terjed el a közel lakók elmondása alapján, hogy feldolgozzák a döglött halakat... és nem kapunk frászt, hogy az állataink előtt és a tányérunkon köt ki a méreg.

  Miért nincs egy forgatókönyv ilyen esetekre és mondjuk miért nem gondol senki a lakosság korrekt tájékoztatására?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

LMP: Adatokat kérünk!

Több nyilvánosságot a nagyberuházásokba! címmel tartottak sajtótájékoztatót csütörtökön Győrött az LMP országgyűlési képviselői. Tovább olvasom