Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 3°C Még több cikk.

Az elmúlt és a jövendő színházi évadról

Hamarosan véget ér a színházi idény. Győrött a Csehov-darab, a Ványa bácsi premierje igazából már előbemutató a következő szezonhoz.
Eközben fölröppentek olyan kósza hírek, hogy bánjunk óvatosan a tervezett, jövendő bemutatókkal. Megeshet, hogy előadások maradnak el, drágulnak a bérletek.

Kevés a pénz a színházi költségek fedezésére. Vajon Korcsmáros György igazgató miért járt Veszprémben? Válaszért a megnevezett közintézmény vezetőjéhez fordultunk, aki cáfolta, hogy előadások maradnak el. Nyomatékosan hangsúlyozta, hogy a bérletek sem drágulnak, sőt, egy darabot, a Hegedűs a háztetőn-t a színház ráadásként kínálja a bérletet váltó hűséges közönségnek.

A színház mint közintézmény takarékoskodik, a darabok költségeinek kímélését tartja szem előtt. De ebben nincs semmi rendkívüli, mint ahogy abban sem: a már nyilvánosságra hozott műsortervek nem változtak. Akkor miért a színház körüli váltakozó erősségű széljárás?

– Az Anconai szerelmeseket néztem meg a veszprémi színházban, amelynek főszerepét Gáti Oszkár játssza. P a barátom – mondta Korcsmáros György a kósza hírre utalva, és hozzáfűzte: – A vidéki színigazgatók egyesületének elnökeként sok előadást látok, fel kell mérnem a társulatok állapotát.

Hamarosan Szolnokon leszek kétnapos direktori konferencián. Egyetlen igazság mégis kering, amely a műsorváltozással kapcsolatos – folytatta a győri társulat igazgatója. – A Csongor és Tünde helyett a Rómeó és Júlia kerül színre. Így tartom jobbnak, egyébként a tervezetthez képest más változtatás nincs a műsortervben, hacsak az nem, hogy a Győri Balett hosszú idő óta teljes bérlettárs a színházban.

– Tény, hogy a tervezettnél kevesebbet kaptunk az önkormányzattól, takarékoskodnunk kell. A műsortervet úgy állítottam össze, hogy díszleteken, jelmezeken spóroljunk. Példaként említhetem a Hegedűs a háztetőn című musicalt, amely műfajában a legolcsóbb. „Szegény környezetben" játszódik, nem kerül annyiba, mint a Csárdáskirálynő – mondta a direktor és megjegyezte: – A most záruló „borús" szezont igyekszem derűsebbre váltani a jövő évadban a Leányvásárral, az Osztrigás Micivel (Szulák Andrea lesz a főszereplő) vagy Molnár Ferenc két egyfelvonásosával. A Hegedűs a háztetőn-t tíz éve játszottuk. Akkor Bede Fazekas Csaba hatvanadik születésnapja volt. Most a hetvenedik születésnapjára kapja jutalomjátékként Tevje szerepét.

A szóbeszédben része lehet, hogy számos vidéki társulat új direktorral dolgozik, ő korábban távozását is fontolgatta. Példaként említettük Szolnokot, Szegedet, Székesfehérvárt.

– Az igazgatói megbízatásom 2004 augusztusában jár le – emlékeztetett Korcsmáros György –, az említett Sz betűsökkel vonható párhuzam még nem időszerű – tette hozzá kis malíciával, de azt sem cáfolta, hogy a Gy betűs megmérettetés számára több mint valószínű. Ennek okaként azt említette, hogy az úgynevezett régi vígszínházi tradíció győri megjelenése nem lebecsülendő eredményeket hozott. Korcsmáros György úgy fogalmazott, hogy a vidéki színházak vezetői pályázatainak meglepetésszerű eredményeiben az is benne foglaltatik, hogy kevesen járták ki azt „az iskolát", amit ő. Ezért esik a voks a kinevezéseknél népszerű színészekre, ők a publikum szeme láttára bizonyítottak.
Nem kerülhettük ki a kérdést, hogy a művészi munka és a színházvezetés nem egy és ugyanaz.

– Jó lenne, ha a pályázók teljesítményének folyamatát is figyelembe vennék mindazok, akiknek a voksa a kinevezésnél számít – mondta a győri direktor. – Ennél konzervatívabb színház, mint a győri, kevés van az országban. Aki netán mégis triviálisnak ítéli a most záruló idényt, az gondoljon a Traviatára és a Doktor Zsivágóra is. Mégsem problémamentes akarok lenni. Jelzi ezt a Kisfaludy Terem szinte minden produkciója, most például a Csehov-darabbal, a jövő évadban Ibsenével igyekszem bizonyítani.

Arra a kérdésre, hogy a színházat fenntartók méltányolják-e ezt az igyekezetet, az igazgató a következő választ adta:
– Egyetértek azzal, ha valaki azt méltányolja: ez a színház a tradíciókra épít, van benne újító kedv és keresi a közönség kegyeit. És ne feledjük, a társulat jó kedélyének megtartására törekszik. Hogy a fenntartók ezt észreveszik-e vagy sem, nem tudom.

Csak annyira vagyok megszorítva, mint a város többi közintézményének vezetője, nem tartom személyes sértésnek, ha kevés jut a büdzséből. Egyre vágyom, hogy a művészeket jobban meg tudjam fizetni. A színház költségvetése tíz év alatt tízszeresére nőtt, kivéve a fizetéseket. A sokat utazó, nem helyhez kötött művészek életében ez a helyzet óriási áldozatokkal jár.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A polgármester jutalmáról

Elmaradt az utak kátyúzása, a kaposvárihoz hasonló kedvezményekben kellene részesülniük a győri… Tovább olvasom