Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Az élhetőbb, akadálymentes életre nem lesz pénz

Magyarország - Július elsejétől várhatóan kevesebb pénz jut a sérültséggel élők környezetének akadálymentesítésére, autóvásárlásra, s az áfatörvény változása miatt a különböző segédeszközök beszerzésére. Dr. Hegedűs Lajos a Fogyatékos Emberek Szövetségeinek Tanácsa (FESZT) képviseletében fordult Bajnai Gordon miniszterelnökhöz, s a szakminisztériumhoz.
Ha a parlament megszavazza, július elsejétől drasztikus megszorításokkal számolhatnak az amúgy is kiemelten nehéz körülmények között élők: a látás- és hallássérültek, a mozgáskorlátozottak és az értelmileg akadályozottak. Szabó János, a mozgáskorlátozottak megyei egyesületének elnöke elmondta, változik, részben meg is szűnik a lakások akadálymenetesítésének lehetősége. Az intézkedési csomag szégyenletesen kevés összeget fordít autóvásárlásra, ugyanakkor az áfa törvény változása miatt az eddiginél jóval több pénzbe kerülne a különböző segédeszközök beszerzése.

– Egy-egy balesetben, vagy tartós betegség miatt lehet szükség az addig egészséges ember közvetlen környezetének átalakítása, az akadálymenetesítésre. Nos, ezt az összeget csökkentené a kormány az eddigi két- két és félmilliárd forintról másfél milliárdra – sorolta az elnök, aki nem titkolja, az erről szóló döntést aggódó figyelemmel kísérik a sorstársak. További gondot jelent a rehabilitációs alapból származó munkahelyteremtés lehetősége, az esély a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására, az ilyen munkahelyek kialakítására. Sokan ugyanis szívesen dolgoznának, ám erre nincs helyük, lehetőségük, segítségük. Huszonhárom éve vezették be a lakás-akadálymenetesítési támogatást, amely lehetőséget kínált a sérültséggel élőknek az élhetőbb, komfortosabb környezet kialakítására. A mozgáskorlátozottak egyesületének mellékhelyiségeit is ennek megfelelően, speciális szerelvényekkel alakították ki.


képalá
Szabó János, a mozgáskorlátozottak megyei egyesületének elnöke is levélben fordult megyénk országgyűlési képviselőihez, félő ugyanis, hogy az akadálymentesítés lehetőségét elvesztik a sorstársak.

Olvasóink írták

  • 1. pampus 2009. május 05. 18:09
    „Győr hírei, győri hírek
    Új játszóterekre, játszóhelyekre 100 milliót költ Győr

    Új játszóterek, játszóhelyek építésére mintegy 100 millió forintot költ az idén Győr - mondta Borkai Zsolt polgármester keddi sajtótájékoztatóján.

    Jani Te is mehetsz a homokozóba! A Borkai szekerét kellett volna tolnod!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Húszmillió a testvériskoláknak

Mezőörs–Felsőpatony - A Magyarország–Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program… Tovább olvasom