Kisalföld logö

2018. 02. 26. hétfő - Edina -13°C | -2°C Még több cikk.

Az élhető városért

A Reflex Környezetvédő Egyesület érdeklődéssel, ugyanakkor aggodalommal szemlélik a Győrrel kapcsolatos városfejlesztési elképzeléseket.
„ Elengedhetetlen a leromlott győri városrészek rehabilitációja, de a fejlesztéshez átgondolt koncepció kell, amelynek irányvonalait a lakossági-környezeti szempontok figyelembevételével a városfejlesztéssel, tervezéssel foglalkozók és ne a beruházók határozzák meg" – nyilatkozta a Kisalföldnek Lajtmann Csaba környezetvédő.

A Reflex Környezetvédő Egyesület szakemberei érdeklődéssel, ugyanakkor aggodalommal szemlélik a Győrrel kapcsolatos városfejlesztési elképzeléseket. A zöldek szerint „szinte az összes beruházó lakásokat, kereskedelmi létesítményeket, bevásárlóközpontokat akar építeni. Ez a törekvés már most érezteti káros hatásait, hiszen közel ezer eladatlan lakás található a városban, és a szemünk előtt mennek tönkre, zárnak be a kisebb áruházak, boltok. A tendencia túlmutat a megyeszékhely, de még az ország határain is, ami nem azt jelenti, hogy Győrben ne lehetne ellenállni ennek a folyamatnak."

– Nemrégiben a Reflex képviseletében részt vettem a volt Rába-gyár területéről rendezett lakossági fórumon, ami megerősített abban, hogy Győrött a városfejlesztés vakvágányon halad – nyilatkozta lapunknak Lajtmann Csaba, a környezetvédő egyesület munkatársa, aki szerint „nem az önkormányzat szakemberei, szakértői, hanem a beruházók határozzák meg a fejlesztés irányait".

A reflexes programvezető szerint az a gyakorlat, hogy „adott egy terület, általában elavult szabályozással, érkezik egy beruházó, aki meglátja a lehetőséget. A beruházáshoz a szabályozási terv módosítása szükséges, és itt érdekes helyzet áll elő: hiszen a szükséges módosításhoz az önkormányzat hirdeti meg a közbeszerzési eljárást, azonban a tervezési folyamatot – például a közlekedési és környezetvédelmi hatástanulmányokat – már a leendő beruházó finanszírozza, azaz tetszőlegesen formálja saját elképzelései szerint."

– A közvélemény gáncsoskodónak tartja a környezetvédőket, akik miatt például nem lehet időben elkezdeni az építkezést. Azt már kevesebben veszik figyelembe, hogy fellépésünk, megmozdulásaink az itt élők környezetének, életminőségének érdekében történnek. Azért, hogy egy olyan fejlődő városban élhessünk, sőt, élhessenek unokáink, dédunokáink is, ahol a fejlesztési folyamatokat nemcsak gazdasági, hanem társadalmi és környezeti szempontok is befolyásolják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átveszik az összes dolgozót

Nem vesztik el állásukat a kínai tulajdonba kerülő győri Skála Áruház, az Arrabona dolgozói, sőt, ezentúl nem kell vasárnap dolgozniuk. A kereskedelmi alkalmazottak érdekvédő csoportja tárgyal átvételük körülményeiről a régi és az új működtetővel. Kínai bolt lehet a Skála – a mindenkit meglepő hírről korábban már beszámoltunk. Tovább olvasom