Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Az elfeledett holtakért

Győr - A győri Horváth Mária Stefánia szerint Győr egész történelme a holtakkal együtt ott van a nádorvárosi, régi temetőben. A nyugdíjas nyelvtanár szerint mindannyian tehetünk egy kicsit a múltunkért azzal, ha ˝örökbe fogadunk˝ egy sírt, azaz gondozásba vesszük az elhanyagolt sírhantokat.

˝Fogadj örökbe egy sírt!˝ szlogennel Horváth Mária Stefánia évekkel ezelőtt indított civil kezdeményezést a sírhantok rendbetételéért, s az elmúlt öt évben legalább ötvenen-hatvanan csatlakoztak hozzá. Győr legnagyobb köztemetőjében, a nádorvárosiban évente 1000–1200 sír jár le, a civil mozgalom kezdeményezője leginkább azt kifogásolja, tudomása szerint a kegyeleti törvény figyelembe vétele nélkül szüntetik meg a már név vagy akár síremlék nélküli, elhanyagolt hantokat.

– A lejárt sírokra nem lehet újratemetni, azokat újra megváltani, civil szervezetünk leginkább ezt kifogásolja – nyilatkozta megkeresésünkre Horváth Mária Stefánia. – Félő, hogy a folyamatos ellehetetlenüléssel idővel bezár a megyeszékhely legnagyobb temetője.
 
Öt sírt gondoz: Családtagjai nyugvóhelyén túl több gyárvárosi emlékét is ápolja sírjaik gondozásával a nyugdíjas nyelvtanár. Fotó: Krizsán Csaba
Öt sírt gondoz: Családtagjai nyugvóhelyén túl több gyárvárosi emlékét is ápolja sírjaik gondozásával a nyugdíjas nyelvtanár. Fotó: Krizsán Csaba

Utánajártunk, utóbbiról szó sincs, sokkal inkább tavaly óta az úgynevezett kegyeleti parkok kialakítása jelenthet újdonságot. A kegyeleti park jelenleg 7 lezárt parcellát érint, oda rátemetést valóban nem engedélyeznek. Az átalakítás azonban csak azokat az elhanyagolt sírhelyeket érinti, amelyek állapotából látszik: nem jár oda látogató, nincs rajtuk már semmi jel. A Komszol ezeket – az előzetes tervek szerint – megszünteti, helyükön a temetőlátogatóknak padokkal, díszítőelemekkel, fákkal és cserjékkel meghitt pihenőhelyeket alakított és alakít ki.

Kis humanizmus, más semmi. A nyugdíjas nyelvtanár szerint a temetők kötnek össze bennünket a múltunkkal, így ki-ki maga is tehet a már nyugvók emlékéért. Ha csak egy-két elhanyagolt sír mellett nem megyünk el tétlenül, kihúzzuk a gazt, összegereblyézzük a fákról lehullott leveleket, már a magunk lelki békéjéért is tettünk egy keveset. S lehet ezt mozgalomnak, jóindulatnak nevezni, mindegyik emberségből, a múlt tiszteletéből fakad.

Olvasóink írták

  • 1. Filtec 2009. augusztus 23. 22:48
    „Nagyon szép gondolat!
    Ifjabb koromban a hősi temetőt raktuk rendbe halottak napja előtt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb rekordot döntene palacsintasütésben

Ikrény - A tervek szerint szombaton megszületik Ikrényben a palacsintasütés világrekordja: 24 órán… Tovább olvasom