Kisalföld logö

2017. 02. 22. szerda - Gerzson 3°C | 9°C Még több cikk.

Az életre való tudás mániája

Győr-Moson-Sopron - Az üzleti életet szeretné minél közelebb vinni az oktatáshoz a Junior Achievement Magyarország. Célja, hogy a fiatalok mielőbb megértsék a piacgazdaság működését, annak jövőjükre gyakorolt hatását, a vállalkozások lényegét. Több mint tíz megyénkbeli intézmény is csatlakozott programjához.
Az alapítvány többek közt tananyagokat biztosít ahhoz, hogy segítse beépülni a gyakorlatias gazdasági ismeretek oktatását az iskolai munkába. Erről Lengyel Boglárka, a JAM regionális fejlesztési koordinátora beszélt lapunknak és rögtön arra is felhívta a figyelmet, hogy többféle, a diákok számára érdekes programot szerveznek az általános és a középiskolákkal együttműködve. Például nemzetközi tábort, ahol angolul sajátíthatják el a gazdasági ismereteket a fiatalok. Gazdasági Kalandjáték című vetélkedőkön vehetnek részt, a Mese, azaz a Menedzsment és Közgazdasági Szimulációs Gyakorlat keretében számítógépes bajnokságot tartanak nekik, ahol egy képzeletbeli termelővállalat szimulációjával tehetik próbára magukat.

Az Árnyékprogramban a gazdasági szféra iránt érdeklődők pályaválasztását azzal segítik, hogy biztosítják: egy napig az érdeklődő diák árnyékként követheti a kiválasztott szakmában tevékenykedő vállalkozót. Népszerű a „Bumm" is, amit az alapítvány a győri Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Középiskolával együtt is „berobbantott". A Business Ma Mindenkinek keretében a középiskolásoknak rendeznek beszélgetéseket, ahol a diákok vezető üzletembereket kérdezhetnek közvetlenül élettapasztalataikról.

Domonkos László, a Jedlik igazgatója elmondta: náluk többek közt a Presztízs-díjas Szintézis vezérigazgatóját, Szabó Istvánt faggatták a tanulók. Arról is kérdezték, hogy a sikeres vezetőknek is vannak-e problémáik, azokat hogyan küzdik le. Érdekes tapasztalatnak tartották, amit a vezérigazgatótól megtudtak, hogy volt olyan cég is, ahonnan el kellett jönnie, de saját lábra tudott állni, jelentős fejlődést ért el. Tehát a látszólagos bukás is új esélyt jelent, sikert lehet kovácsolni belőle.

A Jedlik együttműködése a Junior Achievementtel tizenöt éves múltra tekinthet vissza. Az iskolaigazgató ezt azzal indokolta, hogy az életre kell tanítani, „mániája", hogy a száraz elmélethez mindig hozzákössék a gyakorlatot. E téren lehet kapocs szerinte az alapítvány. Akkor is segített, mikor korábban diákjaik „játékból" részvénytársaságot is alapítottak, hogy mint egy üzleti laboratóriumban, kipróbálhassák vállalkozástudásukat. Jelenleg közgazdaságot oktató tanáruk, Tóth László készíti a pályázatot, ami révén a Junior Achievementtől többek közt tanáraik továbbképzéséhez kaphatnak támogatást, hogy újabb gazdasági oktatóprogramokat vezethessenek be intézményükben.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fejszével verte agyon a fiát a törékeny asszony

Győr–Keszthely - Tizennégy év börtönbüntetésre ítélt a Győri Ítélőtábla egy hatvanhárom éves… Tovább olvasom