Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Az élénk színű kocsit vezető sofőrök a legveszélyesebbek?

Friss felmérés szerint magukat sportos vezetőnek nevező autósok kevésbé szívesen választanak fehér járművet, míg a megfontoltakra a piros autó jellemző.

Az egyik biztosító felkéréséré készített GfK Hungária felmérés azt térképezte fel a közelmúltban, hogy van-e összefüggés az autóvezetési szokások és az autóválasztás között?

A piros színű autók feltűnőek a forgalomban

A válaszadók - és közülük is a diplomások legnagyobb arányban - szürke autót választanak maguknak. A piros szín is igen előkelő helyet foglal el a ranglistán, a kék után a harmadik legkedveltebb szín 15 százalékkal.

A színválasztást több irányból is meg lehet közelíteni, hiszen az emberek egy része praktikusság alapján választ, míg mások a színhez való vonzalom alapján, esetleg azért, hogy feltűnőbb legyen autójuk a forgalomban.


Vajon melyik szín lesz a nyerő? Fotónk illusztráció
Vajon melyik szín lesz a nyerő? Fotónk illusztráció


Az biztosan elmondható, hogy a szürke vagy ezüstszín, sokkal jobban beleolvad a környezetbe, ám pont emiatt télen, ködös időjárás esetén nehezebb észrevenni. Ellenben a piros színű autók feltűnőek a forgalomban és mivel manapság divatszínnek mondható, sok autómárka szívesen kínálja az ügyfeleinek.

A hölgy tulajdonosok bizonyos része kiegészítőként tekint az autójára, aminek passzolnia kell az amúgy is kedvelt kiegészítőihez, ezért fordulhat elő, hogy a piros színű autók száma a nők körében kiemelten magas.

A kutatásból kiderült az is: a magukat sportos vezetőnek nevező autósok kevésbé szívesen választanak maguknak fehér járművet, míg a megfontoltakra leginkább a piros autójellemző.

"Ugyanolyan mértékben lehet veszélyes az utakon a sportosan vezető sofőr, mint az, aki bizonytalan a tudásában"

A válaszadók 62 százaléka mindennap, hétköznap és hétvégén is egyaránt autóba ül, a 17-39 éves korosztály körében ez az arány jelentősen magasabb, 77 százalék.

A gyakran vezetők között az 1300 és 1500 köbcentiméter közötti autók a leggyakoribbak. Nagyon magas, 99 százalék azoknak az aránya, akik megfontolt vezetőknek vallják magukat és szintén magas, 98 százalék állítja magáról, hogy betartja a KRESZ szabályait.

Palágyi István, az Országos Rendőrfőkapitányság (ORFK) vezető főtanácsosa szerint ugyanolyan mértékben lehet veszélyes az utakon a sportosan vezető sofőr, mint az, aki bizonytalan a tudásában.

A bizonytalan vezető könnyen hibázik, lassabban halad, feltartja a forgalmat és sokkal lassabb a reakcióideje is, míg a sportosan közlekedő ugyan tudja, mire készül, magasabbra szökik az adrenalin szintje és jobban figyel a körülötte levőkre, viszont a megválasztott sebessége miatt lecsökken a korrigálási lehetőségre jutó ideje.

"Mindenki ismerje a saját képességeit, tartsa be a KRESZ szabályait"

"A közúti közlekedés veszélyes üzem, ezért nem az a fontos, ki milyen színű autót vezet, hanem az, hogy mindenki ismerje a saját képességeit, tartsa be a KRESZ szabályait és ne veszélyeztesse se a saját, se a mások életét az utakon" – tette hozzá a szakértő.
hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milliárdos adócsalás miatt emeltek vádat Győrben

A vádirat szerint a 21 vádlott 2008 és 2011 között haszonszerzésre törekvő, csalárd számlázással… Tovább olvasom