Kisalföld logö

2018. 11. 19. hétfő - Erzsébet 0°C | 5°C Még több cikk.

Az Eiffel-tornyot is így tisztították

Győr - Sorra érkeznek a falfirka-eltávolító ajánlatok a győri polgármesteri hivatalhoz, s majd főleg az árverseny és a megbízhatóság dönti el, indul-e jövőre legalább kísérleti jelleggel egy ilyen városi program.
Egy hónappal ezelőtt a győri Baross úton tartott graffiti- és rágógumiragacs-eltávolító bemutatót egy helyi cég, azóta több ajánlat is érkezett a polgármesteri hivatalhoz. Jó dolog ez, mondta egy tegnapi bemutatón Borkai Zsolt polgármester, aki emlékeztetett rá, hogy választási programjában is szerepelt, meg kell szabadítani a város közintézményeit a csúfító falfirkáktól. Úgy tűnik, most már lesz választási lehetőség, s az alkalmazott technológiák mellett az árakat is lehet versenyeztetni.

A tegnapi bemutató helyszíne a Marcalváros II. városrészben lévő, önkormányzati tulajdonú orvosi rendelő és gyógyszertár volt. Ezt a bérlő pár éve „vadiújra" festette, ám a környék lakói nem sokáig örülhettek a látványnak, igen gyorsan csúf firkákkal teltek meg a falak, akárcsak a szomszédos élelmiszer-áruház falai.

A bemutatót a PMT-Hungária Kft. szakemberei tartották. Urszu Péter ügyvezető elmondta, a cég győri, az ipari parkban telepedett meg, s az üzleten kívül szívügyének is tartja a város szépítését. Németh Zoltán alpolgármester – miközben arról szólt, hogy remélhetően jövőre, legalább kísérleti jelleggel program indulhat a középületek megtisztítására – megjegyezte: ezek a hasonló bemutatófelajánlások már eleve hasznosak a városnak. Urszu Péter hozzátette: ha a pályázatot ők nyernék, ingyen felajánlanák egy jelentős közintézmény, mondjuk a színház vagy a városháza megtisztítását. (Utóbbit egyelőre még nem csúfítják graffitik.)

A cég elsősorban vegyszermentes technológiát alkalmaz, bár – mint a gyógyszertár esetében – vakolt, festett falon nem, márványon, betonon lehet szemcsefújással dolgozni.

A technológiának vannak hazai referenciái (egyebek között a fővárosi Liszt Ferenc tér vagy a pannonhalmi apátság), hatékonyságára azonban a legjobb példa, hogy a párizsi Eiffel-tornyot is ezzel lehetett megszabadítani a festékszórós firkálmányoktól.

Olvasóink írták

  • 2. Cseter János 2007. november 09. 17:01
    „Mint, mindig elsősorban az okot és az okozót illene feltárni és a további fejlödéstől eltiltani a közterületeken! Sőt a magántulajdonok rongálásától is! Igaz ahhoz nem elég, csak az ejfeltoronyot is levekaró készülék, ahhoz az olyan illetékesek hozzáálása kell, akik a közpénzt vágják zsebre és az ocsmány plakátok, a falfirkák továbbra is ott virítanak, ahol nem kellene! Még Kolozsvári úrral rakattam ki a tiltó táblákat a város több helyén, de csupán annyi volt az eredménye mint a falra hányt borsónak! A Többi polgármester meg fütyült ezidáig a városunk küllemére eterületen! A polgária tulajdonára meg főleg! Rendőrség , vagyonőrség egynlő a "O"- e téren!
    Vagy lehet olvasin a Kisalföldben az elrettentő példákról e téren?”
  • 1. Maros Péterné 2007. november 09. 01:06
    „Milyen cég ez?Miért nem kérdezik meg az illetékesek a helyi, több szakmai tapasztalatta,l városukért szívesen dolgozó, OKJ-s bizonyítvánnyal rendelkező cégeket? Bizonyítottan elfogadható módszereket kínálnak ezek a nem helyi cégek? Nem okoznak-e több kárt, mint amit kínálnak? Városatyák! Gondolkozzatok!!Tájékozódjatok!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emlékülés és könyv Horváth Árpád tiszteletére

Győr - Remek könyv készül, december közepén jelenik meg Horváth Árpád emlékezetére. Nem csak a… Tovább olvasom