Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

Az egység krisztusi üzenete

A közös gyökerek, a Krisztus-hívők együvé tartozásának üzenetét, a közös imádság léleképítő élményét segítik a most kezdődött, hagyományos ökumenikus imahét istentiszteleti alkalmai.

Közel 300 éve Skóciából indult az a mozgalom, amelyet a keresztény egyházak a Krisztus-hívők egységéért meghirdetett imahét elődjének tekintenek. Az Egyházak Világtanácsának 1998-ban megfogalmazott felhívására a megyében szolgáló felekezetek közül először a római katolikusok, az evangélikusok és a reformátusok találkoztak egymás templomaiban közös istentiszteleten, majd az évek során – például Győrött – a baptisták és a görög katolikusok is csatlakoztak az imahét programjához.

– Pál apostol megtérésének idejéhez kapcsolódik az imahét időpontja, amelynek tematikáját minden évben más közösség állítja össze. Idén a Jeruzsálemben élő egyházak ajánlották az igehelyeket, imádságokat mindannyiunknak továbbgondolásra – említette Lentulai Attila, a pápai református egyházmegye esperese. – Az „Apostolok cselekedetei"-ből választott alapige egymás értékeinek megismerésére, elfogadására biztat, a közös szolgálat fontosságában erősít meg bennünket.

– Mivel Erdélyből, a vallási türelem otthonából származom, Márton Áron püspökünkkel vallom: ahol négy nyelven és nyolcféleképpen tisztelik Istent, ott kötelesség az ökumené, az „Egyek legyetek!" krisztusi üzenetének közös hirdetése – vallja Fazakas Zoltán Márton, a csornai premontrei apátság kormányzó perjele. – Túl kell lépni az ötszáz éves, tőlünk független sebek fájdalmán, hiszen számos példából tudhatjuk, hogy mit terem az összefogás és hová vezet a széthúzás.

– A hitvalló egységre törekvés lényege, hogy közösen emeljük fel szavunkat, kézadással tegyünk bizonyságot közös keresztény értékeinkről. Sajnos a mai világban csak így tudunk erőt képviselni – nyilatkozta lapunknak Gabnai Sándor, a soproni evangélikus egyházmegye esperese. – Minden évben, de az esztendő más szakában is jó átélni a közös imát és igehirdetést, jó ismerkedni, beszélgetni az agapén, jó megélni testvéreinkkel a közösséget.

– Számomra az imahét egy szem- és szívnyitogató alkalom. Miközben meglátogatjuk egymást gyülekezeteinkben, közösen hallgatjuk Isten igéjét, közben meglátjuk egymásban a testvért és elkezdünk beszélgetni, egymással és az Úrral is – mondta Békési Sándor győri baptista lelkész. – Mindeközben tágul a szív és a szem, leépülnek az előítéletek. Hiszem, hogy minden évben közelebb kerülünk egymáshoz egy lépéssel, mert minden út egy lépéssel kezdődik.

Az imahét keretében Mesterházy Zsuzsanna evangélikus lelkész hirdette az igét a győri Szent Imre-templomban. Fotó: Bertleff András
Az imahét keretében Mesterházy Zsuzsanna evangélikus lelkész hirdette az igét a győri Szent Imre-templomban. Fotó: Bertleff András

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Barangolások Rebák Sándorral: Kölcsey-hét

A győri Kölcsey Ferenc Iskola méltán népszerű földrajz tanára, munkaközösségvezetője fotókon mutatta… Tovább olvasom