Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 2°C Még több cikk.

Az egymásra figyelés esélyt adhat egy új élet kezdetéhez

Győr - A Győrhöz tartozó likócsi Segítőházban hagyományosan szenteste napján csendültek fel a karácsonyi énekek, a verses-zenés műsort ezúttal az ország egyetlen hajléktalanokból álló kórusa, az Acapella, illetve az átmeneti szálló lakói adták. A meghitt ünnepségen Borkai Zsolt, Győr polgármestere kívánt erőt, hitet és türelmet az itt élő 220 hajléktalannak, s kiemelte: az ünnep attól szép, ha ki-ki a maga békéjét is megtalálja benne.
Misztériumjáték, mesés történet helyett ezúttal nagyon is az élet írta történettel rukkoltak elő az átmeneti szálló lakói társaiknak és a karácsonyi ünnepségre érkező vendégeknek. Az akár valóságosnak is beillő életkép helyszínét ezúttal a templom, abban pedig egy alvó hajléktalan, illetve a hívek hozzá való viszonyulása jelentette.

Az otthonlakók mondták el megkapó őszinteséggel, mit tapasztalnak naponta, ugyan mit is gondolnak róluk az emberek. Ferenc atyát, a papot kiválóan személyesítette meg Csányi Ferenc, aki maga is hajléktalan, ám ezúttal – az ünnep és a társak kedvéért – reverendát öltött.

„Nem vagyunk angyalok, sokszor mi is hibázunk és a könnyebb utat választjuk" – ez is elhangzott a mélyen szántó gondolatok között, ugyanakkor az is kitűnt, a hajléktalanokkal szemben ma is nagy az előítélet, pedig bárki kerülhet hasonló helyzetbe. Az átmeneti szálló lakói ezért is készültek olyan történettel, amelyet az élet írt. Simon Róbert Balázs és Ottófi Rudolf alpolgármesterek, valamint Sík Sándor képviselő is tolmácsolta jókívánságait és persze ajándékokkal érkeztek.

– Emeljék fel a fejüket, egymás szemében találjanak békét, s a hitüket sose adják fel, mert ha valaki ezt elveszíti, elveszíti az életét is – szólt Ottófi Rudolf alpolgármester köszöntőjében.

Borkai Zsolt kiemelte, a városnak kötelessége odafordulni a legelesettebb polgárai felé is, hiszen csak ezzel nyílhat új esély egy élhetőbb élet kezdetére. Ezért a városvezetés továbbra is kiemelt figyelmet fordít a hajléktalanokra, életkörülményeik, helyzetük jobbítására, a teajáratok rendszerességére, arra, hogy minél több eszközzel segítsék a ma még fedél nélküliek körülményeit.

A gondozottak többsége a sokadik karácsonyát töltötte a Segítőházban, ahol a lelkiismeretes gondozóknak köszönhetően – család, társ nélkül is – némiképp elviselhetőbbé vált az ünnep. A Széchenyiegyetem szociális munkás tanszékének hallgatói és civilek is eljuttatták adományaikat, mi több Kulicskó Zsuzsanna spinningoktató is néhány apróbb ajándékkal, a Győrben csak Öcsiként ismert Borbély János cukrász hatalmas tálca süteménnyel érkezett.

Sütő Csaba köszöntője ezúttal rendhagyónak tűnhetett: az intézményvezető egy olyan volt lakó leveléből idézett, aki most, évekkel később köszönte meg a gondozók lelkiismeretes munkáját, segítőkészségét. Az itt dolgozók karácsonyfája alá – az egyik legkedvesebb üzenetként – ez került.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az év végi hajtás nem ment a biztonság rovására

Régió - Az eddigieknél kevesebb szabálytalanságot tártak fel a munkavédelmi felügyelőség szakemberei… Tovább olvasom