Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Az egyik tizenöt, a másik harminc

Az ügyész éppen csak lekaphatta talárját a két tárgyalás között, míg a tábla két gyilkos büntetéséről döntött. Múltjuk igen hasonló: az egyikük már ölt, a másikuk akart ölni korábban.

Két, különös visszaeső gyilkos állt tegnap gyors egymásutánban a Győri Ítélőtábla tanácsa előtt. Az egyik a saját nagyapja, a másik egy prostituált életét oltotta ki. Az előbbi harminc, az utóbbi tizenöt évet kapott, mindegyik ítélet jogerős.

„Végeztem az öreggel, nem lesz vele több gond"

A huszonkilenc éves Farkas Attila alig volt húszéves, amikor ismeretlen okból el akarta vágni egy – mondjuk úgy – üzlettársa torkát, aki szerencsésen kibújt a mozdulat alól. Akkor, fiatal felnőttként csak öt év börtönt kapott, most viszont már nem volt kegyelem: dr. Nagy Zoltán tanácsának döntése értelmében legkorábban 30 év múlva szabadulhat a fegyházból, amiért megölte 79 éves nagyapját.

A fiatalember szüleivel együtt az öregember hajmáskéri házában élt, s a sorsdöntő napon, 2005. október 11-én apjával együtt a házat vakolta. A legidősebb Farkas állandóan becsmérelte a munkájukat, amit unokája nehezen tolerált. Estére – ahogy mondani szokás – már gonoszra itta magát a vádlott, s tíz órakor azzal ment ki a lakrészből, hogy megeteti a disznókat. Ehelyett azonban a már ágyban fekvő nagyapát látogatta meg, s legalább harminchét késszúrással végzett vele. Az iszonyú vérfürdőről néhány perccel később édesanyját így tájékoztatta: „végeztem az öreggel, nem lesz vele több gond". Az asszony meggyőződött a szörnyűségről, majd a szomszédoktól kért segítséget. Mentőre sajnos itt már nem volt szükség.

„Nevetségesen alacsony büntetés"

A fent olvasható mondatot maga a bíró, dr. Laczó Gáborné mondta közvetlenül azután, hogy Purzás Mihályra immáron másodfokon is 15 év fegyházbüntetést szabott ki. Hozzá kell tenni, mást nagyon nem tehetett, a törvény megkötötte a kezét: a Vas Megyei Főügyészség ugyanis az elsőfokú ítélet után nem fellebbezett súlyosításért, amit nemcsak a bíró, hanem a győri fellebbviteli főügyészségi kolléga is szóvá tett.

Annak tükrében, amit Purzás tett, abszolút érthető a bírói (és ügyészi) megjegyzés. A most negyvenhét éves férfi ugyanis visszaeső gyilkos. Először 2000-ben ölt, egykori élettársát, akinek annyi volt a bűne, hogy elhagyta. A gyilkos nyolc évet kapott akkor, de öt és fél év után feltételesen szabadulhatott. Könnyen kiszámítható, mindez 2005 nyarán történt, s alig három hónappal később újra ölt. Ezúttal egy prostituáltat vitt fel a lakására, akit a harmadik együttlét során, szexuális „játéka" közben fojtott meg. Megfejthetetlen, hogy második áldozatának miért kellett meghalnia, maga a vádlott sem tudott magyarázatot adni erre, holott többször is feltette neki a kérdést a bíró.

Purzás nem egyedül bérelte a lakást, ahol a gyilkosságot elkövette, s a „barátnő" lassan két napja tartó „alvása" (a gyilkos ezt mondta, amikor arról kérdezték, mi van az asszonnyal) a lakótársának is feltűnt. Mikor Purzás Mihály látta, hogy a bérlőtársa már nem csupán gyanakszik, hanem cselekedni is akar (rendőrt hívni), becsalta a halottat őrző szobába, s ott nekiesett. Bűnlajstromát aljas indokból elkövetett súlyos testi sértéssel gyarapította, amit ugyan az elsőfokú Vas megyei döntésnél beszámítottak, de az ítélet, amelyet kénytelenek voltak helybenhagyni Győrben, így is több mint méltányos. Mert ha beleszámítjuk az előző gyilkosságból megmaradt két és fél éves büntetést, Purzás akkor is 17 és fél év múlva elhagyhatja a börtönt. Akkor 64 és fél éves lesz, és szabadon járhat az emberek között.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Temetői parcellák 21 millióból

A kegyeleti szertartások zavartalansága érdekében új területek bevonásával megkezdi az új parcellák kialakítását a győri, Szabadi úti temető üzemeltetője. A város 21 millió forintot fordít erre a célra. Tovább olvasom