Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Az egyetem a miénk! - a Demokratikus Koalíció győri elnökének közleménye

Keretszám csökkentés, szénszünet és költségvetés zárolás. Intézkedések, melyek jelenleg borzolják a felsőoktatásban tanuló, dolgozó, a jövőben gyermekét hallgatóként ezen intézmények egyikében remélő szülők idegszálait.
"A költségvetés kiigazítása miatt a Széchenyi István Egyetemen több mint 200 millió 800 ezer forintot zárolnak, a Nyugat-Magyarországi Egyetemet pedig 330 milliós elvonással sújtják.

A Széchenyi István Egyetemre 2012 szeptemberében 1450, a Nyugat- Magyarországi Egyetemre 1170 diákot vettek fel államilag támogatott képzésre. Ezek a számok az új keretlétszámok elfogadásával  drasztikusan csökkennek. Mára világossá vált, hogy a felsőoktatás  kivéreztetése, a felsőoktatásban tanulás kiváltsággá válása és az  általános tandíj bevezetése történik. Elfogadhatatlannak tartjuk a keretszámok ily módon történő  leredukálását és egyetértünk a győri diákok felháborodásával, illetve  teljes szolidaritást vállalunk velük. A jövő Magyarországa a fiatalokra épül, ahogy Győr egész gazdasága is a  szakképzett, magasan kvalifikált munkaerőre. A jelenlegi rezsim úgy látszik, nem akar, és nem kér a jövő Magyarországából. Mindezek az intézkedések egyértelműen jelzik, hogy teljes káosz és dilettantizmus uralkodik nem csak a jogalkotásban, hanem a felsőoktatás területén is."

Zeles Balázs
egyetemi hallgató
a DK Győri elnöke

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. ildancs20 2012. december 19. 12:30
  „Legyen tandíj,de vegyék figyelembe az anyagi hátteret! A tanulmányi átlag is sokat kellene hogy számítson! Valóban egyetértek azzal,hogy sokan kezdik el és hagyják félbe a tanulmányaikat, velük fizettessék vissza azt az összeget! Sokan vannak akik a főiskolát bulinak tekintik tudom mert én is tapasztaltam a felsőfokú tanulmányaim alatt! Én elsőre elvégeztem csúsztatások egyebek nélkül mellette dolgoztam,nem haltam bele! Persze ne felejtsük el azt sem, hogy nyugatabbra a felsőfokú tanulmányok után el helyezkednek,mert el tudnak és nem magyarországi fizetésből élnek és kell vissza fizetniük a diákhitelt!! Ha kérünk valamit adjunk is cserébe! Értsd emeljen étel árakat,üzemanyag árat...csak mellé fizetést emeljen!! Illetve az állam feladata lenne a szakmunkás képzés népszerűsítése!!!”
 • 26. Eva- 2012. december 18. 14:39
  „25-höz

  ez hülyeség!
  7év óvoda+8 + 4 érettségi+1 (nyelvi előkészítő) + 2 év más munkakör + 5 év egyetem + x év második diploma

  mi is probléma?”
 • 25. Valaki 2012. december 14. 12:57
  „Madárész, kezdelek kedvelni! :)))

  ...Hogyan lehetséges az, hogy ma Magyarországon a felsőoktatási intézményekbe felvételt nyert hallgatók 47 százaléka - vagyis a fele - sohasem végzi el az egyetemet vagy főiskolát? Mennyibe kerül ez a magyar társadalomnak? Mit jelent mindnyájunk számára, hogy a felsőoktatási intézményekbe felvett és ott tanulmányokat folytatók fele élvezi a hallgatói jogviszonyból származó összes előnyt, majd soha nem szerzi meg diplomáját? Hány millió, hány tízmillió forintjába kerül mindez az államnak diákokként? A most parlament elé vonuló ,,dühös" diákság fele soha nem lesz diplomás, ellenben éveket fog lógni valamelyik felsőoktatási intézményben. Miféle felelősségérzet hatja át ezeket a tiltakozó fiatalokat? Hogyan lehetséges, hogy ma hét-nyolc-tíz évig járnak diákok felsőoktatási intézményekbe? Hogyan lehetséges, hogy ugrálnak a karok között, hogyan lehetséges, hogy mindeközben végig megmarad hallgatói jogviszonyuk?

  Tavaly, a debreceni egyetemi HÖK-vezetőség választása után jelent meg egy írás a helyi lapban, ebben a következők olvashatók: ,,Felvetődik a kérdés, hogy akkor vajon ki került be, kiknek gyűlt össze a legtöbb szavazat!? Bekerült az, aki már hetedik éve próbálja elvégezni az egyetemet (eddig sikertelenül), és a 7 éve alatt semmilyen hallgatói életben nem vett részt! (vajon ki szavazott rá???)"
  Kérdezem: a cikk írója nem Körösparti Péterről, a DEHÖK elnökéről beszél? Arról a Körösparti Péterről, aki most a tiltakozások élén áll?

  És egy másik internetes portálon ez olvasható: ,,Nagy Dávid a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának az elnöke. Ő - elvileg - az első számú diákpolitikus. Nagy Dávid 1984-ben született Sárváron, az első nem fővárosi HÖOK-elnök. 28 éves és még mindig van hallgatói jogviszonya, pedig nem doktorandusz."
  Kérdezem: Mi nem sikerült önnek, Nagy Dávid úr? Lesz ebből valaha diploma? Mert az ország már türelmetlenül várja, hogy legyen még egy politológusa! Amúgy 2002 és 2010 között a diplomás munkanélküliek száma 8400-ról 30 400-ra, tehát három és félszeresére nőtt. Miért? Miért képzünk államilag finanszírozott helyeken közgazdászokat, jogászokat, kommunikációs szakembereket, politológusokat, miközben tudjuk, hogy elenyésző hányaduk kivételével soha nem lesznek képesek megélni tanult szakmájukból? (Eközben kémiatanárnak egy fő jelentkezett, Jézusom!)...”
 • 24. Madarász 2012. december 14. 09:52
  „8. Én akkor is arra szavaztam, hogy legyen, most is arra szavaznék. Bizonyos keretek között végre meg kéne akadályozni a felesleges, tudás nélküli diplomák ontását és a sok gyenge képességű tanulót abban, hogy melegedőnek használja a felsőoktatási intézményeket az adófizetők pénzén.

  12. Sajnos igaza van. A frissdiplomások döntő hányada nem használhatós semmire, nulla felkészültség, pofátlan fizetési igény.”
 • 23. Mankapunka 2012. december 14. 00:48
  „Batistuta

  Nem attól lesz egy Senkiből Valaki,mert lediplomázik. Tudnád,hogy hányan inkább az egyszerűbb utat választják,és vígan élnek.”
 • 22. kokolorbi 2012. december 13. 22:23
  „Balázska, te arany bogár!
  Az a rendszer ,már elmúlt, mikor az olyanokat mint te meg tudták etetni azzal, hogy a gyár a tiétek. Nagyon nagy zavar van a fejedben.”
 • 21. ortadon 2012. december 13. 20:36
  „Manka! Most az egyszer egyetérünk! Azért ez sem semmi! :-)

  ehhez meg no comment:

  http://vimeo.com/11690875”
 • 20. vera2012 2012. december 13. 18:44
  „14. Legtöbb nyugateurópai országban van hitel azoknak, akiknek szülei nem tudják finanszírozni a tanulást. De ezt a hitelt vissza kell fizetni, mindegy, hol dolgoznak utána, még ha külföldön, akkor is. Nincs mese.”
 • 19. acsali 2012. december 13. 18:39
  „Annyi a felsőfokú végzős, hogy egytizede sem tud elhelyezkedni, ugyanakkor nincs jó szakmunkásállomány,”
 • 18. ujhelyikaroly 2012. december 13. 18:37
  „Az ebben a gusztustalan dolog, hogy nem a fiatalság tudás szintjének emeléséről szól a vita, hanem a politikusok helyezkedéséről. Annak örülnek, hogy megint van egy téma, amelyet fel lehet használni a szavazatok gyűjtésére. Azután, ha meg van választás, a győzelem, ők sem tudnak sokkal jobbat kihozni a gazdaságból. A lényeg a hatalom megszerzése, és a végzett munkához képest a magas, túlfizetett jövedelem elérése. Vagy miért harcolnak a politikusok (vérre menő, gusztustalan igyekezettel) a győzelemért? Sajnos mindig van a (média, tv, ...által megfelelő szintre butított) vevő ezekre a lázító dumákra, mert ezek mindig arról szólnak, hogy ha engem megválasztasz, akkor eljön majd a munka nélküli kánaán. Az iskolákba azért tömik tele a tanulók fejét (pl magolással), hogy ne legyen jó ítélőképessége, hanem a mit mondanak neki, azt kisökör módján elhiggye, és vezetni lehessen az orránál fogva. És mint az ábra mutatja ez sikerült. Egyik hatalomnak sem érdeke gondolkodó tömeget képezni, létrehozni. ....De majd talán a "jövő ébredése" után .”
 • 17. apokalipszis 2012. december 13. 18:26
  „8.pillow 2012.12.13. 15:43

  Nekem nincs vezérem,de ha már kérded úgy szavaztam ,hogy legyen tandíj és ne legyen vizitdíj!Ez utóbbit az miatt ,mert qvára zavart ,hogy az orvos meg az asszisztens a 300 forinttal meg a nyugta adással kezdte az én vizsgálatom helyett!Meg az is zavart ,hogy hazudozás,trükkök százai meg eladósítás után akarták mindezt beszedni.Ez se volt akkor mindegy!Hogy ebből aztán most a Fidesz hogy jön ki az érdekes lesz.Az emberek szemébe kell nézni a népszavazás miatt,viszont a logika meg a tandíj mellett volna.”
 • 16. Valaki 2012. december 13. 18:03
  „Újabb pofon Sopronnak: Biczi! :)))

  Nahát ezek a cocik:

  Biczi: újabb pofon Sopronnak!
  Sopron polgármestere egy szót sem szól arról, miről a diákok az utcára vonultak, pedig maga is oktat, oktatott az egyetemen - közölte Biczi László (MSZP).”
 • 15. apokalipszis 2012. december 13. 18:03
  „Igen ,volt egy népszavazás a tandíjról.Egy hazug,csaló MSZP,SZDSZ miatt meg egy hülye jövőbe nem látó Fidesz miatt.Ez egy dolog!Ez politika volt!
  A másik dolog,hogy normális e ,ha valaki nem állja egy igénybe vett szolgáltatás egy fogyasztás számláját.Mindig a köz, a "birka alkalmazott" adófizető állja a számlát mindenért? Ez meg gazdaság!
  Azt ,hogy ki melyikről vitázik az meg egy 3. dolog!)))”
 • 14. csornaifiu 2012. december 13. 18:02
  „Kedves magyar egyetemistak: en 1957-ben kerultem az USA-ba. Azonnal el kezdtem dolgozni, ket kocsmat es egy ettermet takaritottam/. Szeptemberben beiratkoztam az egyetemre, kaptam kis segelyt de fizetni is kellett. A negy eves egyetem (college) ido alatt, minden ejjel dolgoztam, nyaron ejjel nappal. Utana egyetemre kerultem, majd doktoraltam. Se Amerijaban se legtobb nyugateuropei orszagban nincs ingyen tanulas. Aki tanulni akar az jaruljon hozza a tanulas kotsegeihez. Mielott az USA-ba jottem en is egyetemista voltam a kommunizmus alatt. Nem hogy fizetni nem kellet de meg kulon penzt is kaptunk. Sajnos erre raszoktak a magyar egyetemistak es mint egy kivatsagnak tartjak hogy oket az allam financirozza egyetemi eveik alatt. MAGYAROK, EBREDJETEK FEL. MOST DEMOKRACIABAN ES NEM KOMMUNIZMUSBAN ELTEK.”
 • 13. Valaki 2012. december 13. 16:34
  „8. pillow 2012.12.13. 15:43

  Kedves előttem szólók!

  Aztán 2008-ban hogyan népszavaztak ennek a tandíjnak a töredékéről?"

  pilovka, 2008-ban a cocik gondosan eltitkolták az ország gazdasági állapotát.”
 • 12. Batistuta 2012. december 13. 16:26
  „Lártom Mankapunka, te csak álmodoztál arról, hogy valaha is bekerülj egy felsőoktatási intézménybe. Ha tévednék és mégis jártás fősulira vagy egyetemre, akkor pedig komoly agymosáson mentél keresztül.”
 • 11. borsmenta 2012. december 13. 16:12
  „8. pillow

  2008-ban hányada volt az egyetemisták olyan, aki a éveket csúszott a tanulmányaival?
  Ez az egész egy nagyon kemény válasz arra, hogy sokan visszaéltek az adófizetők birkatürelmével.”
 • 10. Mankapunka 2012. december 13. 15:52
  „Aki komolyan tanul,az bekerül amúgy is,az államilag finanszírózottba.

  Aki meg nem tanul,az menjen szakmát tanulni,ha nem tudja a szintet megütni.

  Még mindig: Mi itt a gond? Azok kiabálnak megint,akiknek van félnivalójuk,nem lesz,hol lebzselniük,mert az idősebbektől hallották,mekkora buli az a több év,amit húzna,halasztgatnak.”
 • 9. mekkmester 2012. december 13. 15:46
  „"jobban tette volna, ha csöndbe maradt volna..."”
 • 8. pillow 2012. december 13. 15:43
  „Kedves előttem szólók!

  Aztán 2008-ban hogyan népszavaztak ennek a tandíjnak a töredékéről? Ahogy a kedves vezető kérte?
  Ilyenkor látni, hogy mennyi embert képes átverni folyamatosan a jól alkalmazott hazugságaival. Lehet, már hiányozna is, ha nem tenné...”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kitereléses akció – migránsok, hamis farmerok, bliccelő autósok

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság a társhatóságokkal karöltve kitereléses, fokozott… Tovább olvasom