Kisalföld logö

2018. 08. 18. szombat - Ilona 18°C | 29°C Még több cikk.

Az egy százalék milliókat mozdíthat

Győr - Nincs pontos statisztika, személyi jövedelemadónk egy százaléka miként gyarapíthatja az oktatási intézményeket, de tény, mindenütt a lehető legjobb célra: ajtócserére, szigetelésre, speciális fejlesztőeszközökre, a hátrányos helyzetűek felzárkóztatására fordítják. A civil segítség nemritkán a napi működtetéshez is hozzájárul.
Csak néhány példa, melyik intézmény miért hozott létre alapítványt, s a kuratórium mire költi a személyi jövedelemadóból befolyt forintokat. Megálmodói három éve hívták életre az Erzsébet Ligeti Óvodáért Alapítványt. Kántor Istvánné elnök elmondta: céljuk a sajátos nevelési igényű gyermekek speciális eszközeinek bővítése, az udvari mozgásfejlesztő játékok folyamatos cseréje, az uniós szabványnak megfelelő felújítása. Utóbbira nincs, vagy csak kevés pénz jut, így az idén először visszaigényelhető összeg komoly segítséget jelenthet.

– Igazából most derül ki, a szülők mennyire állnak mellénk, mi mindenesetre bizakodóak vagyunk – fogalmazott Kántorné, az Erzsébet Ligeti Óvoda vezetőhelyettese, aki elárulta, tavaly sikeres szülői bált is szerveztek, s a bevétel idén is az óvoda működését segíti.

A Szövetség úti Bóbita Óvodában a Szövetség a Gyermekekért Alapítványon keresztül befolyt összeget eszközökre, továbbképzésekre, idén ajtócserére fordítják. Varga Jánosné intézményvezető úgy tájékoztatott: a Szövetség és a Hédervári úti óvoda nyolc csoportjának is jutott ebből az összegből, amely tavaly 595 ezer forintot jelentett.

Az Erzsébet Ligeti Óvodában fejlesztőjátékokra, -eszközökre fordítják a támogatásokat, a Szegfű csoportban is minden bizonnyal lesz helye a pénznek. Fotó: H. B. E.
Az Erzsébet Ligeti Óvodában fejlesztőjátékokra, -eszközökre fordítják a támogatásokat, a Szegfű csoportban is minden bizonnyal lesz helye a pénznek. Fotó: H. B. E.

– Úgy vélem, partnereinkké váltak a szülők, s nem titok, idén is számítunk a segítségükre – mondta el Varga Jánosné. – Burkolatcserére, másutt ajtócserére van szükség, megértik, hogy ezzel próbálunk takarékosabban működni.

A Kodály-iskola Tárogató Alapítványa már 17 éve működik, s az intézmény oktatási, kulturális és sportcélú rendezvényeit támogatja. Dr. Mészárosné Naszódi Beatrix igazgató úgy tájékoztatott: a jövőben bővítenék a civil szervezet céljait, hisz a tehetséges diákok támogatása éppúgy fontos, mint a táboroztatás, de eszközfelújításra, televízió vásárlására is fordították már ezt a pénzt, évente 600–700 ezer forintot.

Kisebb összeggel számolhat az Eötvös-iskola Kópék Alapítványa, ám Kovácsicsné Peredi Mária elnökhelyettes szerint az évente igényelt 60–70 ezer forint is nagyon hiányozna, ha nem lenne, hisz az iskola technikai feltételeinek javítására, táboroztatásra, a hátrányos helyzetű tanulók segítésére költik a pénzt. Népszerűek a civil szervezet által szervezett kulturális és sportprogramok, a díjakat évről évre ebből veszik meg. A Kópék nemcsak a diákok, de a szülők körében is egyre ismertebb és népszerűbb.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felbontották az új aszfaltot

Olvasói kérdés - Miért bontották fel máris az év végén leaszfaltozott Bajcsy-Zsilinszky utat? Tovább olvasom