Kisalföld logö

2017. 03. 25. szombat - Irén, Irisz 7°C | 13°C Még több cikk.

Az egészségért nem kell a szomszédba mennünk

Nyugat-Dunántúl - Mikor a népszavazás szele megcsapta az egészségbiztosítási törvényt (a több-biztosítós modellt), a kormány gyorsan lépett, s bár a sebtében visszavont reform híre mostanra elhalványult, azért életbe lépett a „B terv": idén januártól a megyei pénztárak helyett hét regionális központ működik.
Az OEP három betűje mellett újabb rövidítést tanulhatunk meg: mostantól REP-ek, vagyis regionális egészségbiztosítási pénztárak működnek a megyeiek helyett. A regionális központok Budapestre, Szegedre, Pécsre, Szolnokra, Miskolcra, Veszprémbe és ami a számunkra a legfontosabb, Szombathelyre kerültek. Az erről szóló kormányrendelet december 11-én született meg – különösebb hírverés nélkül, de ekkor dőlt el, hogy a nyugat-dunántúli régióban Szombathely lesz a központ.

Abban nincs változás, hogy a regionális pénztárak ugyanúgy ellátják a pénzbeli és baleseti ellátásokkal, valamint az utazási költségtérítéssel, egészségbiztosítással kapcsolatos teendőket (tajkártya, európai egészségbiztosítási kártya kiadása stb.), ahogy eddig a megyei pénztárak tették; szerződést is ők kötnek az egészségügyi szolgáltatások finanszírozására, emellett ellenőrzik is ezeket a megállapodásokat.
„Egy átlagember a reményeim szerint semmit nem érez meg a változásból, hiszen a megyei ügyfélszolgálatok, kirendeltségek továbbra is ugyanúgy működnek" – mondta a Kisalföldnek Szép Flórián szombathelyi REP-igazgató. Azt is hozzátette, tervei szerint ezeknek az ügyfélszolgálatoknak a száma az év végéig emelkedni fog:
Győr-Moson-Sopron megye esetében a már most is működő győri és soproni ügyfélszolgálat mellett nyílhat egy Csornán, egy Kapuváron és egy Mosonmagyaróváron is.

Mindez azt jelenti, hogy jó esetben 2010-től a nevezett városokban, illetve a környékbeli falvakban élőknek nem kell Győrbe vagy Sopronba utazniuk, ha mondjuk a járulék befizetéséről igazolást kell kérniük, vagy tajkártyát csináltatniuk, hanem helyben elintézhetik az ügyeiket.

Abban sem lesz változás számunkra, hogy a tb-járulékot ugyanúgy és ugyanabba a nagy kalapba fizetjük be, mint most. Ezentúl is „a nagy" Országos Egészségbiztosítási Pénztár kezeli az egészségbiztosítási alapot, lefolytatja a gyógyszerek tb-támogatásával kapcsolatos eljárásokat, egységes nyilvántartást vezet a támogatott gyógyszerekről, a gyógyászati segédeszközökről és a gyógyászati ellátásokról is. Ez tehát nem az a több-biztosítós modell, amelyről előbb törvény, majd – ha nem vonták volna vissza – népszavazás lett. A regionális pénztárak ugyanakkor önállóan gazdálkodó, az előirányzatok felett részjogkörrel rendelkező költségvetési szervek – emiatt többen jobban örültek volna annak, ha Győrben marad a gyeplő.

A zalai és a győri megyei igazgató regionális igazgatóhelyettesi státust kapott – így Istántsuly Dezső is, aki Győr-Moson-Sopron megyei igazgatóként többször nyilatkozott lapunkban. Szép Flórián hangsúlyozza még: bár egyelőre az átállás jelenti a legnagyobb feladatot számukra (az ünnepekkel együtt alig több mint két hetük volt a régiós átrendeződésre), de az ügyfélszolgálat zavartalanul kell hogy üzemeljen. Ha minden jól megy, februárra már zavartalanul működik a REP belső gépezete.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Néhány falu túlcsillogja a várost

Győr környéke - Már nemcsak a városok, a községek egy része is igyekszik karácsonyi hangulatot… Tovább olvasom