Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Az egészen kicsik is nyerhetnek

Győr-Moson-Sopron - Szálláshely-kialakítástól a piacépítésen át akár a vízibicikli-vásárlásig számtalan célra igényelhető még pénz az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében – hangzott el hétfőn a megye falvaiba áramló lehetséges pályázati pénzekről tartott fórumon.
Zsúfolásig megtelt hétfőn délután a vámosszabadi faluház, ahol a térség polgármestereinek, jegyzőinek és településfejlesztési szakembereinek tartott fórumot dr. Forgács Barnabás, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szakállamtitkára. Éppen időben, hiszen november 30-án lejár számos pályázat beadási határideje, amelyeken a legkülönbözőbb vidékfejlesztési célokra igényelhető európai uniós támogatás. 2007 és 2013 között az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében összesen 262 milliárd forint, amelyet elsősorban az úgynevezett Leader-hálózaton keresztül kívánnak elosztani a végrehajtó szervezetek. Nem véletlen, hogy a hétfői fórum ünnepélyes pillanattal kezdődött: a megyei Leader-, azaz helyi vidékfejlesztési közösségek vezetői átvehették a „hovatartozásukat" jelző településtáblákat. Az átadás persze csak jelképes volt, hiszen hamarosan az összes érintett falu kap 2–2 darabot belőle, mégis „megadta az alaphangot" a pályázati lehetőségek ismertetéséhez, ezekben ugyanis döntő szerep jut a közösségek pályázást, adminisztrációt segítő szakembereinek.

A jelenlévőket persze leginkább a konkrét lehetőségek érdekelték, vagyis az, mire nyerhető pénz az elkövetkezendő hónapokban. Dr. Forgács Barnabás szerint szinte mindenre, a támogatási rendszer ugyanis számos új elemmel bővült, így az ötezer lakos (vagy 100 fő/négyzetkilométer népsűrűség) alatti településeken élők valósággal csemegézhetnek a 300 ezer és 50 millió forint közötti támogatással kecsegtető kiírások között.
Először pályázhatnak például mikrovállalkozások úgy, hogy rendkívül tág keretek között határozták meg, mire nyerhető pénz. Inkább csak azt, mire nem, például üzemanyag- vagy ingatlankereskedelemre, de a néhány kizáró tevékenységen kívül a fodrászattól a cirokseprű-forgalmazáson át a kovácsoltvas-készítésig minden vállalkozás – akár olyan is, amely csak a közeljövőben indul. Telephelyépítés vagy -felújítás, eszközbeszerzés, minőségbiztosítási rendszer bevezetése – a célok tekintetében szintén kevés a megkötés; ahogy dr. Forgács Barnabás fogalmazott, „mi ez, ha nem felhívás keringőre...?".

A megyei Leader-közösségek vezetői: Szabó Ferenc, Gaál István, Gergó András, Családi János, Balsay Zsuzsanna és Mondovics László. Balról a negyedik dr. Forgács Barnabás szakállamtitkár. Fotó: H. Baran
A megyei Leader-közösségek vezetői: Szabó Ferenc, Gaál István, Gergó András, Családi János, Balsay Zsuzsanna és Mondovics László. Balról a negyedik dr. Forgács Barnabás szakállamtitkár. Fotó: H. Baran

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program négy pillére közül a második az idegenforgalom, erre a célra szintén pályázhatnak önkormányzatok, magánszemélyek, civil szervezetek egyaránt. Például falusi szálláshelyek kialakítására vagy felújítására, szolgáltatásfejlesztésre, illetve kifejezetten agro- és ökoturisztikai fejlesztésekre. Utóbbi megyénkben is számos települést érint, elég, ha csak a lovas-, a horgász- vagy a borturizmust megcélzó önkormányzatokat, vállalkozókat nézzük, főleg, hogy az államtitkár arra buzdít, mindenkinek szárnyaljon szabadon a fantáziája: akár egy tűzrakó hely vagy agyaggalamblövő pálya építéséhez, de még vízibicikli vásárlásához is igényelhető támogatás.

A program másik két fő vonulata már nem a magánszemélyeket, hanem az önkormányzatokat, civil szervezeteket és egyházakat célozza meg. Falumegújításra és -fejlesztésre például a kistérségi központokon kívül – ők más forrásból igényelhetnek támogatást – szintén a fenti kritériumoknak megfelelő települések pályázhatnak. Az utcakép szempontjából fontos épületek felújítására, infrastruktúra-fejlesztésre, játszótérépítésre, de akár helyi piacok kialakítására is kérhető pénz, ráadásul akár 100 százalékos támogatás is nyerhető. Akárcsak a vidéki örökség megőrzése címén beadott pályázatokon, amely a helyi vagy országos védelem alatt álló épületeken segíthet.

A fenti pályázatok nyertes beruházásainak 60, hátrányos helyzetű területen 65 százalékára nyerhető támogatás, míg a falumegújítás és az örökségvédelem esetében akár a teljes összeg is (utó)finanszírozható a forrásokból.

Az államtitkár arra buzdít, mindenkinek szárnyaljon szabadon a fantáziája: akár egy tűzrakó hely vagy agyaggalamblövő pálya építéséhez, de még vízibicikli vásárlásához is igényelhető támogatás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ki nyeri a Tesco-Spar háborút? Tán a CBA?

Győr – Ha kedves olvasóink figyelmesen járnak shoppingolni, akkor bizonyára észrevették, hogy… Tovább olvasom