Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Az egész város vízben állt

Teljes kapacitással – tizenegy autóval – dolgozott szerdán a tűzoltóság a megyeszékhelyen. A városra zúdult egyórás zápor után több mint százhúsz telefonhívás érkezett a győri ügyeletre. Főként a belvárosban akadt dolguk: pincéket, garázsokat kellett felszabadítaniuk, ugyanis a csatornák nem tudták elnyelni a lezúdult csapadékot. Egy óra alatt annyi eső hullott, mint máskor több nap alatt.
A megye több településén, de főként Győrött szembesülhettek szerdán azzal az emberek, hogy mit is jelent az a mesékben gyakran szereplő kifejezés, hogy „égszakadás, földindulás". Az Országos Meteorológiai Szolgálat győr-likócsi állomásától kapott információ szerint az óriási dörgéssel, villámlással kísért zápor – meteorológiai szempontból még nem volt felhőszakadás – néhány perccel két óra előtt kezdődött és három óra felé hagyott alább. Szerencsére, hiszen az egy óra alatt lehullott 13,4 milliméternyi csapadék (Győrújfalun az egyik helyi gazda 36 millimétert mért a portáján) így is fennakadást okozott a megyeszékhelyen.

Jól érzékelteti mindezt, hogy a városközpontban és a külvárosi részeken a személygépkocsik tengelyéig ért a víz, a vasúti gyalogos-aluljáróból pedig úgy kellett szivattyúzni a vizet. A Dunakapu téren lévő üzlet- és irodahelyiségek majd mindegyike elázott.

A Dunakapu téri üzlet- és irodahelyiségek közül többet jócskán elöntött a nagy mennyiségű víztől a csatornákból felkavart iszap is. Micsinai Jánosné, az egyik utazási iroda vezetője elmondta: nincs olyan év, hogy egy-egy, a mostanihoz hasonló nagyobb eső alkalmával ne úsznának el.
Gyárváros egyes részeit is tengernyi víz uralta. Horváth József vállalkozása a Puskás Tivadar utcában működik. Idén húsvétkor a csatornából az udvarába, majd az épületbe zúduló csapadék nyolcmillió forintos kárt okozott. Szerdán – ahogy fogalmazott – „hajszálon múlott, hogy ismét nem úszott minden". Révfaluban, a Damjanich utcában is térdig ért a „tenger".

Így a városrészbe igyekvők közül többen csak kerülővel érhettek célba. Kisbácsán is kritikus volt a helyzet. A Ladik utcában például az udvarokban, lakásokban állt a víz. Az ott lakók szerint egy működő átemelőrendszer megoldaná a vissza-visszatérő gondjukat.
Győrújfalun – egyelőre még tisztázatlan okból, feltehetően villámcsapás miatt – egy méretes fenyő dőlt az egyik házra. A fa olyan erővel rongálta meg az épület tetejét, hogy a födémszerkezet is leszakadt.

Arra a kérdésre, hogy a megyeszékhelyen miért lehetett tegnap órákig a víz az úr, a Pannon-Víz rt. illetékesétől kaptunk választ. Szabady János úgy nyilatkozott, hogy a vezetékek átmérője miatt „korlátozott a város csatornarendszerének kapacitása". Ez főként az ilyen hirtelen kapott égi áldáskor okoz komoly gondot. Megtudtuk azt is, hogy tegnap hat mosó- és szippantókocsi volt munkában, így többek között a Török Ignác, Körkemence, Eörsy Péter, Szabolcska utcákban és a Szigethy Attila úton (az utóbbiban például a csatornák fedlapjait is megemelte a víz) dolgoztak a szolgáltató szakemberei.

Hasonlóan dolgos délutánjuk volt a tűzoltóknak is. Az eső után több mint százhúsz hívás érkezett az ügyeletre. Tizenegy kocsi járta a várost, főként pincékből, garázsokból, mélyebben lévő épületekből kellett szivattyúzniuk. Szép példa a bajban: a győriek munkáját tegnap a mosonmagyaróvári, csornai, kapuvári kollégáik és a győrszemerei önkéntes tűzoltók is segítették.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elöntötte a víz az iskolát

Vízben állt csütörtökön Győrben a Kálvária utcai általános iskola. A csőtörést reggel hatkor észlelték, addigra már kilenc tanterem elázott. A bajt a vízvezetékrendszer elöregedése okozta, a padláson a melegvíz-hálózat egyik eleme kilyukadt és valószínűleg egész éjszaka ontotta a vizet, amely végigzúdult a falakon, le a pincéig, s a villamos vezetékeken átfolyva kilenc tantermet öntött el. Tovább olvasom