Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Az egész tantestület távozik a kunszigeti iskolából

Kunsziget - Egy pedagógus sem vállalta a kunszigeti iskola tantestületéből, hogy továbbra is az intézményben folytassa munkáját, mivel annak működtetését az önkormányzat alapítványnak adta át. A megüresedett állásokra több száz pályázó közül válogathatnak.

Ahogy több megyénkbeli kisiskolában, a kunszigetiben is az állami támogatási rendszer átalakítása miatt volt szükség változtatásra. Az önálló fennmaradáshoz az önkormányzat alig kaphatott volna központi forrást, ezért döntött úgy a képviselő-testület, hogy a Vocational Academy Alapítványnak adja át az intézmény működtetését. Az alapítvány a nyolc évfolyamos oktatást létszámfeltétel nélkül vállalta, ahogy a dolgozók továbbfoglalkoztatását is. De mivel lejárt a határidő, amíg dönthettek, már biztos, hogy távozik az egész tantestület.

Kétszázötven álláspályázó

Nagy Ottó László, a Vocational Academy alapítója elmondta: csak a takarító marad, a nevelők nem vállalták az átképzést, a megújulást, az alapítványnál bevált módszerek átvételét. Állítása szerint nélkülük is megoldják, hogy ezután is kiváló tanítók, tanárok foglalkozzanak a diákokkal.

Mivel szeptembertől több tagiskolában, így Kunszigeten is növelik a pedagógusok számát, álláshirdetést adtak fel, amire eddig mintegy kétszázötvenen jelentkeztek. Közülük előnyben részesítik a helybelieket és a régi pedagógusokat, ha meggondolják magukat.

Nem nyilatkoztak

Balogh Ferenc iskolaigazgató a Kisalföldnek elmondta: már korábban is egyértelműen jelezték, hogy mind a tizenhárom pedagógus távozik. Az intézményvezető személyes döntéséhez az is hozzájárult, hogy már nyugdíjas, ettől függetlenül is elfogadhatatlannak tartja a Vocational Academy állásajánlatát.

Munkatársai nem kívántak nyilatkozni választásuk okáról. Az igazgató elmondása alapján korábban számos más javaslattal álltak elő az iskola anyagi helyzetének javítására, megmentésére vonatkozóan. Balogh Ferenc szerint aggályos a két tannyelvű oktatási forma, mivel az „szakmailag nem tartható egy válogatás nélküli falusi populáció átlagos képességstruktúrákkal rendelkező gyermekei számára". Úgy véli, az iskola valamennyi tanulója nem lehet egyformán alkalmas a heti nyolc nyelvórából adódó terhelésre és az iskolaotthonos oktatási formára, azaz hogy délután négyig maradjon az intézményben.

Huszonöt diák is megy

„Aki azt gondolná, hogy kollégáim a közalkalmazotti státusukat féltik, megszerzett vívmányaikat nem akarják feladni a munkatörvénykönyves állásért, annak annyit tudok mondani, hogy lépésükkel a szinte biztos munkanélküliséget választották, hiszen a pályán elhelyezkedni mostanság gyakorlatilag lehetetlen. Egységes döntésükkel jeleztek valamit: lelkiismeretük így tiszta és gerincük is megmaradt" – fogalmazta meg véleményét az igazgató. Balogh Ferenctől azt is megtudtuk, hogy huszonöt gyermek szülei kérték ki a távozási engedélyt az iskolától, azaz ennyi diákot máshova járatnak szeptembertől szüleik. A korábbi községi fórumokon – amelyekről a Kisalföld is beszámolt (június 27., 6. oldal, július 2., 7. oldal) – azonban kiderült, nem mindenki bizalmatlan a változással kapcsolatosan.

Nagy Ottó László pedig leszögezte: a távozó pedagógusok konkrétan nem, csak szólamszerűen fogalmazták meg kifogásaikat oktatási programjukkal szemben. Azt pedig korábban szülői értekezleten mondta el a kunszigetieknek, hogy a gyerekek tudásszintjének megfelelően tanítanak, a diákoknak egyéni fejlesztést is biztosítanak.

Rimányi Zita

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zenéjükkel kerültek Európa középpontjába

Tét - A téti zenészek nemrégiben a lengyelországi Suchowolában az Europarade fúvósfesztiválon… Tovább olvasom