Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Az écsi fiatalember márciusban kapott rokkantsági ellátást, de a pénzhez nem ajánlatos nyúlnia

Annak az écsi fiatalembernek, akinek 800 kg esetta lábára, továbbra is bizonytalan a sorsa. Egy hónap elteltével a nyugdíjbiztosítási szerv válaszolt kérdéseinkre.


Portálunk január végén adott hírt arról, hogy nyolc éve szörnyű üzemi baleset történt az egyik győri üzemben.

800 kg súlyú alkatrész temetett maga alá egy 21 éves dolgozót. Az écsi fiatalember, Kromszián Gergő a mai napig mankóval jár, de a rokkantsági ellátásra márciustól mégsem jogosult.

Mit mutatnak a statisztikai számok?

Kérdéseinkre egy hónap elteltével válaszolt - az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatósággal egyeztetve - Horváth Imréné, Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Nyugdíjbiztosítási Igazgatóságának vezetője.

Első felvetésünkre, miszerint az utóbbi fél évben nőtt-e azoknak az embereknek a száma, akik korábban rokkantsági ellátásban részesültek, de a legutolsó felülvizsgálaton munkára alkalmasnak ítélték őket, a következő választ kaptuk: "a válasz adásra illetékes hatóság a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal.

Tájékoztatásul a statisztikai adatainkból annyi információt tudok adni, hogy 2011 első félévében az összes esedékes felülvizsgálattal érintett ügyben 15 százaléka végződött megszüntetéssel, a második félévben pedig 7 százaléka.

A fellebbezések számát tekintve a megszüntetések ellen az igénylők 90 százaléka élt a fellebbezési jogával". 

Arra a kérdésünkre, hogy az utóbbi években vizsgálta-e a megyei nyugdíjbiztosítási hivatal, hogy hányan kaptak "gyanús" körülmények között, indokolatlanul rokkantsági ellátást, azt a rövid választ kaptuk: "ennek vizsgálata nem a nyugdíjbiztosítási szerv feladata".

"A második orvosi vizsgálatot sokkal korrektebbnek érzem"

Visszatérve az écsi fiatalember ügyére; Kromszián Gergő február 27-én vett részt a másodfokú orvosi bizottság felülvizsgálatán, mivel az elsőfokú határozat ellen fellebbezett.

"A második orvosi vizsgálatot sokkal korrektebbnek érzem; alaposabban is zajlott a vizsgálat, s a grémium tagjai meghallgatták a saját álláspontomat a lábamról.

A vizsgálatot követően a munkaügyi hivatal munkatársai egyébként arról faggattak bennünket, hogy milyen munkát tudnánk elvállalni a jövőben" - mondta az écsi fiatalember.

Kromszián Gergő vár a másodfokú orvosi bizottság döntésére.
Kromszián Gergő vár a másodfokú orvosi bizottság döntésére.
 

"Ha elutasítják a fellebbezésemet, akkor kamatostul kell visszafizetnem a pénzt"

"Határozat egyelőre nem született a II. fok eredményéről, vagyis a további sorsomról. Az orvosi bizottság korábbi határozatával ellentétben azonban a márciusi rokkantsági ellátást megkaptam a bankszámlámra hétfőn.

Tekintettel azonban, hogy nincs lezárva az ügyem, a nyugdíjbiztosítási szervtől azt a tanácsot kaptam, hogy ne nyúljak a pénzhez.

Ha ugyanis az elutalt összegből kifizetem a házunk törlesztőrészletét és a család egyéb költségeit, de az orvosi bizottság tagjai elutasítják a fellebbezésemet, akkor kamatostul - magasabb kamattal, mint ahogy a pénz a bankszámlámon kamatozik - kell visszafizetnem a rokkantsági ellátás összegét" - közölte érdeklődésünkre Kromszián Gergő.
  

Olvasóink írták

48 hozzászólás
 • 48. Tündenéne 2012. március 14. 19:26
  „21. ekkenekepen 2012.03.13. 09:54

  Nehogy azt higgye, hogy én ezt (illetve a másik történetet, amit Csajsziland írt) tisztességesnek tartom, én mindössze amellett vagyok, hogy ez - természetesen - nem a kis ügyintézők számlájára írandó, hanem a nagypolitika terhére. Persze az ügyfél az ügyintézővel találkozik, és csak neki sírhatja el a bánatát, csak neki panaszkodhat, vele kiabálhat (kinek vérmérséklete és ereje szerint), de a tény ettől még sajnos tény marad: ezek az ügyintézők a mindenkor hatályos törvények szerint kötelesek eljárni, amiket nem ők találnak ki.
  Észre kellene vennie "nagyjainknak" - oldaltól FÜGGETLENÜL! - , hogy nem elég törvényt hozni, ilyen esetekben pl. a végrehajtási rendelet és a gyakorlati megvalósítás úgy hiányzik mint egy falat kenyér. Innentől kezdve a törvény mit sem ér, akár jó, akár rossz.”
 • 47. ISU 2012. március 13. 22:42
  „6. rebe1

  Nem a nyugdíjbiztosításos hölgy döntött, hanem egy orvosi bizottság.
  A hölgy, csak jószándékú tájékoztatást adott, nehogy elköltse a pénzét, mert ha vissza kell fizetni bajban lesz.”
 • 46. Ibrox 2012. március 13. 22:02
  „az "orvos"-nak nevezett felülvizsgálók(!) majd egyszer szembenéznek a saját lelkiismeretükkel is!! ...mert előbb-utóbb majd találkoznak vele---ha máshol nem,majd ott,ahova ők küldtek megalázott,szenvedő embereket: ....”
 • 45. .viki27. 2012. március 13. 20:53
  „Érdekes módon az senkinek nem tűnik fel,hogy politikusaink meg állás halmozók?Ők miért nem tudnak felajánlani?Mondjuk az egyik másod állásukat!Akkor járna a szolgálati kocsi sofőrrel meg lenne oldva a bejárás is.A baj ott van ,hogy nekik nincs gondban az ország csak a kis embereknek mindig csak azoktól vesznek el.Kulcsár még mindig szabadlábon 8 milliárd sikkasztás.Vagy nem szabad elítélni mert akkor kinyitja a száját?A ferjekben van a baj mert egymást marjuk és ugyan abban a gödörben ülünk”
 • 44. borsmenta 2012. március 13. 19:58
  „42. westi

  Nem, azt te teszed.
  Feltettem a kérdést, hogy szerinted ők rokkantak-e? És fenntartod-e a tévedésedet, hogy aki tud dolgozni, az nem rokkant? Nem válaszoltál, hanem a rokkantnyujdíjuk és a rehab járadékuk összegét firtatod.
  Vagyis rizsázol.

  (Ezért aztán a veled való beszélgetést befejeztem.)”
 • 43. mozart 2012. március 13. 17:49
  „37. westi 2012.03.13. 13:16
  gab2000
  bemásolhatsz ide több oldalnyi <moderálva>got is,a lényegen nem változtat.
  2008-ban kezdődött a rokkantak kiszűrése! Amelyik rokkant dolgozik az nem rokkant.
  Ilyen egyszerű ez!

  Én meg a postán találkoztam olyan rokkanttal aki kisportolt testalkat volt cross motorozik és audi a8-asa a posta előtt az úton állt, pedig volt hely a parkolóban. És még fel volt háborodva hogy, a rokkant kártyájával nem tudja igazolni magát. Az ilyenektől miért nem veszik el a rokkantságit?”
 • 42. Lara50 2012. március 13. 16:18
  „Mammer 12..Teljesen egyetértek veled!!Az alkoholisták megbuknak mert rajt van a kórházi zárójukon a" bélyeg"hogy alkoholtól beteg a májuk!!Az" igazi" rokkantak kórházat a kórházra járják,orvostól orvosig, rokkantositásuk óta is természetesen,és mégis épülnek lefele!!!Csak a remény van hogy ezt az" újra orvosi szakértők" meglátják,és őszintén döntenek!!”
 • 41. Mammer12 2012. március 13. 16:01
  „Tisztelt Fórumozok!
  Lehet osztani az észt jobbra-balra aki nem él benne az nem tudja milyen a rokkantak élete. Lehet ez a szerencsétlen fiatalember dolgozna ha tudna, lehet olyan gyógyszereket, fájdalomcsillapítót szed amivel még ülő munkát sem tudna normálisan végezni. A felülvizsgáló orvosokról vagy jót vagy semmit ezért maradok inkább a semminél, némelyik még olvasni sem tud, Azok akik jó pénzért vették meg a rokkantosítást azok most is" betegek", nem beszélve a rengeteg alkoholistáról akik elitták a májukat, agyukat, de arra van eszük, hogy a kocsmába hordják a nyugdíjukat, ők pénzért vették maguknak a betegségüket ŐK A ROKKANTAK”
 • 40. westi 2012. március 13. 15:26
  „borsmenta
  Tehát rizsázol!”
 • 39. Ibrox 2012. március 13. 14:41
  „A politika egésze,az orvostársadalom jelentős hányada, és sajnos a zemberek nagy része is úgy tekint a VALÓDI rokkantakra,mint KOLLEKTÍV BŰNÖSÖKRE(nem ismerős valahonnét?)”
 • 38. borsmenta 2012. március 13. 14:40
  „39. westi

  Az egyiknek kevesebb, a másiknak több (1-2 ezerrel. Akinek több, azért, mert dolgozik évek óta).
  Mi köze ennek ahhoz, amit írtál: aki dolgozik, az nem rokkant?”
 • 37. westi 2012. március 13. 14:29
  „borsmenta
  A rehab.járadékuk ennyi.Kérdés: mennyi volt a nyugdíjuk?
  Ha úgy érzi jogosult a rokkant nyugdíjra miért fogadta el a rehabilitációs járadékot?
  A 3.fellebezés után a munkaügyi bíróság úgyis jogosnak ítélte volna a rokkantságit!”
 • 36. borsmenta 2012. március 13. 14:14
  „37. westi
  "Amelyik rokkant dolgozik az nem rokkant.
  Ilyen egyszerű ez!"

  Tévedsz, nem ilyen egyszerű. Mondok példákat:

  - Ápoló, rákos. Beteget ápolni nem tud, de részmunkaidőben telefonközpontos tud, és akar is lenni. Heti két napot dolgozik, évente kétszer három hetet legalább kórházban van. Szerinted rokkant, vagy nem rokkant? (Két évre kapta meg a rehab. járadékot, kap 45 ezret, keres nettó 25 ezret.)
  - Takarító, több súlyos hasfali műtét után, több hasfali hálóbeültetéssel. Takarítani nem tud. Részmunkaidőben portás, heti öt napot dolgozik, de négy órát. Rehab. járadékos 40 ezret kap, a keresete nettó 30500. Szerinted rokkant, vagy nem? Jogosan kap ellátsát, vagy nem?
  - Kőműves, baleset érte, három évig rokkant volt, átképezték cipésznek , de addig kapta a rokkantnyugdíjat. Mikor végzett, műhelyt nyitott. Szerinted jogtalan votl a rokkantnyugdíja?

  Sokan vannak, akik semmiféle képzésre nem hajlandók, nekik valóban nem kéne rokkantnyugdíjat adni, nem nyolc évig, de kettőig sem. Mások meg betegen, kezelés mellett is dolgoznak, tőlük meg nem kéne sajnálni...
  Aki feketén dolgozik a rokkantnyugdíj mellett, attól én azonnal megvonnám, sőt, vissza is fizettetném kamatostul, amit kapott.”
 • 35. westi 2012. március 13. 13:16
  „gab2000
  bemásolhatsz ide több oldalnyi szarságot is,a lényegen nem változtat.
  2008-ban kezdődött a rokkantak kiszűrése! Amelyik rokkant dolgozik az nem rokkant.
  Ilyen egyszerű ez!”
 • 34. Gab2000 2012. március 13. 12:56
  „És még egy kis adalék

  Az, hogy a kormányzati szervek példát mutatnak-e a fogyatékkal élők foglalkoztatásában, azért nem mellékes, mert a kormány kifejezett célja, hogy körülbelül 200-220 ezer rokkant embert visszatereljen a munkaerőpiacra. Ennek érdekében változtatta meg ez év elejétől a rokkantsági juttatások rendszerét, és ezért kezdődött meg a közelmúltban mintegy 110 ezer leszázalékolt ember komplex egészségügyi felülvizsgálata is.
  A fogyatékkal élők újrafoglalkoztatása azonban korántsem egyszerű. Nem csupán azért, mert a nyugdíjfolyósító statisztikái szerint a leszázalékoltak 68 százaléka 8 általánost vagy régi szakmunkásiskolát végzett, és 60 százalékuk elmúlt 50 éves. De azért is, mert számtalan olyan munkakör van, amelyre a legjobb szándékkal sem vehetnek fel a munkáltatók megváltozott munkaképességű embert - mondja Dávid Ferenc , a Vállalkozók és Munkaadók Országos Szövetségének főtitkára. Szerinte meg kellene határozni, mely ágazatoktól, illetve munkakörökben várható el a fogyatékosfoglalkoztatás. A kormányzati szerveknél egyébként 5800 munkavállalóból a 11 ember helyettes államtitkári, főosztályvezetői, ügyintézői, referensi, asszisztensi állásokat tölt be.

  Mit is akar a kormány ha saját maga nem tartja be a 25 emberenként kéne alkalmazni 1 , még a Mcdonaldsnál is többen 16-an dolgoznak, illetve a Providentnél is 200-an
  Tavaly már 66 milliárd büntetést fizettek”
 • 33. Gab2000 2012. március 13. 12:50
  „Westi

  egyetlen egy törvény hiányosságai ha gondolod itt vannak

  A 2011. évi CXCI. Törvény megszűntette a rokkantsági nyugdíj fogalmát és elnevezését és helyette új tartalmú és új megnevezésű ellátási formákat vezetett be.

  1.) A 2011. december 31. napjáig I. II. III. kategóriájú rokkantsági nyugdíjban részesülő személyek, korábbi rokkantsági kategóriájuk, munkaképesség változásuk mértéke, illetve életkoruk alapján, átmeneti időszakra, az általuk ,,önkéntesen" kezdeményezett, vagy a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (NRSZH) által meghatározott soros komplex felülvizsgálatuk időpontjáig rehabilitációs ellátásban, vagy rokkantsági ellátásban - együttes megnevezés szerint, megváltozott munkaképességűek ellátásában részesülhetnek.

  2.) Azok a személyek, akik egészségkárosodásuk miatt 2012. január 1. napját követően kezdeményezik egészségkárosodásuk mértékének vizsgálatát és ez alapján, számukra valamely ellátás megállapítását, ha munkaképesség változásuk mértéke eléri a Tv. - ben meghatározott mértéket, azaz munkaképtelenségüket, vagy súlyosan korlátozott munkaképességüket vélelmezi a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (NRSZH), akkor számukra az új szabályok szerinti rokkantsági ellátást lehet megállapítani.
  Ha az NRSZH rehabilitálhatóságukat vélelmezi, akkor legfeljebb 3 évi időtartamra számukra rehabilitációs ellátást állapíthatnak meg.

  Az új ellátási formák bevezetése, amellett, hogy a 2012. január 1. után kezdeményezett ellátások, döntő többségében, a 2011. év december 31. napjáig megállapítható rokkantsági nyugdíjnál lényegesen alacsonyabb összegű ellátást jelentenek, azt is eredményezi, hogy igen jelentős járulékos hátrányokat keletkeztetnek például a pénzügyi szolgáltatások terén is.

  A rokkantsági nyugdíj, mint ellátás és mint fogalom megszűnéséből eredő hátrányokra vonatkozó példák a pénzügyi szolgáltatások terén:

  1.) Hitelezés
  A fentiekben hivatkozott törvény hatására módosult a végrehajtási törvény is, amely kiveszi a végrehajtható jövedelmek köréből a megváltozott munkaképességű emberek ellátásait, így a rehabilitációs ellátást és a rokkantsági ellátást is.
  Ennek hatására, a pénzintézetek a korábbi rokkantsági nyugdíjasok számára nem folyósítanak e jövedelmük figyelembevételével kölcsönt, hiszen ők 2012. január 1. napjától, a Tv. alapján, már nem rokkantsági nyugdíjban, hanem vagy rehabilitációs ellátásban, vagy rokkantsági ellátásban, gyűjtőnéven, megváltozott munkaképességűek ellátásában részesülnek, amelyekre a hitel törlesztés elmaradása esetén, nem lehet végrehajtást kezdeményezni.
  Természetesen ugyanez a helyzet azok esetében is, akik korábban nem voltak rokkantsági nyugdíjasok, hanem számukra 2012. január 1. után új ellátásként állapítanak meg rokkantsági ellátást, vagy rehabilitációs ellátást.

  2.) Önkéntes nyugdíjpénztári kifizetések feltételei
  Az Önkéntes Nyugdíjpénztárak döntő többségének szabályzatai tartalmaznak olyan rendelkezéseket, amelyek az öregségi nyugdíjkorhatár elérésekor folyósításra kerülő nyugdíjpénztári kifizetésekhez hasonló, vagy azzal azonos kifizetési feltételeket állapítottak meg abban az esetben, ha tag számára rokkantsági nyugdíjat állapítottak meg.
  Tekintettel arra, hogy 2012. január 1. napjától rokkantsági nyugdíj nem állapítható meg, így ezek a kedvező feltételek nem alkalmazhatók még abban az esetben sem, ha a rokkantsági ellátásban részesülő személy jövedelme olyan mértékben csökken, hogy képtelen további önkéntes nyugdíjpénztári tagdíjakat befizetni, illetve a megélhetéséhez feltétlen szükséges lenne a korábbi nyugdíjpénztári megtakarításaiból járadék, vagy egy összegű kifizetés igénybe vétele.
  Példa: Pannónia Nyugdíjpénztár honlapján megjelent erre vonatkozó közlemény: www.pannonianyp.hu

  3.) Egyes egészségpénztári szabályzatok szintén tartalmaznak kedvezményeket, mentességeket, többlet kifizetéseket a rokkantsági nyugdíj megállapítására tekintettel, amelyek igénybevétele lehetetlenné vált 2012. január 1. óta.

  4.) Egyes egyéni, csoportos élet és balesetbiztosítási, illetve kombinált biztosítási szabályzatok által biztosított szolgáltatások, kedvezmények, lehetőségek megszűnése.
  A kockázati élet és betegségbiztosítások, illetve balesetbiztosítások jelentős része tartalmaz olyan kiegészítő szolgáltatásokat, amelyek szolgáltatásai a különböző kategóriájú rokkantsági nyugdíj megállapítása esetén nyílnának meg.
  Ilyen szolgáltatások például:

  az egyes CSÉB biztosítások feltételeiben, az I. II. III. rokkantsági nyugdíj megállapítása esetén kifizetésre kerülő fix összegű biztosítási szolgáltatások térítése,
  egyes egyéni életbiztosítások szabályzataiban, meghatározott rokkantsági nyugdíj kategória megállapítása esetén érvényesíthető díjmentesítési szolgáltatás,
  egyes betegség és balesetbiztosítások szabályzataiban, külön szolgáltatás nyújtása rokkantsági nyugdíj megállapítása esetén”
 • 32. Gab2000 2012. március 13. 12:48
  „Kdves Westi

  Nem akarlak elkeseríteni de a jelenlegi kormány hozta meg azt a rendelkezést is, hogy 140.000 Ft-nál nem lehet majd magasabb egy rokkant nyugdíj.
  Ne akarj abba kerülni, hogy fizetsz mondjuk egy jól kereső állásban nyugdíjjárulékot és le rokkansz és mondjuk a korábbi szoci rendszer alapján megállapítottak volna neked mondjuk 200.000 Ft rokkant nyugdíjat jelenlegi fidesz által beterjesztett és elfogadott törvény alapján jelenleg Magyarországon 140.000 ft-ba maximalizálták a kifizetett rokkant nyugdíjat.
  Ha korhatár előtt lerokkansz és van önkéntes magánnyugdíj megtakarításod és nem telt el 20 év nem juthatsz hozzá csak adózás után, illetve ha eléred a 62 éves öregségi nyugdíjkorhatárt és addíg fizetned kell a rokkant nyugdíjadból a havi díjakat. Na ezt is a fidesz szavazta meg.

  Az, hogy egy valóban rokkant nyugdíjas meg erőn felül dolgozik esetleg attól akarod elvenni a nyugdíjat az meg engem felháborít, mert amelyik rokkant nyugdíjas dolgozik ez nem megy táppénzre mert tízszer jobban megbecsüli bárkinél jobban a munkahelyét.

  Majd akkor adok neked ebben igazat, ha majd a a csökkent munkaképességűek alkalmazása olyan szinten lesz mint a Lajtán túl 60-80% és nem mondjuk 8-10 %.

  A korhatár feletti rokkant nyugdíjasoknál megvonták a közgyógyellátást ezt is a fidesz szavazta most meg, nem az előző szoci kormány

  Igenis vizsgálják felül a rokkantakat, csak arról nem szól a fáma, hogy akiket jogosulatlanul rokkantosítottak ott miért is nem veszik azokat elő akik ezt meg tették, erről miért is hallgat mélyen a törvényhozó.

  Kérdésem, és azzal a sok csalóval mi van akik Mozgáskorlátozott parkolási igazolványt használnak törvénytelenül azok ellen miért is nem rohansz ki.”
 • 31. westi 2012. március 13. 12:16
  „load
  Az alapon nem változtatott! Mindössze kiegészítette.A lényeg,hogy a rokkantakat felülvizsgálni az megmaradt.
  Maximálisan egyetértek! Sőt azzal a kiegészítéssel is,hogy aki dolgozik az ne kapjon nyugdíjat!
  Én nem hazudtam,de ti letagadjátok,hogy a szocik hozták a törvényt! A többit csak magyarázzátok!”
 • 30. Gab2000 2012. március 13. 11:36
  „Aki nincs vastagon benne, hogy csökkent munkaképességű az nem igazán tud erről valósan nyilatkozni.

  Amikor egy ép egészséges embert nem vesznek fel dolgozni, akkor miről is beszélünk.
  Nagyon sok csökkent munkaképességű képzi magát, dolgozni szeretne vagy éppen dolgozik is, de amíg a cégeknek egyszerűbb kifizetni a rehabilitációs járadékot (kb évi 970.000.Ft) mint munkát adni egy megváltozott munkaképességűnek az itt a baj. Az esély egyenlőségnek és az akadálymentesítésnek először is a fejekben kell eldőlnie utána lehet itt követelni és számon kérni, mert inkább fizetnek mint, hogy alkalmazzanak.

  Kérdésem, hány munkaadó tartja be azt 20 fő felett 5%-os korlátot, hogy a munkavállalóinak ilyen arányban kell csökkent munkaképességűnek lenni-e., hát elárulom nem sok.

  Főleg azok után, hogy én igenis nyilvánosságra hozatnám kötelezően, hogy a cégeknél , hányan dolgoznak és hány ebből a csökkent munkaképességű.

  És ugyebár az állam nagyon ügyesen ezen rendszer alól kibújt, hogy ez őrá ne vonatkozzon, mert mondjuk egy ilyen fiatalember egy közintézményben simán tudna dolgozni a postázóban, portán stb.... csak hát ide olyanok kerülnek be akik.......”
 • 29. 290571 2012. március 13. 11:33
  „"18. westi 2012.03.13. 08:53 erőslátó(szűklátó)
  2011-ben nem módosította a fidesz."

  "29. westi 2012.03.13. 11:22 load
  Változtatott,de rosszabb nem lett.
  Hazudni a magadfajták szoktak! Lételemetek."

  No comment..”
48 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cozma-ügy: tíz fellebbezés érkezett a Győri Ítélőtáblához

A hét vádlott ügyében a fellebbezéseket március végén tárgyalják Győrben. Tovább olvasom