Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Az Ecker-villa sértetlen marad

A legendás Ecker-villa sorsáért aggódik Ménfőcsanakon száz elkötelezett ember.

Száz ménfőcsanaki polgár aggodalmából tavaly decemberben város- és környezetvédő társaság alakult. Egyik céljuk, hogy a településrész kétszáz éves műemlékét, az Ecker-villát és a hozzá tartozó különleges pincét megmentsék a jövőnek.

– Határozott tiltakozást váltott ki a Világosvár-domb fejlesztési terve. Mi ezt úgy értelmeztük, hogy környezetével együtt eltűnne egy országosan is védett műemlék Ménfőcsanakról. Ez a rendezési koncepció nem arról győz meg bennünket, hogy meg akarják őrizni a falusias építkezési hagyományokat, hogy meg akarnák védeni a zöldterületek nagyságát – nyilatkozta érdeklődésünkre Körmendyné Lakatos Mária.

A ménfőcsanaki városvédők vezetője elmondta, hogy tavaly év végén a tulajdonosok írásos kérelmet nyújtottak be a győri önkormányzathoz. Ebben az állt, hogy a fejlesztési tervben a Világosvár és a Tenkes utcát egészen Győrújbarát közigazgatási határáig (Komlóvölgyi utca) hosszabbítsák meg, és azt csak családi házakkal, illetve villákkal lehessen beépíteni. Körmendyné Lakatos Mária szerint ezt a kérelmet a tervkészítéskor figyelmen kívül hagyták, viszont a Tenkes és Öreg utcák közé egy újabb utca megnyitását rajzolták be.

A városvédők Ecker-villával kapcsolatos aggodalmáról megkérdeztük a rendezési terv felelős tervezőjét is. Németh Iván elmondta: a magántulajdonban lévő épület, a hozzá tartozó pince és a telek is országosan védett műemlék, így bontása szóba sem jöhet.
– Úgy kell megoldani a környék beépítését, hogy az
Ecker-villa tájképi dominanciája semmiképpen ne csorbuljon.

Megjegyzem: a pincerendszer kicsit túllóg a védett telken, ezért az egyeztetési folyamat részeként jelenleg olyan telekalakításon dolgozom, amely a szomszédos, osztatlan közös tulajdonban lévő ingatlan egy részét a műemlék telkéhez csatolja. Ezután dolgozzuk ki azokat a részletes szabályokat, amelyek a műemlék méltó környezetét biztosítják. A tulajdonosok egy része által készíttetett telekalakítási javaslat egyébként nem az új terv része; még az előző rendezési terv az alapja – tette hozzá a tervező.

A Kisalföld érdeklődésére Figler András, a Kulturális és Örökségvédelmi Hivatal regionális irodavezetője is megerősítette: az Ecker-villa marad,
vagyis semmi olyat nem lehet köré építeni, ami a műemléki épület „épségét, környezetét és látványát sértené".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Körmenet püspöki szoboráldással

Úrnapi körmenetet tartottak vasárnap délelőtt a Szentlélek-templomban. Tovább olvasom