Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 22°C Még több cikk.

Az ébresztő püspökre emlékeztek

Hagyományteremtő szándékkal gyűltek össze a minap a győri Öregtemplomban a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület hívei. Megemlékeztek arról, hogy öt évvel ezelőtt mondta ki a zsinat a harmadik egyházkerület újbóli megszervezését.
Az ünnepi alkalommal megemlékeztek Túróczi Zoltán püspök halálának 30. évfordulójáról is, akit fél évszázaddal ezelőtt a politikai önkény szólított el a közelmúltban újjászületett – 1952-ben megszüntetett – püspökség kormányzásából. Életéről utódját, Ittzés Jánost kérdeztük.
– Egy elkötelezett szakemberekből szerveződött baráti munkaközösség az évfordulóra emlékkönyvet készít. A kötet ugyan még nem jelent meg, de a szerzők közül ketten – Mirák Katalin történész, ifj. dr. Fabiny Tibor egyetemi tanár – a korábbinál árnyaltabb, hitelesebb Túró-

czi-portréra engedtek pillantást. Sajátos életpálya volt az övé. A győri lelkészi szolgálatból az ország keleti végébe püspöki szolgálatra hívták, majd a II. világháború alatt, illetve után tanúsított magatartása ürügyén népbírósági perben hivatalvesztésre ítélték. Később amnesztiát kapott. Távol tartották hivatalától, mégis mikor Kapi Béla püspök nyugdíjba vonult, azt szorgalmazta, hogy a dunántúli egyházkerület Túróczi Zoltánt hívja vissza püspökének. Így 1948-tól 1952-ig valóban ő volt a dunántúli egyházkerület püspöke. Ilyen értelemben a közvetlen elődöm, ám a két hivatal között majdnem fél évszázad telt el – mondta Ittzés János püspök. – Ötvenkettőben pártállami hatásra megtörtént az egyház szervezeti, személyi szétrombolása. A négy korábbi püspökség helyett kettőt állítottak fel. Az államnak nem tetsző embereket, így Túróczi Zoltánt és Szabó Józsefet ez a határozat állította félre és nyugdíjazták. Túróczi Zoltán ezt az időt visszavonultságban töltötte. Nehéz helyzetben, de harmadszor is visszahívták a püspöki szolgálatba. Mégpedig az ötvenhatos forradalom után, az északi egyházkerület élére.
A Kádár-restauráció idején hamar elmozdították onnan is. Túróczi Zoltánra mint igehirdetőre – kegyességében és hitében – nagy hatással volt a „ finn ébredés ” . Ezzel az örökséggel és személyes keresztyén hitének erejével végezte az igehirdetői szolgálatát. Meggyőződésem, hogy ébresztő prédikátor volt.
Ittzés János püspök elmondta, hogy az egyházkerületi nap keretében Weltler Ödönre is emlékeztek, akit a reformátori, lutheri teológia markáns és hűséges képviselőjeként jegyez az egyháztörténet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább olvasom